Dominic de Habsburg vine maine in Romania, pentru a clarifica situatia Castelului Bran cu ministrul Culturii, Theodor Paleologu, insa cele doua parti au cazut de acord ca ansamblul Castelului sa se transforme in muzeu privat, de administrarea caruia se va ocupa casa de Habsburg.
"Ministrul Culturii, Theodor Paleologu se va intalni pe 29 ianuarie cu Dominic de Habsburg, proprietarul Castelului Bran, pentru a pune la punct ultimele detalii in ce priveste pastrarea destinatiei de muzeu a Castelului Bran si a gasi o formula prin care colectiile si mobila din castel, care apartin Ministerului Culturii, sa ramana acolo si dupa ce Dominic de Habsburg va intra efectiv in posesia castelului", au declarat, citati de NewsIn, surse apropiate afacerii.

Dominic de Habsburg a primit Castelul Bran in urma retrocedarii acestuia pe 25 mai 2006.
Totodata, ministrul Culturii si Cultelor de la acea vreme, Adrian Iorgulescu, si Dominic de Habsburg au semnat un acord de administrare a castelului, care prevedea ca acesta ramane muzeu trei ani. Prin respectivul acord au intrat in posesia lui Dominic de Habsburg urmatoarele proprietati: castelul, Casa de ceai regina Maria, Casa principesei Ileana, Casa administratorului, Tabernaculul Inima reginei Maria si un teren aferent acestuia, de peste 7.500 mp, parcul castelului, de 28.000 mp, cele doua lacuri din parcul castelului, cu o suprafata totala de 1.400 mp, si drumul de acces, de 1.650 mp.

"Arhiducele Dominic Habsburg-Lothringen, impreuna cu cele doua surori ale sale, Maria-Magdalena Holzhausen si Elisabeth Sandhofer, vor efectua o vizita in Romania intre 27 ianuarie - 2 februarie si vor avea intalniri cu ministrul Culturii, Theodor Paleologu, cu primarul din Bran si, probabil cu ministrul Turismului, Elena Udrea", a declarat luni, pentru NewsIn, avocatul Corin Trandafir, partener la firma de avocatura Rubin Meyer Doru Trandafir, care reprezinta interesele familiei Habsburg.

"Administrarea Castelului Bran va reveni familiei Habsburg, in calitate de proprietari, in mai 2009. Acestia intentioneaza sa pastreze destinatia de muzeu a Castelului Bran si sa-i imbunatateasca potentialul de importanta atractie turistica a Romaniei printr-o serie de masuri. In acest scop, cooperarea cu Ministerul Turismului este esentiala", se arata intr-o scrisoare a familiei Habsburg catre ministrul Turismului, Elena Udrea.

Proprietarul Castelului Bran, Dominic de Habsburg, a mai solicitat anul trecut restituirea unei suprafete de 110 hectare de padure in zona comunei Bran. Dosarul se afla in prezent in curs de solutionare la primaria din localitate.

Dominic de Habsburg mai are de revendicat o serie de terenuri mai mici, tot in zona Bran.
Retrocedarea in natura a avut loc dupa aproape sase luni de negocieri intre Ministerul Culturii si Cultelor si avocatii noului proprietar, ca urmare a modificarii Legii 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate abuziv de comunisti.

In forma initiala, legea nu permitea urmasilor principesei Ileana sa reintre in posesia castelului in natura, urmand sa primeasca o despagubire in bani. Potrivit Ministerului Culturii, domeniul a fost estimat atunci la 25 de milioane de dolari. Legislatia ulterioara din domeniul proprietatii i-a indreptatit, insa, pe mostenitori sa solicite retrocedarea in natura.

Avocatii lui Dominic de Habsburg au facut la inceputul lunii decembrie 2006 o oferta de vanzare a Castelului Bran, in valoare de 60 de milioane euro, Consiliului Judetean Brasov.

Presedintele CJ Brasov, Aristotel Cancescu, a anuntat, in acel moment, ca vrea sa cumpere Castelul Bran de la Dominic de Habsburg, in acest sens urmand sa acceseze un imprumut de tip leasing pe o perioada de zece ani la o banca austriaca, in vederea acoperirii sumei de 60 de milioane de euro ceruta de proprietar.

Ministerul Culturii si Cultelor s-a opus, considerand ca suma este foarte mare.
Ulterior, Dominic de Habsburg a retras oferta facuta si a anuntat ca a angajat firma americana de investitii private Baytree Capital Associates, care va elabora un plan strategic de dezvoltare a Castelului Bran, in vederea promovarii si vinderii proprietatii.

Castelul Bran, a carui prima atestare documentara dateaza din noiembrie 1377, este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Romania. El atrage turisti straini mai ales datorita asocierii cu Dracula.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri