Fostele resedinte ale personalitatilor din perioadele ante si interbelica sunt tot mai cautate pe piata imobiliara. Astfel, potrivit unui studiu al companiei imobiliare Eurisko, in ultimii doi ani, pretul unor astfel de imobile s-au dublat, ajungand la 1.000 euro/metrul patrat construit. Pe de alta parte, unii experti imobiliari considera ca, pe acest segment de piata, generalizarile sunt foarte dificil de facut, din cauza variabilelor care trebuie luate in calcul.


In Capitala, "patria" acestui tip de imobile se concentreaza, in special, in zonele Centru - Dorobanti, Kiseleff - Aviatorilor, Mantuleasa - Rosetti, Centrul istoric Lipscani. Palatele bucurestene sunt cautate pentru arhitectura deosebita, fiind construite in diverse stiluri (brancovenesc, neoromanesc, maur sau art - nouveau).

Pe piata imobilelor vechi, se manifesta in ultimul timp o tendinta de crestere.

Potrivit unui studiu efectuat de compania imobiliara Eurisko, preturile unor astfel de case au evoluat in acelasi ritm cu restul preturilor de pe piata rezidentiala, dublandu-se, practic, in ultimii doi ani. "Daca in 2003 si inceputul lui 2004, 500 de euro/metrul patrat construit era considerat un pret mare pentru astfel de vile, in conditiile in care sunt inca nerenovate si pentru aceleasi locatii, astazi pretul este dublu", specifica Razvan Iorgu, corporate accounts manager in cadrul departamentului rezidential vanzari de la Eurisko. Principalele cauze ale acestei cresteri a preturilor au fost cresterea interesului acordat de investitorii imobiliari acestui tip de investitie, ca urmare a stabilizarii situatiei juridice a acestora si relativa stabilitate a plasamentelor imobiliare, pe termen mediu sau lung.


Generalizarile nu sunt justificate


Pe de alta parte, "este absolut imposibil sa vorbim despre cresteri sau scaderi de pret intr-o maniera generalizatoare", ne-a declarat Artur Silvestri, profesor de gestiune imobiliara la Universitatea Francofona Internationala Bruxelles. Domnia sa ne-a explicat ca, in conditiile in care sunt evaluate imobile de prestigiu, fiecare unitate are o individualitate, iar in pret sunt incluse numeroase elemente (pozitie, structura proprietatii, spatiul alocat gradinii, maniera de distributie a incaperilor). "Din categoria imobilelor de prestigiu fac parte de la cladirile burgheze din anii 30, pana la casele boieresti. Diversitatea este mai mult decat evidenta si, din acest motiv, un pret general nu poate fi stabilit", a adaugat Artur Silvestri.

Potrivit analistului imobiliar, pe acest segment, ideea ca imobilele de prestigiu se scumpesc nu poate fi demonstrata. Pe de o parte, din cauza ca oferta este stabila, iar completarea de oferte nu se produce in modul in care ar trebui (multe case de acest tip provin din randul cladirilor nationalizate, ceea ce face mai dificila innoirea ofertei). Pe de alta parte, pentru o astfel de oferta, care se poate ridica chiar si la 1,5 milioane euro, exista un numar definit de cumparatori, aceste preturi conturand grupuri restranse din partea cererii.


100-200 euro/mp pentru lucrarile de consolidare


Majoritatea caselor de prestigiu necesita lucrari speciale de reconstructie, consolidare si refacere a finisajelor. Pentru pastrarea specificului arhitectural, toate aceste lucrari sunt contractate de firme de constructii specializate. Potrivit estimarilor firmei Vlad Group, costurile lucrarilor de consolidare se pot ridica la circa 100-200 euro/mp. Pentru lucrarile de refacere integrala a instalatiilor degradate, costurile pot varia intre 75 si 125 euro/mp. In ceea ce priveste lucrarile de refacere a finisajelor, care constau in renovarea, restaurarea sau refacerea integrala a finisajelor initiale, costurile difera foarte mult de la caz la caz si pot fluctua intre 100-500 euro/mp sau chiar mai mult. Lucrarile de revitalizare pot dura de la 10 luni pana la doi ani, termenul de executie fiind direct legat de specificul constructiei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri