Pe seama lipsei de spatii pentru birouri, Romania are una dintre cele mai mari rate de ocupare din Europa Centrala si de Est. Pentru finele anului se estimeaza ca doar 5% dintre birouri vor ramine fara chiriasi.
Potrivit unui studiu realizat de agentia de consultanta de pe piata imobiliara CB Richard Ellis, Romania a avut una dintre cele mai mari cresteri ale gradului de ocupare a spatiilor de birouri. In timp ce in primul trimestru al anului trecut, aproximativ 20% dintre spatiile de birouri din tara noastra nu isi gasisera inca chiriasii, in trimestrul doi al anului in curs, spatiile vacante reprezentau in jur de 6% din total. De asemenea, pentru anul viitor specialistii se asteapta ca numai 5% din spatii sa ramina neocupate. In schimb, in Budapesta, spre exemplu, gradul de ocupare a scazut de la 86% in primul trimestru al anului, la 84%. Printre orasele cu cele mai mari spatii de birouri libere, de 18%, se numara si Sofia. La polul opus se afla Moscova unde, de la inceputul lui 2004, 84% dintre spatii sint ocupate. Gradul de ocupare al spatiilor de birouri din capitalele tarilor aflate in centrul si estul Europei a crescut in perioada ianuarie-iunie anul curent cu 168 de puncte procentuale, astfel ca in momentul de fata locurile vacante reprezinta 9,1% din oferta de spatii.

Investitii reduse

Gradul destul de redus de spatii neocupate din tara noastra se explica in mare parte prin faptul ca in Romania nu sint foarte multe astfel de cladiri, iar sumele investite sint inca mici. Pentru 2005, se asteapta ca investitiile realizate in Romania in sectorul constructiilor de birouri sa ajunga la aproximativ un milion de euro. In primele sase luni ale anului, investitiile in cladirile de birouri din capitalele Europei Centrale si de Est au totalizat aproximativ un miliard de euro. In raport se mai apreciaza ca, in prima jumatate a anului, in Europa Centrala si de Est au fost construite si peste 650.000 de metri patrati de spatii noi de birouri, mai putin cu 7% fata de aceeasi perioada a anului trecut.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri