Este usor de anticipat ca tot mai multe persoane fizice si firme se vor orienta catre zonele vizate de acest proiect. In mare parte acest fenomen va fi influentat de costurile de achizitie, care in acest moment sunt rezonabile, dar si datorita aglomerarii localitatilor care au captat pana acum tot interesul cumparatorilor, spune Marina Jantes, consultant imobiliar la agentia Platinum Expert.

Analistii prognozeaza ca, in prima instanta, aceste zone vor fi vizate de cumparatorii cu venituri medii care doresc sa achizitioneze loturi de teren cu suprafete mici sau medii in vederea construirii de locuinte. De asemenea, nici investitorii cu putere financiara se pare ca nu vor ocoli aceste locatii. Acestia vor achizitiona loturi de teren cu suprafete mari in vederea realizarii de proiecte rezidentiale sau industriale.

Dezvoltarea mediului local de afaceri, a infrastructurii, diversificarea mijloacelor de transport si imbunatatirea accesului in Capitala vor fi esentiale pentru succesul oricarui proiect rezidential, in incercarea de a atrage locuitorii din Bucuresti catre zone mai aerisite si mai putin congestionate. Daca acest proiect va fi pus in practica, va atrage un numar mare de investitori ce isi vor orienta fondurile catre initierea de proiecte de amploare pe segmentul rezidential (ansambluri de locuinte), catre crearea de parcuri industriale in zonele care permit acest lucru - in special la periferia localitatilor, pe marginea drumurilor nationale, comunale si judetene, precum si spre construirea de centre comerciale si de agrement.

Finantari pe termen lung si controlul urbanizarii

Un avantaj major al acestui proiect este dezvoltarea echilibrata a zonei metropolitane si totodata controlarea urbanizarii. In acelasi timp, acest proiect se dovedeste util pentru populatia localitatilor in cauza, avand in vedere ca aceasta initiativa a municipalitatii le va oferi posibilitatea dezvoltarii rapide, de care altfel nu ar fi beneficiat.

Pana la urma, acest proiect are un si un impact psihologic semnificativ: daca pana acum, avand drum la Domnesti, se numea ca mergi la tara, odata cu implementarea proiectului, se va spune ca mergi catre zona metropolitana Domnesti, parte a marii metropole Bucuresti, crede Marius Luca de la CB Richard Ellis.

Includerea localitatilor intr-o zona metropolitana ofera posibilitatea colaborarii in proiecte care implica finantari ample si pe termen lung, proiecte care sunt menite sa rezolve problemele localitatilor in cauza si dezvoltarea in ansamblu, marind astfel accesibilitatea zonelor respective.

Arhitecta urbanista Maria Pilu atrage, insa, atentia ca dezvoltarea zonei metropolitane presupune redimensionarea retelelor edilitare si a cailor de acces. Multe constructii de la periferia orasului sunt racordate la retele subdimensionate, iar cresterea numarului acestora va crea mari probleme, daca nu se va tine cont de aceste aspecte, spune Maria Pilu.

Chiar si fara acest proiect, dezvoltarea Bucurestiului, adeseori haotica, spre localitatile limitrofe este o realitate. Se intampla in fiecare zi. Meritul cel mai mare al acestui proiect ar putea fi organizarea acestei dezvoltari urbane pe principii moderne, conchide Luca.

Pretul de vanzare al spatiilor industriale construite

Pretul mediu de vanzare al terenurilor

Oras Pret/mp
Otopeni 75
Popesti-Leordeni 35
Cernica 30
Branesti 20
Chiajna 45

Sursa: Platinum Expert

Preturile terenurilor din majoritatea zonelor propuse sa faca parte din zona metropolitana a Bucurestiului se vor inscrie pe un trend usor ascendent.

Prin asimilarea celor 94 de unitati administrativ-teritoriale (84 de comune, opt orase si doua municipii), zona metropolitana a Bucurestiului va insuma aproximativ 5.000 de kilometri patrati.
Principiile pentru promovarea acestui proiect vizeaza dezvoltarea echilibrata a zonei metropolitane prin stoparea urbanizarii necontrolate, echilibrarea nevoii de dezvoltare economica si sociala cu cea de imbunatatire a calitatii mediului natural printr-o dezvoltare durabila.
Localitatile care urmeaza sa fie atrase in cadrul zonei metropolitane Bucuresti sunt Buftea, Oltenita, Voluntari, Popesti-Leordeni, Otopeni, Fundulea, Bolintin Vale si Mihailesti. De asemenea, vor fi incluse si comunele Afumati, Balotesti, Berceni, Bragadiru, Cernica, Branesti, Chiajna, Chitila, Ciolpani, Ciorogarla, Corbeanca, Glina, Jilava, Magurele, Mogosoaia, Pantelimon, Snagov, Tunari, Butimanu, Fundeni, Adunatii Copaceni si Bolintin Deal.
Dezbaterea publica privind dezvoltarea zonei metropolitane Bucuresti va urmari identificarea opiniilor localnicilor din zonele care urmeaza sa fie incluse, precum si cele ale autoritatilor locale.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri