Ce te faci daca ai visat toata viata sa mergi in fascinanta Delta a Dunarii, dar nu suporti tantarii, viata la cort si mancarea incalzita pe mal, la foc mic de surcele? Mergi in cele mai noi hoteluri de lux, ridicate de investitorii care au simtit mirosul de bani printre salciile pletoase si stuful canalelor insorite. Milioane de euro au transformat cateva dintre locurile mirifice ale celei mai mari rezervatii naturale umede din Europa in oaze de confort.
Un asfintit in Delta, petrecut intr-o luntre ce sfasie domol luciul apei, la cateva vasle de salbaticiunile fosgaitoare de prin stuful mangaiat de vant. E o realitate in masura in care este si un vis pentru multi dintre cei care n-au avut curajul confruntarii cu marea armata a tantarilor (care daca vin in Bucuresti ii umilesc pe cei din Ilfov, ai domnului Videanu) ori nu au indraznit sa-si imagineze concediul petrecut intr-o cautare nesfarsita a unui closet curat, a unui dus bine ancorat de capatul unei tevi cu apa calda. Imaginea de zeci de ani a locului virgin, in care se simt bine doar pescarii, biologii si Terente, se schimba. Au aparut pensiunile, primul pas catre civilizatie, apoi a fost randul pontoanelor particulare, unele amenajate la nivel de 3-4 stele, iar acum se inmultesc hotelurile si complexurile de cazare care pot primi orice turist strain pretentios, asa cum ii sta bine unui turist de oriunde. Iar romanii descopera si ei binefacerile civilizatiei din Delta.

Gura Portitei

Unul dintre locurile intens mediatizate in ultima vreme este Gura Portitei, candva un punct final al Dunarii in Mare, fasia discreta in care lacurile sunt despartite de apa marii doar de o palma de nisip. Candva un sat de lipoveni nebagat in seama de multi turisti, astazi zona este administrata de Piscicola Tour, cea care a construit un complex clasificat cu 3 stele. Vilele (Delfinul, Egreta, Casa Pescareasca si cele de pe Insula), alaturi de casute si bungalouri, formeaza Satul de vacanta Eden, extrem de bine primit si apreciat de turisti. Se poate ajunge aici din Tulcea sau Constanta, cu masina pana la Jurilovca, iar mai departe cu vaporul sau salupa. Atmosfera de odinioara a fost destul de bine conservata si pusa in valoare, constructiile turistice fiind incadrate in stilul arhitectonic local, in timp ce curatenia si grija pentru detalii se numara printre atuurile locului. Exista patru restaurante, un bar, un magazin si foarte multa liniste, iar pasionatii de pescuit pot inchiria barci si salupe pentru a se intoarce prin canalele Deltei. Vilele asigura 75 de locuri de cazare, in camere sau apartamente cu grup sanitar propriu, aer conditionat, apa calda si rece permanent. Pentru cei care doresc sa simta marea de aproape, casutele amplasate la doar 20 de metri, cu grup sanitar si dusuri la comun, ofera sansa de a uita de orice urma de aglomeratie urbana.

Complexul Cormoran, Uzlina

Complexul Cormoran e una dintre unitatile de turism cel mai bine dezvoltate din Delta, cu standarde de 3 stele potrivit clasificarii oficiale, dar o multime de detalii care nu pot fi descrise de o simpla clasificare. In primul rand amplasamentul, in satul Uzlina, situat pe o mica insula, este suficient sa creeze premisele unei atmosfere unice, specifice Deltei. Structura complexului s-a dezvoltat pe o gospodarie individuala, in mijlocul careia s-a ridicat, in urma cu aproximativ zece ani, Pensiunea Cormoran, renovata recent si ridicata la nivelul de 3 margarete. Succesul pensiunii a condus la construirea unui hotel, dat in folosinta in 2000, cu o capacitate de 34 de camere duble si doua apartamente (echipate cu jacuzzi), printre dotari numarandu-se instalatiile de aer conditionat, telefon, TV.

In urma cu trei ani au mai fost deschise pentru turisti cinci vile de cate patru camere duble fiecare si cinci de cate doua apartamente de patru camere, toate echipate la standarde de 3 stele.

Dincolo de cazare, facilitatile din complex numara baruri, restaurante, piscina, terenuri de sport, un centru de echitatie, sala de biliard, tenis de masa, sauna, plus baza nautica aflata la dispozitia pescarilor (salupe, barci etc.)

Egreta, Dunavatu de Jos

O alta locatie extrem de atent ridicata este Hotelul Egreta, aflat in satul Dunavatu de Jos, chiar in punctul in care Dunarea se desparte in cele trei brate. Avantajul acestui loc este faptul ca permite accesul cu masina, fiind, se pare, cel mai indepartat punct din Delta in care se poate patrunde cu vehicule dotate cu roti.

Confortul este la el acasa, si 3 trei stele cu care a fost gratulat hotelul sunt cu siguranta meritate. Camerele single, duble, triple sau apartamentele sunt mobilate cu mult gust si dispun de toate facilitatile cerute de nivelul de clasificare (grup sanitar, aer conditionat, TV, minibar). Turistii au la dispozitie un restaurant si un bar, piscina, sauna, sala de fitness, sala de biliard. Se pot inchiria ambarcatiuni pentru pescuit si plimbari, iar pentru cei care si-au uitat undita acasa exista chiar si un magazin cu echipament pentru pescari.

Satul de vacanta Rosu

La aproximativ 65 km de Tulcea si la 12 km de Marea Neagra, printre lacurile Puiu, Rosu si Rosulet, intr-o zona cunoscuta mai ales pentru pescuit la crap si stiuca, se afla Satul de vacanta Rosu, un complex de vile de 3 si 4 stele, cu 86 locuri de cazare in conditii excelente. Bungalourile Dora, de 3 stele, avnd camere duble, Vila Sandra si vilele din Popasul Holbina, de 4 stele, sunt tot atatea variante de cazare in care iti poti petrece concediul chiar in mijlocul Deltei, departe de aglomeratia marilor statiuni sau hoteluri. Facilitatile oferite de proprietari sunt, pe de-o parte, cele legate de confort (aer conditionat, grupuri sanitare proprii), iar de cealalta parte tin de pescuit si agrement specifice locului.

Sunrise, Crisan

Hotelul Sunrise se afla pe malul drept al bratului Sulina, la circa 20 de kilometri de orasul cu acelasi nume. Hotelul este dispus chiar in locul in care trei canale ale Dunarii pornesc catre lacurile Caraorman, Puiu si Rosu, in sud, si spre Mila 23 si Letea catre nord. Cele 29 de camere ale hotelului sunt dotate ca la carte, cu aer conditionat, telefon, TV, acces la Internet, iar facilitatile numara accesul la piscina, sala de fitness, biliard, lac de pescuit propriu, dar si posibilitatea de inchiriere a ambarcatiunilor rapide.

Complexul Mila 35

Aflat pe bratul Tulcea, ai acces in complex din portul orasului Tulcea, cu ajutorul ambarcatiunilor. Cazarea se poate face in cele doua corpuri amplasate pe un teren suficient de mare cat sa ofere spatiu pentru terenuri de sport dotate cu nocturna, sali de conferinte si jocuri. Camerele duble au aer conditionat, TV, minibar, grup sanitar propriu. Complexul este dotat cu un restaurant, baruri, terase si un iaz propriu in care se poate pescui. Cei care doresc sa se plimbe pe canalele Deltei pot inchiria diferite ambarcatiuni.

Delta de la fereastra

Danube Delta Nature Resort este cea mai luxoasa locatie din Delta si singura care a primit clasificarea de 5 stele. Amplasat pe una dintre insulele de pe lacul Samova, la circa 13 kilometri de Tulcea, complexul a fost deschis anul acesta si ofera spatii de cazare in 32 de vile independente, fiecare dintre ele construita astfel incat sa ofere locatarilor sansa de admira in voie frumusetile Deltei chiar de la fereastra. Standardele la care a fost construit complexul si nivelul ridicat al serviciilor fac posibila mentionarea sa in toate cataloagele turistice de lux din lume. Turistii au la dispozitie, printre altele, sali de masaj, jacuzzi, sala de yoga sau meditatie, dar pot opta pentru programe de pescuit sau de bird watching.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri