Cladiri de birouri impozante parca rasar peste noapte din pamant in Bucuresti. In zonele centrale si ultracentrale, aproape ca nu mai ai unde sa arunci un ac. Cu toate acestea insa, studiile realizate de firmele de profil arata ca, dimpotriva, Capitala se confrunta cu o lipsa acuta de spatii de birouri. In acelasi timp, in ciuda faptului ca oferta este scazuta, deci preturile ar fi trebuit sa fie ridicate, chiriile la spatiile de birouri sunt in acest moment printre cele mai mici, comparativ cu cele practicate in tari situate in Europa centrala si de est.


Potrivit unui raport realizat recent de catre compania CB Richard Ellis (CBRE), nivelul chiriilor pe piata spatiilor de birouri din Bucuresti ramane printre cele mai reduse din Europa centrala si de est, in pofida faptului ca Romania se situeaza pe ultimele pozitii in ceea ce priveste stocul de birouri. Studiul citat analizeaza evolutia pietei spatiilor de birouri din tarile Europei centrale si de est.

Doar 18 euro/mp pe luna

Asadar, conform analizei citate, nivelul chiriei pe piata romaneasca a spatiilor de birouri este de 18 euro pe metru parat pe luna. In acest context, trebuie amintit faptul ca, in acest moment, cele mai reduse niveluri se inregistreaza doar in Sofia, respectiv 16 euro pe metru patrat pe luna, si Bratislava, cu 17 euro lunar. Insa, cele mai mari chirii sunt percepute, potrivit CBRE, pe piata imobiliara din Moscova. Aici, chiria lunara pe un metru patrat de spatiu de birou depaseste 41 de euro. Totodata, un nivel mult mai mare se inregistreaza si in tari precum Budapesta sau Varsovia, unde chiria lunara este de 20 de euro pentru fiecare metru patrat de spatiu de birouri.

Oferta de numai 700.000 de mp construiti

In ceea ce priveste stocul de spatii de birouri, in Bucuresti sunt construiti, potrivit studiului realizat de CBRE, aproape 700.000 de metri patrati, ultimul loc fiind ocupat de Sofia, cu o suprafata totala de birouri de aproximativ 500.000 de metri patrati. La polul opus insa, capitala Rusiei, cu 4,9 milioane de metri patrati de birouri, si cea a Poloniei, cu 2,3 milioane de metri patrati, ocupa locurile fruntase in ceea ce priveste stocul de birouri. Pe de alta parte, raportul CB Richard Ellis indica faptul ca, si in prima parte a acestui an, Romania ramane in fruntea tarilor din regiune cand vine vorba de randamentul investitiilor, cu 10%, fata de nivelurile de 7,5% in Cehia si 7,75% in Ungaria si Polonia. Cele mai mari randamente din regiune, respectiv 10,25% si 12,5%, le au insa Sofia si Moscova.

Dinamica descendenta

In raportul mai sus citat se mai apreciaza ca, in prima jumatate a anului, in Europa centrala si de est au fost construiti peste 650.000 de metri patrati de spatii de birouri noi, mai putin cu 7% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Pentru sfarsitul anului insa, specialistii CBRE estimeaza ca vor fi dezvoltate proiecte cu o suprafata totala de 1,4 milioane de metri patrati, in crestere cu 14% fata de 2004. "In timp ce dezvoltarea se va remarca mai ales pe pietele tinere, precum Bucuresti si Sofia, cele din Europa centrala vor avea o crestere moderata", se mai precizeaza in raport. In primele sase luni ale acestui an, pe piata imobiliara au fost realizate investitii de peste doua miliarde de euro, pe piata spatiilor de birouri fiind investiti aproximativ un miliard de euro. Cea mai mare parte a sumei, respectiv 88%, a fost alocata pietelor din Cehia, Ungaria si Polonia.


Peste trei luni, Capitala va inaugura o noua cladire impozanta


Bucharest Corporate Centre, situat in apropierea Pietei Victoriei, va fi inaugurat in decembrie, complexul avand 18.180 metri patrati, dispusi pe trei niveluri subterane si 14 etaje. Pe fiecare dintre acestea sunt disponibile circa 930 de metri patrati pentru birouri, aer conditionat, protectie antiincendiu, ascensoare moderne si securitate 24 de ore din 24.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri