Terenurile si casele din jurul Bucurestiului nu mai au momentan cautare. Inundatiile i-au speriat atit pe cei care voiau sa cumpere, cit si pe cei care au investit deja. Specialistii in afaceri imobiliare spun ca preturile la aceste terenuri si case vor scadea cu 10-20%.

Daca pina acum, cartierele rezidentiale din nordul Bucurestiului erau cele mai cautate, inundatiile din ultimele zile au facut ca, in prezent, sa devina cenusaresele pietei imobiliare.

Lucru bun, spun specialistii, pentru ca in acest fel li se vor acorda atentie si celorlalte zone si se va crea o piata omogena. Dincolo de efectele ne-gative evidente ale ploilor din ultima perioada, exista un lucru pozitiv: preturile din zonele foarte populate vor scadea cu 15-20% si se vor cauta cele din alte zone, precum Branesti sau Giurgiu. Preturile evident ca vor creste in aceste zone, insa una este sa cumperi un teren intre 75 si 200 de euro metrul patrat, cit este acum in zona de nord, si alta e sa iei un teren in alte zone la pretul de pina la 60 de euro metrul patrat, spune Florin Vlasceanu, agent imobiliar.

Cinci luni de preturi mici

Cererea de case in zonele afectate de inundatii, precum Giulesti, Mogosoaia, Corbeanca, Iancu Niculae, Domnesti, Balotesti, Caldarusani, nu doar ca a stopat, dar chiar si terenurile promise, cele care isi gasisera deja un posibil cumparator, sint abandonate. Oamenii se gindesc acum de doua ori inainte de a scoate banul, iar cei care sint totusi dispusi sa le vada nu au cum sa faca acest lucru, pentru ca nu pot ajunge acolo, drumul este blocat, se plinge Corina Curculescu, directorul unei agentii imobiliare. Fuga de terenurile fara canalizare se pare insa ca nu va dura decit citeva luni. Este ca si in cazul unui cutremur de proportii. Imediat dupa, toti vor apartamente in blocuri de patru-cinci etaje, se feresc de ultimul nivel, apoi spaima trece si oamenii se linistesc, e de parere Curculescu. Exista insa si proprietari care nu vor uita imaginea fotoliilor plutind pe apa si vor vrea sa vinda locuinta. Acestia vor astepta sa treaca ploile, sa se usuce peretii, trag o varuiala si o vind la un pret bun, afirma Ion Zilisteanu, purtatorul de cuvint al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare. Proprietarii de apartamente pot face acelasi lucru. De cind a inceput sa ploua, agentiile imobiliare nu au mai auzit de vinzari de apartamente de la ultimul nivel. Explicatia e simpla: cele mai multe blocuri nu au o buna izolatie si nimeni nu cheama chiriasii sau cumparatorii intr-o casa in care pica zugraveala din cauza ploii. Prefera sa o mai tina o vreme, sa o reconditioneze si sa-i pastreze pretul, spune Curculescu.

Primarul, agentul imobiliar numarul 1

Emil Giurgiu, presedintele Camerei de Comert Imobiliar, da si el o bila alba ploilor. Oamenii vor fi mai selectivi si vor sti de acum inainte sa evalueze un teren. Vor da pe el banii pe care ii merita. Daca pina acum pretul caselor era facut de utilitati si zona, de acum, riscul la care este expus va dicta banii pe care ii face un imobil. Sint, dupa parerea mea, case ce se expun unui foarte mare risc de inundatii, pretul lor ar trebui sa scada cu pina la 95%. Insa cum elaborarea hartilor cu zonele de risc cade in sarcina primarilor, Giurgiu crede ca autoritatile nu se vor achita de obligatii, iar elaborarea acestor harti va reveni agentilor imobiliari, iar investitorii vor plati pentru ele.

Primarul este agentul imobiliar numarul unu. Daca zona care se afla sub administratia lui are utilitati, dispune de canalizare, pretul terenului creste automat, e de parere Emil Giurgiu.

Preturile trec de 150.000 de euro

Pretul unui metru patrat de teren construit variaza intre 600 si 2.000 de euro in functie de locatia proiectului, de suprafata, finisaje, dotari si amenajari precum si materialele de constructie folosite.

De exemplu, inainte de inundatii, o vila in Corbeanca costa intre 100.000 si 150.000 de euro. La Mogosoaia, casele costau sub 100.000 de euro. O vila in zona Pipera-Baneasa pe teren mediu de 150 mp costa in jur de 125.000 euro.

O alta pe un teren de 350 mp ajunge si la 195.00 euro. Vilele de lux construite pe un teren mediu de 650 mp au un pret mediu de 360.000 de euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri