Piata imobiliara resimte deja normele restrictive ale Bancii Nationale a Romaniei in ceea ce priveste conditiile de creditare. Oamenii nu mai vind, iar cumparatorii nu fac un credit in lei in asteptarea scaderii dobinzilor. Oricum, o ieftinire spectaculoasa a caselor nu se va produce, in schimb este posibil ca preturile locuintelor sa se stabileasca, in viitor, in lei.
Obtinerea unei locuinte sau investitia imobiliara in cazul unei persoane cu venit mediu in Romania este de neconceput in lipsa creditului imobiliar sau ipotecar. Recent, la sumele astronomice cerute pentru un acoperis deasupra capului s-au adaugat si normele restrictive ale BNR. Conditiile de eligibilitate exclud imprumutul imobiliar fara avans sau giranti, iar creditul in valuta este o specie pe cale de disparitie. O serie de banci care inainte de normele BNR acordau imprumuturi ipotecare si imobiliare in valuta au sistat finantarile pentru ca au depasit plafonul im-pus, de 300%, din fondurile proprii. In acest moment, varianta obtinerii unui credit ipotecar exprimat in euro este mai mult decit im-probabila.

De pe valuta, pe lei

Din cauza evolutiilor de pe piata creditelor, este normal ca aceia care vor sa contracteze un imprumut imobiliar sa treaca printr-un moment de confuzie. Acesta va trece insa rapid. Normele BNR vor determina bancile sa ia masuri pentru a acoperi cererea crescuta pentru creditul ipotecar. Deja, pentru pastrarea clientelei, o serie de banci au marit perioada de creditare, astfel incit veniturile nete ale solicitantilor sa se incadreze in nivelurile-limita impuse de BNR.

De asemenea, dobinda la creditul ipotecar in lei va scadea in conditiile in care cel in valuta se dovedeste prohibit. Nivelul dobinzilor la imprumuturile in lei se mentine insa ridicat daca avem in vedere ca acest tip de credite se acorda pe termen lung, de pina la 30 de ani. Dincolo de aceste aspecte, un lucru este cert: dobinzile bancare in lei sint in plin proces de scadere. Din acest motiv, un sfat ce pare bun pentru romanii care doresc sa contracteze un credit este sa nu se grabeasca.

Piata confuza

Masurile impuse de BNR au produs deja efecte in piata. Agentii imobiliari vorbesc despre confuzia generata atit in rindul cumparatorilor, cit si in cel al celor care vind. Preturile nu scad, insa se constata o stagnare a tranzactiilor cu imobile. Pentru o piata este o frina, deoarece va fi o stagnare in ceea ce priveste creditarea. Este posibil sa tina pe loc preturile. Pe termen scurt, acestea vor ramine constante, spu-ne Cristian Mitris, director executiv al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare. Acesta considera ca avantajati de aceasta masura sint cei care sint platiti in valuta sau au negociat salariile in valuta, insa sint platiti in lei.

Totusi, conform agentilor imobiliari, cei mai multi dintre cei care vor sa-si cumpere o locuinta nu se incadreaza in nici una dintre aceste categorii. Sint oameni platiti in lei, care vor trebui sa ceara un imprumut in lei. Deocamdata, acestia ezita sa contracteze un imprumut, deoarece leul nu se bucura de acelasi prestigiu ca euro. Sint putine persoane care sint gata sa riste un credit pe 25 sau 30 de ani in moneda nationala, deoarece evolutia acesteia poate sa-i puna in situatia de a nu-si mai putea plati ratele sau de a accepta o dobinda care in citeva luni ar scadea drastic. Totusi, jucatorii de pe piata imobiliara sint optimisti. Aceasta masura va stimula creditele in lei. Increderea acordata monedei nationale nu face decit sa stimuleze pozitiv economia. In ceea ce priveste efectele asupra tranzactiilor pe piata imobiliara, acestea nu vor fi negative. Persoanele care solicita credite vor accepta noile conditii impuse, apreciaza Alexandru Nitescu, directorul departamentului Investitii-Terenuri la una dintre agentiile imobiliare importante.

Revine leul

Unul dintre efectele acestei masuri ar putea fi ca euro sa piarda monopolul asupra preturilor imobilelor. Este posibil sa se exprime si preturile locuintelor in lei, cu atit mai mult cu cit cei care vor sa cumpere o casa sint platiti in lei, mai spune Cristian Mitris. In ceea ce priveste o scadere a preturilor, cei implicati in domeniu nu exclud o astfel de ipoteza, insa considera ca va fi nesemnificativa. Cauza o constituie cererea mare, comparativ cu oferta. Deoarece se construieste foarte putin, iar preturile imobilelor noi sint mari, cei mai multi dintre clientii agentiilor imobiliare se orienteaza catre variantele mai ieftine: apartamentele in blocurile construite inainte de 1989.

Se considera ca efectele vor deveni vizibile in urmatoarele luni, deoarece, ca in toate situatiile in care s-au produs astfel de socuri pe piata imobiliara, actorii au preferat sa astepte ca situatia sa se clarifice. Cei mai afectati sint speculatorii, cei care au cumparat pentru a revinde cu un pret mai bun si care acum au banii blocati. Totusi, in prezent, criza atinge doar piata rezidentiala.

In celelalte situatii, mai ales la terenuri, nu se simte aceasta decizie si se incheie in continuare tranzactii, spune Cristian Mitris. In citeva luni vom vedea daca leul revine in preturi si in ce masura le va influenta.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri