Vremea cand vanzatorii si cumparatorii isi vor da mana pentru a declara in fata notarului sume de tranzactionare mult mai mici decat in realitate nu este departe, spun agentii imobiliari .
S-ar putea intampla chiar de la 1 ianuarie 2006, daca proiectul Codului Fiscal, in noua sa varianta, va fi aprobat. Conform documentului, publicat pe site-ul Ministerului Finantelor, veniturile realizate din vanzarea locuintelor vor fi taxate cu 2% din pretul inscris in contractul de vanzare-cumparare, daca proprietatea se nstraineaza n termen de pna la trei ani, inclusiv, de la data dobndirii. Pe de alta parte, banii obtinuti din vanzarea terenurilor vor fi impozitati cu 2% daca pamantul a fost dobndit dupa 1 ianuarie 1990.

Evaziunea va lua amploare

Efectele pe piata imobiliara vor fi contrare intereselor Ministerului Finantelor. Guvernul nu face altceva decat sa incurajeze evaziunea fiscala, deoarece oamenii vor fi tentati sa declare la notariat o suma mai mica decat cea pe care au dat-o in realitate pe proprietatea respectiva, spune Radu Zilisteanu, purtatorul de cuvant al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI). Desi notariatele au grile pe zone pentru taxarea tranzactiei, preturile variaza intr-un anumit interval, iar oamenii vor trece in contract limita inferioara. De exemplu, o anumita locuinta poate fi vanduta cu sume intre 30.000 si 60.000 de euro. Daca in contract se va inscrie pretul de 60.000 de euro, statul va incasa 1.200 de euro prin aplicarea impozitului de 2%. In schimb, daca se trece pretul minim de 30.000 de euro, impozitul platit va fi de 600 de euro.

Franarea dezvoltarii

Nu este altceva decat o incercare de incetinire a dezvoltarii pietei imobiliare, ca si restrictionarea accesului la credite, este de parere Arthur Silvestri, directorul Institutului de Consultanta Imobiliara SGA Romania. El precizeaza ca acest proiect fiscal, care este un dezastru pentru piata imobiliara, nu va dura pentru ca nu este compatibil cu regulile aplicate in Uniunea Europeana deoarece doctrina europeana este de dezvoltare, si nu de stagnare, cum sunt aceste propuneri.

Exista si cai ocolitoare

Intamplator sau nu, impozitul pe tranzactia imobiliara poate fi ocolit de cunoscatori. S-au pastrat cele mai importante trei modalitati de a scapa de impozitul pe castigul din tranzactii imobiliare - vanzarea dupa trei ani, donatia, aportul in natura, eliminandu-se doar schimbul, apreciaza avocatul Gabriel Biris. El mai spune ca vom asista la o deplasare si mai accentuata a activitatilor imobiliare din zona companiilor si din cauza altor masuri cuprinse in acest proiect - in sfera investitorilor persoane fizice, cu toate consecintele negative in ceea ce priveste stimularea evaziunii fiscale, inclusiv a muncii la negru. (D.P.)

De unde se puteau lua banii?

Nu stiu cati bani va aduna bugetul din aceste masuri, insa stiu cati putea aduna daca nu mai permitea constructia unor blocuri de lux, cu multe etaje, in regie proprie, de catre persoane fizice, a declarat Arthur Silvestri. El a explicat ca aceste persoane realizeaza o mare evaziune fiscala deoarece construiesc locuinte pe care ulterior le vand.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri