Ministrul Turismului, Elena Udrea, a declarat ca noua lege a turismului va avea prevederi menite sa reduca evaziunea fiscala in domeniu.
Una dintre prevederi se refera la impozitul minim forfetar, care va fi aplicat, cel mai probabil, numai pensiunilor si restaurantelor.

"Speram ca alaturi de alte masuri pe care le-am luat, cum ar fi aceea de a introduce tichetele de vacanta, si aceasta masura sa scoata la lumina aceaa zona neagra a turismului romanesc, zona nefiscalizata. Dupa ce toata vara la televizuni ati aratat ca e plin litoralul, o sa auzim ca nu au fost decat 50 % maxim ocupate hotelurile, iar daca intrebam ce forta de munca a fost angajata pe litoral, auzim ca au fost cativa ca nu au fost clienti. Toata lumea face evaziune fiscala, sau ma rog aproape toata lumea, dar se intampla nu doar in zona pensiunilor, ci si a hotelurilor mari, nu se declara niciodata exact cati turisti se cazeaza”, a spus Udrea, citata de NewsIn.

In cazul hotelurilor, ministrul a declarat ca exista in proiect un sistem de centralizare a datelor in care proprietarii de hoteluri sau administratorii vor trebui sa raporteze catre minister date privind numarul de turisti mult mai repede ca in prezent, poate chiar saptamanal.

"Incercam fara sa cream o presiune mare asupra proprietarilor de structuri de cazare sa-i determinam sa intre in legalitate”, a precizat ministrul.

In ceea ce priveste valoarea impozitului forfetar, Elena Udrea a precizat ca se asteapta o propunere de la Ministerul de Finante, care va fi analizata apoi de Ministerul Turismului.

Elena Udrea a mai spus ca o alta problema a turismului este legata de conditiile de autorizare.

"Mai avem o problema la agropensiuni, acolo unde astazi legea prevede ca la autorizare trebuie sa respecte conditii ca un hotel cu 100 de camere, ceea ce nu este corect. Ar trebui schimbate aceste conditii de autorizare. Ne dorim sa fie foarte usoare si cu costuri minime, pentru ca astazi autorizarea unei agropensiuni duce pana la 100 de milioane, ceea ce inseamna enorm pentru proprietari si multi prefera sa lucreze la negru. Ca sa le pretinzi sa intre in legalitate trebuie sa fii rezonabil si logic”, a adaugat ea.

Udrea a mai spus ca o discutie asupra legii turismului a avut loc joi, in cadrul Consiliului Consultativ al Turismului, in cadrul caruia s-au punctat facilitatile fiscale care ar trebuie acordate in domeniu. Printre acestea se numara un TVA de 9% si la alimentatie, nu numai la cazare, cum este acum.

"Pe masura ce vom reusi sa convenim si cu Ministerul Finantelor asupra acestora prevederi, noi vom inchide legea si o vom pune in dezbatere publica”, a conchis Udrea.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri