Cu farmec discret, Slovenia isi incanta oaspetii, indiferent de anotimp
In octombrie vor fi mai multi tursti ca de obocei: au batut tobele la Portoroz.

La 90 de minute de zbor de Bucuresti se afla un stat mic, de doar 20.000 kmp, "uitat" parca de ghidurile turistice. Parte a fostei Republici Federative Iugoslave, Slovenia e amplasata strategic intre Italia, Austria, Ungaria si Croatia. Au trecut deja 14 ani de existenta pentru tara cu doua milioane de locuitori care traiesc intre Alpii Iulieni si Marea Adriatica. O tara prospera, fara urmele razboaielor recente care au rupt fosta Iugoslavie si, mai ales, o tara fara probleme de securitate. Turismul este una dintre ramurile economiei care produce bani in "mica Elvetie din Balcani", cunoscuta pentru o lunga traditie de ospitalitate fata de vizitatorii austrieci, germani si italieni, cuceriti de piscurile, zona rurala, castelele medievale, pesterile, izvoarele termale, de apele ei dulci si sarate. Caracterul slovenilor e reflexia fidela a tarii, formata in proportie de 70% din paduri, cu zone rurale bine pastrate si un patrimoniu istoric intact. Un tur culinar al Sloveniei e o calatorie a contrastelor, de la tipurile de bucatarie specifica centrului Europei, pe care le puteti gusta in nordul tarii, la preparatele internationale din restaurantele capitalei si pana la felurile tipic mediteraneene de pe coasta Adriaticii.

E o tara care se preteaza si sejururilor scurte, de trei pana la cinci nopti, gratie proximitatii fata de principalele orase europene.

Capitala danseaza in ritmul festivalurilor

Daca dam crezare legendei, Ljubljana e un loc legendar, aflat pe ruta pe care s-au intors Iason si argonautii dupa ce au furat Lana de aur. Azi, Ljubljana are chipul unei capitale tinere si animate, care primeste milioane de turisti straini in fiecare an. Arhitectonic, e comparata uneori cu Venetia, alteori cu Praga; cert e ca vorbim despre un mariaj original de stiluri care amintesc de renastere, de baroc, de perioada Art Nouveau, dar si de epoca romana sau napoleoniana, care se alatura pitoresc imobilelor mai austere ramase din epoca comunista. Un oras calm si estetic, in care cultura e parte din cotidian, un mod de viata si de gandire. Nu e de mirare ca gasim aici numeroase teatre, muzee si galerii, ca si una dintre cele mai vechi orchestre filarmonice din lume. Este locul unde au loc anual peste 10.000 de evenimente culturale, dintre care 14 festivaluri internationale de muzica, teatru, arte frumoase si arte alternative sau de avangarda. In aceste zile, orasul se pregateste pentru a XII-a editie a Golden Drum, cel mai important festival international de publicitate din Europa Centrala si de Est.

Perla litoralului sloven

Statiunea Portoroz e un centru international de turism, vizitat pentru baile termale, portul civil, cazinoul modern si pentru apa marii de un albastru unic. Foarte aproape de Italia, e un loc tanar, viu, unde Slovenia se scalda in Marea Adriatica si unde soarele dogoreste peste livezile de maslini si plantatiile cu vita-de-vie. Statiunea e cunoscuta inca din secolul al XIII-lea, de pe vremea cand calugarii benedictini din Manastirea Sf. Lorenz tratau cu apa de mare si namol diferite afectiuni. Centrul Wai Thai din cadrul Hotelurilor Morje 4- e unic in Europa. Aici se folosesc ingrediente naturale pure derivate din ierburi, flori, fructe si minerale, preparate dupa formule originale orientale. In oferta de cateva zeci de proceduri a centrului gasiti tratamentul cu cromo si aromaterapie, la pretul de 45 de euro pentru 20 minute de rasfat, tratamentul polinezian pentru maini si picioare, care costa 46 de euro (50 de minute), terapie orientala cu miere care, pentru 50 de minute, are pretul de 54 de euro sau terapia Shirodhara (consta in turnarea de ulei cald pe frunte) cu aromoterapie, care costa 56 de euro (procedura de 45 minute). De asemenea, puteti alege un tratament oriental cu miere care va costa 54 de euro (50 de minute) sau 80 de minute de masaj cu pietre de rau incalzite, pentru 67 de euro.

Poate cel mai important ingredient al sejurului este bucataria fantastic de buna, care are elementele si sarmul celei mediteraneene. Supa minestrone din porumb, gulasul din peste, carnea de caprioara cu galuste, taieteii cu trufe si toate tipurile de fructe de mare si peste - peste scorpion, biban, calcan, sardine, crevete si calamar - asteapta sa fie udate cu Refošk, un vin rosu excelent, sau Malvazija, regele vinurilor albe din Istria.

In Slovenia poti cheltui usor 100 de euro pe zi

"Pentru mine si familia mea, ideala pentru relaxare si meditatie e statiunea slovena Portoroz, de pe coasta Adriaticii. Simt o atractie puternica spre apa, poate pentru ca sunt nascut in zodia Pestilor. Trebuie sa vedeti culoarea marii, hipnotizanta aproape in orice moment al zilei, si sa lasati Slovenia sa va surprinda cu amanuntele ei simple, dar pline de semnificatie. Ma impresioneaza de fiecare data Forma Viva, o colectie extraordinara de sculpturi din piatra in aer liber, amplasata intr-un parc din peninsula Piran, de langa Portoroz. Dupa 40 de ani de intalniri internationale de sculptura, maestrii veniti in Piran din peste 30 de tari au dat Sloveniei un tezaur de 300 de opere de arta, dintre care puteti admira 120 de sculpturi in piatra in galeria in aer liber din Portoroz si in orasele de pe coasta. Recomand cel putin o vizita la Acvariu, unde noi mergem de fiecare data ca sa vedem bazinul ingropat in podea, habitat artificial pentru rechini si multi alti pesti spectaculosi.

In Slovenia, costurile pot varia, in functie de cat de mult esti dispus sa investesti in timpul tau liber. Se pot cheltui cu usurinta 100-150 de euro pe zi pe cazare si masa, iar distractia poate dubla suma, in functie de tipul de activitate pe care o preferati - plimbari, croaziere sau sporturi extreme."
*Ion Mincu Radulescu este CEO la KD Investments Romania, societate de administrare a investitiilor

Cu cat si cum ajungem

235 euro/pers. + 118 euro/taxa de aeroport pentru bilet Malev pe ruta Bucuresti - Ljubljana - Bucuresti. Prin CMB Travel.
236 euro/pers. + 110 euro/taxa de aeroport pentru bilet CSA pe ruta Bucuresti - Ljubljana - Bucuresti. Prin CMB Travel.
86 euro/loc camera dubla/noapte la Grand Hotel Union din Ljubljana. Prin Getica Turism.
145 euro/cazare camera dubla/noapte demipensiune la Hotel Habakuk 5- din Maribor.
299 euro/pers. Pachetul include trei nopti de cazare in camera dubla la Hotel Piramida 4- din Maridor, demipensiune, cina festiva de Revelion, intrare la centrul Fontana. Prin A.R.T.E.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri