Litoralul devine al doilea pol al constructiilor de apartamente, dupa Bucuresti
O noua tendinta isi face loc pe piata imobiliara din Romania. Tot mai multe firme construiesc apartamente de vacanta pe litoral, pe care apoi le vand. Daca pana acum s-au construit cam 200 de astfel de apartamente, numarul lor va creste de peste cinci ori in doi ani.

Anul trecut, mi-am cumparat un apartament intr-un bloc de vacanta, nou construit la Neptun, pe care am dat 60.000 de euro. Acum, un apartament in acel bloc se vinde cu 120.000 de euro, povesteste Ilie Carabulea, care detine 60% din compania Atlassib si 36% din Banca Carpatica. Blocurile de locuinte pentru vacanta incep sa fie un bun plasament pentru cei care le cumpara si o afacere profitabila pentru cei care le construiesc. Persoane cu venituri ridicate, dar si oameni din clasa medie cumpara apartamente la malul marii fie pentru a le folosi in vacanta, fie pentru a le inchiria sau a le revinde cu preturi mai mari dupa o anumita perioada. Carabulea face parte din prima categorie. si-a cumparat apartamentul de la Neptun pentru a-si petrece acolo vacantele cu familia. In mai putin de un an, familia mea a mers de sase ori acolo. Nevasta-mea a convins-o si pe sora ei, care sta la Brasov, sa-si ia un apartament in acelasi bloc, adauga acesta.

Cei care au construit apartamentul cumparat de Carabulea, alaturi de alte 28 de astfel de apartamente, nu sunt nici o companie de constructii si nici un investitor imobiliar clasic, ci o agentie de turism. Faptul ca primele apartamente s-au vandut imediat i-a facut pe cei de la Paralela 45 sa se apuce in aceasta luna de constructia a inca 60 de apartamente de vacanta, tot la Neptun. Acestea vor fi date in folosinta in toamna anului viitor. Alin Burcea, presedintele agentiei, spune ca un apartament de doua camere se va vinde cu 55.000-60.000 de euro, iar unul cu trei camere cu 85.000- 90.000 de euro.

Cererea este foarte mare si din aceasta saptamana am inceput deja sa incheiem contracte. Practic, dupa realizarea celor 29 de apartamente, am mai avut numeroase cereri, explica Burcea. si compania bucuresteana Triumf Construct a fost printre primele care au investit in blocuri pe Litoral, care au totalizat 80 de apartamente. Construite la iesirea din Mamaia, spre Navodari, acestea au fost vandute fara probleme. Cumparatorii au fost 99% bucuresteni, spune Leonard Buianu, director de vanzari la Triumf Construct. Tocmai de aceea, compania a decis sa recidiveze. Anul viitor, vor demara constructia altor 80 de apartamente, tot in nordul statiunii Mamaia.

Agentii imobiliari confirma, la randul lor, ca in viitorii ani litoralul romanesc al Marii Negre va incepe sa se umple de blocuri de vacanta. Daca pana acum s-au construit cam 200 de astfel de apartamente, in urmatorii doi ani numarul lor va depasi 1.000, estimeaza Eugen Paternic, real estate broker la Regatta. In acest moment, pe Litoral sunt in constructie in jur de 250 de apartamente. Avand in vedere ca cele mai multe apartamente se construiesc anual in Bucuresti, circa 2.000-3.000 pe an, Litoralul are toate sansele sa devina vicecampionul investitiilor in apartamente. In viitor, Costinestiul se va uni cu Eforie. Acolo, intre cele doua statiuni, se vor construi zeci de blocuri, crede Paternic.

Cererea este foarte mare, si din aceasta saptamana am inceput deja sa incheiem contracte. Practic, dupa realizarea celor 29 de apartamente, am mai avut numeroase cereri.
Alin Burcea,
presedinte Paralela 45

Pana in 2007, pe litoral se vor construi cel putin 800 de apartamente.

Printre primii investitori care vor contribui cu blocurile lor la fuziunea celor doua statiuni, se numara si Sorin Marcus, care in ultimii ani a construit vile in Capitala. Acum, spune el, Bucurestiul este foarte aglomerat, preturile foarte mari, terenurile din ce in ce mai dificil de gasit, iar autorizatiile de constructii tot mai greu de luat. Dupa ce a construit si vandut 18 apartamente in nordul Costinestiului, acum Marcus mai investeste un milion de euro intr-un bloc cu 30 de apartamente, in aceeasi zona. Acestea vor avea doua-trei camere si vor fi vandute cu preturi intre 50.000 si 70.000 de euro. Unii cumpara doua-trei apartamente, pastreaza unul, iar pe celelalte fie le vand, fie le inchiriaza, adauga Marcus, care spune ca profitul este de 100%, dar acesta se face in doi ani, cat dureaza constructia unui bloc.

Agentii imobiliari spun ca, odata cu aparitia acestor blocuri, preturile terenurilor au inceput si ele sa creasca. Un metru patrat de pamant in apropierea marii poate fi cumparat si cu 20-30 de euro, dar si cu 200 - 250 de euro. In Costinesti, de exemplu, lunile trecute se vindea metrul patrat de teren in medie cu 60 de euro, dar in urma inundatiilor, preturile au scazut pana pe la 40 de euro metrul patrat, dupa cum povesteste primarul localitatii, Traian Cristea. si astfel, cele 3.000-4.000 de persoane, cat reprezinta familiile celor 1.000 de cumparatori ai apartamentelor care vor fi date in folosinta in doi ani pe Litoral, vor insemna 3-4.000 de clienti mai putin in hotelurile scumpe si prafuite de la malul marii. Daca nu cumva si proprietarii acestor hoteluri se vor gandi sa le schimbe destinatia si sa transforme camerele in apartamente, pe care apoi sa le vanda la bucata.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri