Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat astazi, la Suceava, ca in Romania sunt „prea multe aeroporturi si prea inghesuite” si ca nu se pot dezvolta simultan doua aeroporturi apropiate, dand exemplul celor din Iasi - Suceava si Timisoara - Arad, transmite NewsIn.
Radu Berceanu a facut aceste afirmatii in replica la solicitarea presedintelui CJ Suceava, Gheorghe Flutur, de a primi sprijin de la stat pentru dezvoltarea Aeroportului „Stefan cel Mare” Salcea, care se afla in proprietatea administratiei judetene. Ministrul Transporturilor a aratat ca subventiile acordate aeroporturilor sunt considerate de UE ca ajutor de stat.

„Avem posibilitatea sa dam un mic ajutor de stat pentru aeroporturi. Sunt niste bani europeni, e o suma destul de mica. Pentru aeroporturile asa cum e si Suceava este considerat ajutor de stat si noi am facut o cerere la Uniunea Europeana pentru o schema de ajutor de stat. Vom primi un raspuns intr-o luna maxim”, a spus Berceanu.

El a aratat ca UE a solicitat Guvernului sa stabileasca care sunt aeroporturile care sunt „de viitor” pentru a fi sprijinite cu fonduri. „Ceea ce ne cere UE este sa stabilim foarte clar care sunt aeroporturile care au un anumit viitor si care nu. Acolo unde exista un viitor vor fi si niste bani, in rest nu”, a spus Berceanu.

El i-a atras atentia lui Gheorghe Flutur ca aeroporturile Iasi si Suceava sunt intr-o competitie. „Noi in Romania avem problema ca avem prea multe aeroporturi si prea inghesuite. Nu se pot dezvolta amandoua aeroporturi. Care dintre cele doua va reusi sa fie mai rapid si mai deschis va invinge si va deveni un aeroport regional si se va dezvolta”, a spus Berceanu.

Ministerul Transporturilor a sfatuit CJ Suceava sa se asocieze cu alte consilii judetene si primarii din regiune si sa scoata la vanzare actiuni ale aeroportului.

„Aeroportul apartine acum Consiliului Judetean Suceava. Dati actiuni la alte consilii judetene, dati actiuni la CJ Botosani, Neamt, dati actiuni la primariile Suceava si Botosani. Dupa asta faceti o marire de capital. Vor fi multi oameni de afaceri care sa bage bani aici”, a spus Berceanu.

Radu Berceanu a aratat ca intre aeroporturile din aceeasi regiune este o competitie pentru accesarea banilor europeni. „Cine se va misca mai repede si mai inteligent in aceasta competitie, va castiga. Niciodata de la UE nu vom obtine bani si pentru Suceava si pentru Iasi, sau si pentru Timisoara si pentru Arad”, a spus Berceanu.

Pe de alta parte, premierul Emil Boc a spus ca dezvoltarea aeroportului s-ar putea face printr-un parteneriat public-privat cu sprijin de la stat.

Gheorghe Flutur le-a cerut membrilor guvernului sprijin pentru dezvoltarea Aeroportului „Stefan cel Mare” Salcea aratand ca acesta se afla la o distanta mai mare de Bucuresti decat municipiul Iasi si ar putea avea mai multi clienti. Flutur a mai spus ca Aeroportul Suceava poate prelua si calatori din regiunea Cernauti si cateva raioane din Republica Moldova, pentru zborurile internationale operate de pe aeroport.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri