Numarul de turisti romani care au preferat destinatiile externe a inregistrat o crestere de 36,8 la suta pe primele noua luni ale anului, fata de perioada similara a anului precedent, potrivit datelor prezentate, vineri, de Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT).


90,2% dintre turistii care au optat pentru destinatii externe au ales Europa. Cel mai mare numar de turisti a avut ca destinatie Grecia (27,1% din totalul turistilor care au plecat din Romnia), urmata de Italia(10,6%), Turcia (10,1%), Spania (9,9%) si Franta (4,9%). Referitor la judetele emitente de turisti pentru outgoing, pe locul 1 se afla Municipiul Bucuresti (37% din total), urmat de Cluj (10%) si Timis (5,7%).


Romanii prefera zborul charter

Principalul produs turistic solicitat de catre romni a constat n sejururile cu zbor charter. Pentru acest segment, ANAT estimeaza o crestere de circa 50% fata de anul precedent, datorita maririi destinatiilor catre care au fost operate astfel de curse. S-au nregistrat cresteri pe destinatiile Grecia, Turcia, Spania, Tunisia, Egipt si Malta. Un motiv al cresterii a fost introducerea unor noi zboruri (destinatiile listate mai jos cu bold)

Cele 15 destinatii catre care touroperatorii membri ANAT au operat circa 60 de zboruri charter nregistrate n 2005 sunt: Grecia (Salonic, Creta, Rhodos), Spania (Mallorca, Barcelona, Malaga, Tenerife), Egipt (Hurgada, Sharm el Sheik), Turcia (Antalya, Bodrum), Italia (Rimini), Iordania, Tunisia, Malta. Cresterea numarului de zboruri charter este semnificativa si denota faptul ca raportul bun calitate-pret a determinat un numar mare de romni sa opteze pentru petrecerea vacantelor n strainatate. 2005 a fost primul an n care touroperatorii romni au organizat chartere si cu plecari din alte orase, respectiv Timisoara si Cluj-Napoca.

Pentru 2006, ANAT estimeaza ca trendul de crestere va continua, datorita deschiderii unor noi destinatii n bazinul mediteranean. Preferinta turistilor pentru zborurile charter are ca motivatie scaderea preturilor din ce n ce mai accesibile. Putem spune ca are loc o reorientare a turistului catre zborurile charter.

Noile tendinte : turismul de shopping si turismul de aventura

Un alt segment este cel al circuitelor. Multi turisti se ndreapta catre destinatii exotice sau ndepartate, precum Africa (Egipt, Maroc), America Latina, America de Nord, Australia, Noua Zeelanda si Japonia. Pentru Europa, cele mai solicitate circuite sunt, n ordine, Italia, Spania, Franta si tarile intermediare, urmate de circuitele n tarile nordice. Orientul Mijlociu a fost mai putin solicitat datorita situatiei conflictuale din zona.

City Break-urile si turismul de shopping reprezinta un segment distinct. Cele mai solicitate orase au fost Roma, Milano, Paris, Barcelona, Madrid, Viena. City Break-urile au ca scop vizitarea oraselor sau shopping-ul. Pentru shopping, cele mai solicitate orase au fost Milano, Viena si Budapesta, iar ca destinatii extraeuropene, Dubai, Egipt (Cairo), China si Thailanda.

Au fost si solicitari pentru turismul de aventura: Africa (Kenya) pentru safari si vnatoare, Egipt (diving la Marea Rosie), Seychelles (diving) si Maldive.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri