Elena Udrea, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), si-a facut bilantul realizarilor pe care le-a avut in 2010 si a prezentat planurile pe care le are ministerul pe termen lung.
Vezi ce a realizat Udrea in 2010:

“In 2010, am demarat lucrari de constructii de doua miliarde de euro, iar bugetul pe care l-am avut initial pentru investitii a fost de 600 de milioane de euro”

Ulterior, in urma a doua rectificari bugetare facute de Guvern, valoarea sumelor acordate MDRP pentru investitii s-a redus cu 41%.

“Incercam sa achitam datoriile restante pe care le avem inca de anul trecut catre constructori, datorii care au aparut in baza unor credite de angajament. Statul trebuie sa-si assume vina pentru neonorarea acestor credite. A fost o strategie a Minsterului Finantelor si am solicitat ca acest lucru sa nu se mai repede si anul viitor”

Ministerul a achitat circa 80% din datoriile de 325 de milioane de lei (76 mil. euro) pe care le avea de achitat catre firmele care au realizat constructii de apa si canalizare, precum si 126 de milioane de lei (29,5 mil. euro), dintr-un total de 135 de milioane de lei (31,5 mil. euro).

“Am finalizat aproximativ 65 de sali de sport si pana la sfarsitul anului speram sa finalizam inca 30”

“Am terminat 1.530 de locuinte pentru tineri si pana la sfarsitul anului speram sa ajungem la 1.800”

Ioan Andreica, fost secretar de stat in cadrul MDRT declara la inceputul anului ca ministerul de resort va scoate la licitatie 20.000 de locuinte pentru tineri in 2010, lucru care nu s-a mai intamplat, din cauza fondurilor insuficiente din minister.

“Una din prioritatile ministerului este ca in perioada 2010-2012 sa fie gata 100.000 de locuinte pentru tineri”, declara Andreica.

La un cost minim de constructie de 25.000-30.000 de euro/locuinta, ministerul ar fi trebuit sa cheltuiasca, doar in 2010, 2,5-3 miliarde de euro, echivalentul a 2-2,5% din Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei estimat pentru acest an.

Restul de 80.000 de locuinte pentru tineri ar fi trebuit sa fie gata in 2011 si 2012, insa doar daca procesul de constructie al celor 20.000 unitati locative ar fi demarat in 2010.


“Din pacate, constructia de locuinte nu a functionat asa cum am vrut noi, pentru ca proprietarii prefera sa stea in chirie, pentru ca platesc foarte putin, iar primariile nu grabesc vanzarea de locuinte, astfel incat sa putem obtine fondurile necesare pentru demararea investitiilor"

“Am introdus obligativitatea de a se folosi materiale si tehnologii noi de constructie la toate licitatiile, pentru ca si in Romania trebuie sa construiasca la fel de bine cum se intampla in alte tari”

“Anul trecut, cel mai bun pentru noi in ceea ce priveste Programul de Reabilitare, am reusit eficientizam energetic 24.000 de locuinte. Pentru 2010 ne-am propus sa reabilitam 895 de blocuri, din care am reusit sa finalizam 50%. Speram ca pana la sfarsitul anului sa ajungem la 85%. Pentru 2011 ne-am propus sa reabilitam termic 160 de blocuri”

Udrea a amintit si de Ordonanta de Urgenta 69/2010, privind reabilitarea termica a cladirilor cu finantare prin credite bancare cu garantie guvernamentala.

“Aceasta Ordonanta nu a avut foarte mare success in randul oamenilor pentru ca s-au obisnuit ca statul sa finanteze 80% din lucrari. Oamenii ar trebui sa acceseze credite pentru ca daca asteapta sa le faca statul locuintele, prin programul vechi pot astept si 99 de ani. Un alt avantaj al acestui sistem ar fi ca proprietarii ar putea controla pretul lucrarilor, nu ca in cazul anumitor lucrari in care a fost implicat statul. Stim cu totii ca unde se amesteca statul iese prost”

“Nici la anul nu vom putea conta pe bani multi de la buget. Astfel, daca nu avem bani de la buget, trebuie sa ne bazam pe fondurile pe care le vom obtine prin parteneriatele de tipul public-privat, precum si pe un program national de dezvoltare, care in cinci ani va genera investitii de 4 miliarde de euro”

Programul prevede ca investitorii privati sa crediteze lucrari de infrastructura in perioada 2011 - 2012, in vreme ce statul va rambursa banii incepand cu anul al treilea de lucru. Suma investita in perioada 2011 - 2016 va fi restituita de stat partenerilor privati pana in 2020.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri