Aeroporturile cu un trafic anual de peste 500.000 de pasageri vor stabili nivelul taxelor aeroportuare consultand in prealabil utilizatorii aerogarii si trebuie sa anunte orice modificare a pretului cu minim patru luni inainte, iar masura ar putea reduce costul transportului aerian, potrivit MTI.
"Este de asteptat o scadere a costului transportului aerian, in special datorita reducerii posibilitatilor de crestere nejustificata a tarifelor aeroportuare, cat si datorita unei mai bune colaborari intre aeroporturi si utilizatorii acestora", se arata intr-un proiect de hotarare de guvern, elaborat de Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI), potrivit Mediafax.

Actul normativ va transpune in legislatia romaneasca o directiva a Uniunii Europene, care stabileste un set de principii de baza si proceduri care trebuie avute in vedere in procesul de stabilire a tarifelor de aeroport.

Implementarea directivei va fi asigurata de o autoritate independenta de supraveghere, respectiv Autoritatea Aeronautica Civila Romana, care va publica un raport anual privind activitatile sale, va comunica si va coopera cu Comisia Europene in domeniul aspectelor care tin de transpunrea directivei.

Alaturi de propunerea de modificare a sistemului sau nivelului tarifelor de aeroport, administratorul aeroportului trebuie sa prezinte si motivele care stau la baza propunerii, cu cel putin patru luni inainte de data prevazuta pentru operarea modificarii.

Administratorul aeroportului va asigura desfasurarea unor consultari periodice cu companiile care utilizeza aeroportul, cu privire la functionarea sistemului de tarife, nivelul tarifelor si calitatea serviciilor furnizate, pe baza unei proceduri care se publica pe site-ul aeroportului.

Cu ocazia organizarii consultarilor, aeroportul va pune la dispozitia tuturor companiilor o lista cu serviciile oferite si infrastructura, metodologia folosita la stabilirea tarifelor de aeroport si rezultatele investitiilor propuse asupra capacitatii aeroportului.

La randul lor, operatorii aerieni vor transmite administratorului aeroportului, inaintea fiecarei consultari, informatii in special cu privire la previziunile traficului si proiectele proprii de dezvoltare privind aeroportul in cauza.

In cazul unui dezacord cu privire la nivelul taxelor, ambele parti pot solicita, in termen de cinci zile de la publicarea pe site a deciziei aeroportului, o investigatie a din partea autoritatii independente de supraveghere, care trebuie sa ia decizie provizorie in maxim o luna si o decizie finala in maxim patru luni.

Totodata, aeroportul are obligatia de a se consulta cu utilizatorii inainte de finalizarea planurilor si/sau studiilor privind proiectele de infrastructuri noi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri