Managerii din industria aeriana prognozeaza o crestere de 10% pe an a numarului de pasageri in Romania pana in anul 2015, cand se asteapta sa calatoreasca peste 16 milioane de persoane.
Anul trecut, in Romania, a fost inregistrata o cifra record, fiind transportati peste 10 milioane de pasageri, in crestere cu 10% fata de 2009, cand s-a inregistrat un numar de 9,17 pasageri. "Din 2006 pana in 2010 a fost raportata o crestere de 84%”, a declarat David Ciceo, directorul general al Aeroportului International Cluj-Napoca, la un eveniment organizat de publicatia Nine O'Clock.

Anul 2010 a avut cel mai mare nivel de trafic aerian inregistrat in Romania, cu o crestere de 12%, fiind dirijate o jumatate de milion de aeronave. Traficul aerian a crescut cu 9,7% in timpul sezonului de vara 2010 (perioada mai – octombrie), comparativ cu vara anului 2009.

Cele mai multe aeronave au folosit spatiul aerian romanesc anul trecut in lunile iulie (52.396 avioane) si august (51.324 avioane), iar cele mai putine au zburat in februarie (28.714 avioane) si aprilie 30.257 (avioane).

“In Romania, traficul aerian a crescut anul trecut cu 10%, peste nivelul din regiune, iar acest trend se va mentine si in anul 2011. Traficul aerian din Europa a crescut in 2010 cu 0,8%, iar anul acesta se previzioneaza un numar de zboruri in urcare cu cel putin 3,6%”, a precizat Eusebiu Pistru, secretar de stat in Ministerul Transporturilor.

Prognoza de trafic aerian STATFOR (EUROCONTROL) estimeaza o medie anuala a cresterii traficului cuprinsa intre 4,1% si 7,6% in perioada 2011 – 2015, cu o crestere de referinta cotata la 5,8%.

“In Europa sunt 9 blocuri de spatiu aerian. Danube Fab este unul dintre ele si cuprinde spatiul aerian al Romaniei si Bulgariei. Spre sfarsitul anului, zborurile vor fi simplificate, aeronavele nu vor mai trebui sa urmareasca rutele aeriene care sunt o colectie de segmente, ci vor putea sa zboare drept de la punctul de intrare la punctul de iesire”, a spus Bogdan Donciu, directorul general al Romatsa.

In Romania, peste 90% din trafic este de survol cu aeronave de capacitate mare. Romatsa a facut in 2010 autorizari pentru zboruri directe, ce au condus la realizarea unei economii substantiale de combustibil (7.000 tone) pentru aeronavele care au survolat Romania, reprezentand o economie de circa 5 milioane de dolari pentru operatorii aerieni.

Compania Romatsa a avut 5 centre de dirijare in Bacau, Cluj, Arad, Bucuresti, Constanta, insa anul acesta a relocat 3 centre la Bucuresti, anul viitor urmand si cel din Arad.

Administratia Romana a Serviciilor de Trafic Aerian (Romatsa), infiintata in 1991, are ca obiect de activitate exploatarea spatiului aerian al Romaniei si furnizarea de servicii de navigatie aeriana.

In Romania sunt 16 aeroporturi civile, din care doar 4 sunt in subordinea Ministerului Transporturilor (Baneasa, Otopeni, Constanta si Timisoara), in timp ce restul sunt in subordinea Consiliilor Judetene.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri