Valoarea totala a cumparaturilor platite de romani la comercianti pe carduri de debit a crescut anul trecut cu 83,9%, iar valoarea medie pe tranzactie a scazut cu 0,7%,
"Este important ca detinatorii de carduri sa inceapa sa utilizeze cardul si pentru cumparaturi de valoare mai mica, ceea ce va insemna ca platile electronice devin o alternativa obisnuita pentru platile in numerar", a declarat managerul general pentru Romania al Visa Europe, Catalin Cretu (foto).

Numarul de carduri Visa emise in Romania a crescut anul trecut cu 16%, iar valoarea totala a tranzactiilor efectuate cu carduri Visa emise in Romania a fost de 10,3 miliarde euro.

Tot referitor la piata romaneasca a cardurilor, oficialul Visa a precizat ca numarul tranzactiilor derulate la comercianti a crescut anul trecut cu 67%, iar numarul mediu de tranzactii pe card la comercianti a crescut anul trecut cu 39,4%.

Numarul de carduri Visa Business a crescut anul trecut cu 47,8%, deoarece mai multe companii au ales acest tip de carduri, a mentionat Cretu.

Valoarea totala a tranzactiilor cu carduri comerciale a atins 1 miliard euro, iar numarul mediu de tranzactii pe card Visa Business a crescut cu 16,8% fata de anul anterior.

Incepand din acest an, Visa nu mai publica date despre numarul total de carduri si despre valoarea tranzactiilor pe categorii.

In privinta retelei de acceptare a platilor prin card, peste 45.000 de comercianti acceptau plati cu cardurile Visa la sfarsitul anului trecut, fata de 36.000 in decembrie 2006.

Miza pe cardurile cu cip

Pana la finalul lui 2007, Visa Europe a finalizat 22 de proiecte de certificare pentru standardele EMV (Europay, Mastercard si Visa) ale retelelor de aparate pentru plata cu cardul la comercianti (POS) si a celor de bancomate (ATM), impreuna cu bancile membre de pe piata romaneasca.

In prezent, sunt in curs de derulare inca 12 proiecte de acest tip, a mai spus oficialul Visa Europe.
"Sunt tari in Europa in care cardurile cu cip au inlocuit cardurile cu banda magnetica. Daca la sfarsitul lui 2007, aveam in Romania peste 428.000 de carduri cu cip, vrem sa crestem semnificativ numarul acestora in acest an", a spus Cretu.

Noua tehnologie permite o securitate mai mare a tranzactiilor si o reducere a fraudelor, desi, potrivit oficialului de la Visa, acestea sunt in Romania sub media europeana.

"Nu exista semnale de alarma in ce priveste fraudele cu carduri in Romania. Daca in Europa, raportul frauda/vanzari reprezinta 0,0531%, in Romania, acest raport este de 0,0034%", a precizat Cretu.

"Pentru acest an, vrem sa avem un progres considerabil in migrarea catre tehnologia cu cip, iar pe partea EMV emitere, s-au finalizat doua proiecte si sunt in curs de derulare alte doua", a mai spus Cretu.

In martie 2008, 14% din valoarea tranzactiilor la comercianti a provenit din dispozitive compatibile EMV.

Pentru Visa, prioritatea pentru piata din Romania este cresterea utilizarii cardurilor de debit, credit si business la comercianti si introducerea, in premiera pe piata romaneasca, a unor programe inovatoate de securitate sporita a cardurilor bancare.

Din cheltuielile facute in Romania, 11% sunt platite pe card, insa estimarile arata ca, din 100 euro, doar un euro e cheltuit pe card, a mentionat Cretu.

In Europa, Visa si-a propus, ca tinta pentru 2015, ca 1 euro din fiecare 5 euro cheltuiti sa fie platit cu un card Visa, a spus vicepresedintele Visa Europe, Berna Ulman.

In prezent, peste 1 euro din fiecare 9 euro cheltuiti in Europa este platit cu un card Visa.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri