In Marea Britanie, Franta, Spania sau SUA, nu se mai pune problema sa nu iti poti comanda mancare acasa. Oriunde ai fi, nu doar in capitale. Romania este inca departe de aceasta “performanta” insa, din fericire, facem pasi rapizi inspre normalitate, odata cu “anuntul saptamanii” – eMag confirma intrarea pe zona de livrare de alimente.

eMag + Mega Image =…

Wall-Street.ro scria inca din iulie 2013 de un potential parteneriat intre eMag si Mega Image, supermarket foarte agresiv in extinderi fizice si care, pe 21 martie 2014, a inregistrat domeniul MegaOnline.ro. Site-ul nu este inca activ.

Posibilitatea unei aliante intre eMag, cel mai mare retailer online din Romania care deja acopera peste 15 categorii de produse, si Mega Image, devine deci din ce in ce mai probabila.

Cora + eMag =…

Reprezentantii hipermarket-ului Cora au confirmat pentru wall-street.ro ca vor intra anul acesta in zona de livrari la domiciliu, dupa ce in decembrie anul trecut au lansat CoraDrive.ro prin intermediul caruia clientii isi pot ridica produsele dupa ce le-au comandat in prealabil online.

“Confirmam ca vom intra anul acesta pe zona de livrari online. In ceea ce priveste posibile discutii cu eMag, nu putem comenta, concurenta ar fi cu ochii pe noi”, a declarat un oficial al companiei.

eMag + Carrefour =…

O alta posibilitate ar fi un parteneriat intre eMag si Carrefour, companie care deja livreaza la domiciliu, de peste un an. Aceasta posibilitate este insa putin probabila. De ce?

Cel putin la nivelul meu, nu exista nicio discutie cu eMag vis-à-vis de un posibil parteneriat - Butufei, Carrefour

“Orice concurent este binevenit pe aceasta piata”, comenteaza, contactat de wall-street.ro, Radu Butufei, director eCommerce al Carrefour Romania. Pana aici, o declaratie absolut normala si des intalnita. Continuare este insa interesanta – “Cel putin la nivelul meu, nu exista nicio discutie cu eMag vis-à-vis de un posibil parteneriat. Vorbim de un taram inca necartat. Si apoi, noi insine suntem un marketplace si ne dezvoltam continuu”, spune el, adaugand ca nu este necesar un parteneriat cu eMag.

eMag+ Auchan =…

Auchan ar putea fi o alta optiune luata in calcul de eMag. Si in acest caz insa, este putin probabil, din cauza faptului ca oficialii companiei au declarat anterior ca Auchan va analiza intrarea pe piata de eCommerce din Romania anul viitor, urmand ca o testare a conceptului sa fie probabil posibila abia in 2016.

Alte supermarket-uri si hipermarket-uri importante, precum Billa, nu si-au anuntat pana in prezent intentia de a intra pe segmentul de livrari online, fiind insa, probabil, “in grafic” pentru un potential parteneriat, cel putin pe anumite regiuni, cu eMag.

Cu toate acestea, este mai putin probabil sa asistam la un parteneriat eMag – Billa (avand in vedere ca site-ul oficial al Billa arata ca unul din anul 1999 – n.r.) sau eMag – Selgros, acest din urma brand alegand sa incheie un parteneriat cu Megamarket.ro, dupa cum scria anterior, in exclusivitate, wall-street.ro.

Este foarte posibil ca eMag sa ia in calcul mai multe parteneriate, cu atat mai mult cu cat Iulian Stanciu, general manager si actionar al celui mai mare retailer online local, spune ca va fi o evolutie “in trepte” a acestui segment. "Vom livra la nivel national produse neperisabile si punctual, pe cartiere si orase, produse congelate si fresh", detaliaza Stanciu.

Provocarile ar putea veni din zona de logistica si de livrare, Florea, PayU

Pe langa intrarea in zona de alimente, eMag isi propune ca pe zona de carti sa devina lider de piata pana la finalul anului, in prezent fiind pe locul doi. Principalii concurenti sunt Librarie.net, Elefant.ro, Dol.ro sau Libris.ro.

Intrarea pe zona de fashion a eMag.ro era una normala, avand in vedere dimensiunea pietei – de trei ori mai mare decat electroIT (incluzand electrocasnice). Este o intrare asteptata, fiind un segment pe care inca mai este loc de concurenta, desi mai multe business-uri online activeaza deja aici – FashionUp.ro, Elefant.ro, EvoMag.ro, Miniprix.ro sau LaRedoute.ro.

Tot luni, eMag a anuntat si ca in urmatoarele 60 de zile vor intra pe piata de accesorii auto, incercand sa acopere astfel cat mai mult din cei aproximativ 1 miliard de euro, la cat este estimat acest segment.

„Aproximativ jumatate din aceasta piata de un miliard de euro o reprezinta anvelopele, uleiurile, alte genuri de materiale si jumatate componentele propriu-zise. Piesele pentru camion reprezinta circa 15-20% din totalul pietei”, potrivit lui Corneliu Preda, manager Federal Mogul Romania, furnizor global in domeniul tehnologiilor pentru sisteme de propulsie si siguranta.

Aceste noi intrari “vor rotunji” frumos afacerile eMag in 2014 si pe viitor, avand in vedere ca in 2013 compania a generat din Marketplace vanzari de circa 13 mil. de euro – cifra de afaceri a unor concurenti -, dintr-un total de aproximativ 200 de milioane de euro.

PayU, principalul procesator de plati de pe piata locala, nu are cum sa fie decat foarte multumita de anunturile eMag, spunand ca provocarile ar putea veni din segmentul logistic. "Salutam extinderea online-ului in domenii cat mai diverse si mai apropiate de consumator. Intrarea marilor branduri in industria bunurilor de supermarket va aduce un plus de dinamism acestui sector, care, in ultima perioada a cunoscut o crestere accelarata. Din punctul nostru de vedere, disponibilitatea online a produselor de tip supermarket va revolutiona piata de ecommerce romaneasca si va contribui, totodata, la cresterea ei. Oportunitatea este majora – pentru cumparatorul final, este foarte important ca aceste produse sa fie accesibile oriunde si oricand, la un click distanta. Provocarile ar putea veni din zona de logistica si de livrare", spune Rares Florea, online sales manager PayU.

Prin ce partener(i) considerati ca va intra eMag in zona de groceries? Cum vi se pare evolutia companiei pe piata locala? wall-street.ro va incurajeaza sa comentati.

Sursa foto: Online shopping: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea eCommerce »


Setari Cookie-uri