Cu aproape 250 de milioane de dolari venture capital investit in startup-uri bitcoin, conteaza foarte mult sa stii ce piete s-ar putea dovedi cele mai fertile pentru moneda virtuala. Multe guverne si agentii de reglementare cauta sa inteleaga mai bine oportunitatile de business prezentate de bitcoin dar si riscurile.

Noul Index de Oportunitate al Bitcoin (BMOI) este prima incercare in a oferi un raspuns riguros la intrebarea de mai sus, punand cap la cap informatii privind potentiala utilitate si utilizare a monedei virtuale in 177 de tari.

BMOI poate ajuta antreprenorii, investitorii dar si organismele de reglementare sau agentiile de dezvoltare sai inteleaga mai bine raspandirea geografica a Bitcoin in lunile si anii ce vor urma, scrie Coindesk.com. http://www.coindesk.com/argentina-most-likely-adopt-bitcoin/ BMOI masoara potentialul total de adoptie si include date care includ atat functiile de moneda de schimb cat si cea de plata sau de stocare, dar si platforma tehnologica.

Calcularea BMOI este una foarte complexa (puteti citi aici, in amanunt, despre metodologie) si ia in calcul 39 de variabile, grupate in sapte mari categorii – penetrarea tehnologica, inflatie, represiune financiara, recesiunile prin care au trecut statele, transferul banilor de catre populatia care munceste catre hotare catre statul de provenienta (remittance – eng.), piata neagra si penetrarea actuala a bitcoin.

Sursele de date folosite au inclus Banca Mondiala, Google Trends (iulie 2014), Fondul Monetar International, CoinDesk sau CIA World Factbook.

Sursele BMOI si perioadele de timp

World Bank (2013, 2012) Bitnodes.io SourceForge.net
IMF (2013) Coindesk (iulie 2014) Reinhart & Rogoff (2010)
CIA World Factbook (2013) Google Trends (Iulie 2014) Elgin and Oztunali (2012)

Conform Bitcoin Market Opportunity Index, cele 10 tari in care bitcoin are cele mai multe sanse sa fie adoptat pot fi vizualizate in tabelul de mai jos.

1 Argentina
2 Venezuela
3 Zimbabwe
4 India
5 Nigeria
6 Brazilia
7 SUA
8 Nicaragua
9 Rusia
10 Islanda

Avand in vedere criteriile luate in calcul de BMOI, nu este deloc surprinzator ca Argentina este pe primul loc. Tara sufera de inflatie perpetuu mare, are o economie cu crize recente. Mai mult, Argentina are o penetrare tehnologica destul de ridicata.

Ca Argentina, numarul doi, Venezuela, sufera de asemenea de inflatie ridicata si crize financiare frecvente, in timp ce ocupanta locului trei, Zimbabue, are cea mai mare economie informala (piata neagra) dintre toate tarile tabelului – 63% din PIB.

China, ocupanta locului 13, nu intra in top 10 mai ales din cauza pietei negre destul de mici; conform Elgin and Oztunali (2012) si a altor cercetari, se estimeaza ca doar circa 10% din activitatile economice din China sunt realizate informal.

Sursa foto: Shutterstock: Bitcoin

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea eCommerce »


Setari Cookie-uri