Jack Ma, in tinerete: Inceputurile si pasiunile copilariei

Jack Ma, in tinerete: Inceputurile si pasiunile copilariei

Jack Ma s-a nascut pe 15 octombrie 1964, in Hagzhou, oras situat in sud-estul Chinei, avand un frate mai mare si o sora mai mica. El si rudele lui au crescut in perioada Chinei comuniste care a fost izolata de ceea ce s-a intamplat in Vest. Jack Ma a crescut intr-o familie destul de saraca, iar acest lucru l-a facut sa isi doreasca si mai mult sa treaca peste acest prag.

Jack Ma a fost un elev destul de bataios in scoala. "Nu mi-a fost niciodata frica de cei care au fost mai mari decat mine", spune cel mai bogat om din China in cartea "Alibaba". Desi neinfricat, Ma a avut aceleasi pasiuni ca oricare copil obinuit. Doar ca ii placea sa stranga greieri si sa ii urmareasca, fiind capabil sa ii diferentieze in functie de ce marime au doar dupa sunetul pe care il scoteau.

Nixon si vizita in orasul natal: cum s-a schimbat viata tanarului Jack Ma

Nixon si vizita in orasul natal: cum s-a schimbat viata tanarului Jack Ma

Dupa vizita presedintelui Nixon in Hangzhou, din 1972, orasul natal al tanarului Ma a devenit un fel de Mecca a pentru turisti. Ca si adolescent, Jack Ma a inceput sa se trezeasca devreme pentru a merge la principalul hotel din oras si a oferi vizitatorilor tururi de oras in schimbul unor lectii de baza pentru limba engleza. Porecla de "Jack" a venit dupa ce un turist l-a numit asa.

Fara bani si fara conexiuni, singurul mod prin care tanarul Ma putea sa evolueze era prin educatie. Dupa terminarea liceului, Ma a dat examen la facultate, test pe care l-a picat de doua ori. A reusit, insa, din a treia incercare, ajungand student la o facultate cu profil umanist din Hangzhou.

In 1988, Ma a absolvit studiile universitare si a inceput sa aplice pentru cat mai multe slujbe a putut.

Refuzat de KFC, a ajuns cel mai bogat chinez din lume: cum a inceput totul

Refuzat de KFC, a ajuns cel mai bogat chinez din lume: cum a inceput totul

Dupa ce a depus mai multe CV-uri pentru angajare, fondatorul Alibaba a fost refuzat inclusiv pentru un post de vanzator la KFC, asta dupa ce a renuntat la meseria de profesor. Ca profesor, in Huangzhou, Jack Ma reusea sa obtina numai 12 dolari pe luna.

Jack Ma nu a avut nicio experienta in ceea ce priveste computerele sau programarea, dar a fost captivat de fenomenul Internetului. Primul contact pe care l-a avut cu Internetul a fost in 1995, intr-o excursie in SUA, cand a ajutat o companie chineza sa isi recupereze o plata.

Se pare ca primul lucru pe care fondatorul Alibaba l-a cautat online a fost "bere" (Beer - engl.) si a ramas surprins sa vada ca in motoarele de cautare nu aparea niciun rezultat din China. Atunci a fost momentul care l-a facut sa isi doreasca un serviciu online pentru piata chineza

Primii ani ca antreprenor in online: dupa doua incercari, a treia a fost cu noroc

Primii ani ca antreprenor in online: dupa doua incercari, a treia a fost cu noroc

Cea mai mare provocare, mai ales pentru un business aflat la inceput, a fost sa reuseasca sa gaseasca o nisa castigatoare, iar acest lucru a venit tot din a treia incercare, la fel ca si in cazul intrarii la facultate.

Lui Jack Ma i-au trebuit patru ani, dupa ce a esuat cu doua proiecte, sa adune intr-un apartament alti 17 prieteni carora le-a cerut sprijinul pentru a crea un magazin online caruia sa ii spuna "Alibaba". Platforma propusa de catre Jack Ma oferea posibilitatea exportatorilor sa listeze produse pe care consumatori din strainatate sau din China sa le poata cumpara direct.

Proiectul s-a dovedit unul de succes, atragand intr-un timp record membri din toate colturile lumii. Pana in octombrie 1999, Alibaba a reusit sa obtina finantare de la trei giganti precum Goldman Sachs (5 mil. dolari), SoftBank (20 mil. dolari) sau de la un operator de telefonie mobila din Japonia. "Ne vom dezvolta si vom reusi pentru ca suntem tineri si nu vom renunta niciodata", spunea Jack Ma intr-o adunare cu echipa de angajati la inceputurile companiei.

Alibaba a inceput sa creasca, iar la inceputul anilor 2000 lansa pe piata TaoBao, un competitor pentru eBay.

Investitie gigant venita din partea Yahoo!: momentul care a schimbat cursul istoriei

Investitie gigant venita din partea Yahoo!: momentul care a schimbat cursul istoriei

In anul 2005, Yahoo a investit suma de 1 miliard de dolari, ceea ce a reprezentat achizitia unui pachet de actiuni de 40%, investitie uriasa la acea vreme intr-un proiect online - la vremea in care Alibaba se batea pe piata cu eBay. Totodata, achizitia a 40% din actiunile Alibaba de catre Yahoo s-a dovedit un castig enorm si pentru gigantul american.

Jack Ma s-a retras de la conducerea executiva a companiei in 2013, ramanand presedinte executiv in cadrul grupului. "Ceea ce avem noi azi nu sunt bani. Am castigat inrederea oamenilor", a spun Ma postului de televiziune CNBC.

Alibaba s-a listat pe bursa de la New York in septembrie 2014, fiind cel mai mare IPO al unei companii pe NYSE (New York Stock Exchange), lucru care i-a asigurat lui Ma o avedere estimata la 25 de miliarde de dolari.

Alibaba Group este cel mai mare site chinezesc de comert electronic. A fost infiintata in anul 1999 de 18 persoane, cu o investitie initiala de 25 de milioane de dolari. Astazi compania numara peste 20.000 de angajati.