Un model E-Boda de smartphone, dual sim Storm x450, a avut cautari record in ultimele 12 luni, pe Google. Acest model este de altfel reprezentativ pentru ce cauta romanii – smartphone-uri ieftine, dual sim si, eventual, de la un producator sau retailer specializat.

Pentru a gasi o lista cat mai completa de cautari realizate de romani am folosit instrumentul Ubersuggest cumulat cu Google AdWords, pentru a vedea numarul mediu de cautari/luna.

Cel mai cautat termen este chiar “Smartphone”, cu o medie de 6.600/luna. O cautare dubioasa, neclara, dar de care se pare ca romanii abuzeaza. A doua cea mai populara cautare in perioada mai 2014 – mai 2015, este fix opusul anterioarei, si anume una extrem de specifica: “smartphone dual sim storm x450”. Storm x450 este un telefon ieftin, circa 400 de lei, lansat de E-Boda in 2014 si care, se pare, s-a bucurat de succes in randul amatorilor de telefoane low budget. Numarul mediu de cautari – 1.600 pe luna.

Cautarea specifica dupa terminalul E-Boda este urmata de „smarphone ieftin”, termen pe care este si „bataie” mare intre cei care liciteaza pentru publicitate pe Google. Mai jos, tabel cu cateva dintre cautarile cele mai frecvente ce includ termenul „smartphone”.

Batalia retailerilor

In ceea ce priveste termenul „smartphone” urmat de un nume de retailer din Romania, Altex este lider, cu 170 de cautari/luna, in timp ce eMag este pe locul doi, cu o medie de 140 de cautari/luna, in perioada mai 2014-mai 2015.

De notat ca long tail-ul, magazine mai mici in afara „the big four”(Altex, eMag, Domo si Flanco), nu este reprezentat decat de Cel.ro, PCGarage.ro, EvoMag.ro sau PCFun.ro neintrand in top.

Brandurile cele mai cautate

In ceea ce priveste brandurile, „Smartphone Lenovo” are cele mai multe cautari in perioada mentionata, cu o medie de 590 de cautari, urmat de „smartphone Samsung”, cu 480 si, la egalitate cu 390 de cautari, brandurile romanesti E-Boda si Allview.

Interesant este ca „smartphone Apple” se cauta foarte putin, la egalitate cu „smartphone Blackberry”, 20 pe luna. Este simplu de intuit de ce – consumatorii Apple stiu ce terminale scoate compania si prefera sa caute, direct, „iPhone 6” sau „iPhone 5S”, urmat de o anumita caracteristica.

Cautari…dubioase

Smartphone-ul Dorel lansat de Utok pare a se bucura de succes – 40 de cautari/luna, in medie. Mai ciudate sunt insa cautarile de tipul “Smartphone Kaufland”, “Smartphone fara camera”, “Smartphone femei”, “Smartphone jucarie” sau “Smartphone chinezesti”.

Sursa foto: Shutterstock: Smartphone

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea eCommerce »


Setari Cookie-uri