Asistam la ceva uneori greu de inteles pentru companiile “normale”; atunci cand un gigant precum Apple genereaza o crestere double digit a afacerilor, deci puternica, dar totusi putin sub asteptarile analistilor, lacrimi curg pe obrajii (uneori durdulii) ai milionarilor investitori. Jocurile sunt mari, banii sunt multi, iar un trimestru sub sau peste asteptari implica miliarde peste miliarde atunci cand vorbim de “The Big Five”.

WALL-STREET.ro recapituleaza principalele statistici ale gigantilor Google, Apple, Microsoft, eBay si Amazon in trimestrul doi, toate companiile, listate pe bursa, raportand recent afacerile.

Google, evolutie buna, insa afectata de cursul de schimb

Compania care detine cel mai folosit motor de cautare din lume a generat venituri de 17,7 miliarde de dolari in trimestrul doi, in crestere de la 15,9 miliarde de dolari in 2014 (evolutie de 11%), in timp ce profitul net s-a ridicat la 3,93 miliarde de dolari, de la 3,35 miliarde de dolari in aceeasi perioada a anului 2014.

Interesant este ca Google si-a crescut valoarea de piata, dupa aceste rezultate considerate pozitive chiar si de catre cei mai negativisti, cu „doar” 65 de miliarde de dolari, compania atingand o capitalizare de 468,3 miliarde de dolari.

Veniturile companiei ar fi evoluat mai puternic, cu 18% in loc de 11%, daca nu ar fi fost afectate negativ de impactul cursului de schimb, crescand deci cu 1,1 miliarde de dolari mai mult.

Imediat dupa rezultate, valoarea unei actiuni Google a crescut cu 100 $ apropiindu-se la mai putin de un dolar de 700 $. Nu ti-ai fi dorit sa achizitionezi o actiune, la IPO-ul companiei, cu doar 50 $?

Apple dezamageste...cu rezultate excelente

Concurentul principal al Google, compania care a pus pe harta lumii smartphone-urile, a reusit cel mai puternic trimestru din istoria companiei ca numar de device-uri vandute si venituri, reusind un al treilea trimestru consecutiv de evolutie puternica. Chiar si asa, dupa cum spuneam si in introducerea articolului, Apple a ratat estimarile analistilor de pe Wall Street. Apple a vandut doar 47,5 milioane de iPhone-uri, vs asteptarile analistilor care estimau vanzari de 48,8 milioane de unitati. Vanzarile de iPhone-uri au crescut cu 35% de la an la an.

In trimestrul al treilea fiscal incheiat in iunie, rezervele de numerar ale Apple au atins circa 203 miliarde de dolari, in urcare cu 23% comparativ cu intervalul similar al anului trecut. In decembrie 2014, Apple detinea rezerve in valoare de 178 de miliarde de dolari.

Profitul Apple a crescut cu 38% in al treilea trimestru fiscal, la 10,7 miliarde de dolari, sustinut de vanzarile de iPhone-uri si de dublarea vanzarilor in China, dar actiunile companiei au scazut cu pana la 6,7% in urma rezultatelor, din cauza estimarilor pentru trimestrul curent sub asteptarile analistilor.

Veniturile au avansat cu 33% comparativ cu intervalul similar al anului trecut, la 49,61 miliarde de dolari.

Google Apple Amazon eBay Microsoft
Venit 17,7 Mld.$ 49,61 mld. $ 23,18 Mld. $ 4,38 Mld. $ 22,18 mld. $
Profit/Pierdere 3,93 Mld. $ 10,7 Mld. $ 92 Mil. $ 83 mil. $ -3,19 Mld. $

Ghici ce! Amazon a inregistrat PROFIT!

Amazon nu a dezamagit in cel mai recent raport trimestrial al companiei: cea mai mare platforma de eCommerce din lume a generat venituri de 23,18 miliarde de dolari, o crestere de 0,19$/actiune, mai mult decat estimarile analistilor care previzionau o evolutie de 0,14$/actiune.

Acest lucru a dus la cresterea consistenta a actiunilor companiei, cu 14%.

Dupa mai multi ani in care compania nu a reusit sa genereze profit, nefiind pe „ordinea de an” a fondatorului companiei, Jeff Bezos, Amazon a anuntat profit de 92 de milioane de dolari. „Peanuts”, cum ar spune americanul, comparat cu profitul de 3,93 miliarde de dolari al Google sau 10,7 miliarde de dolari ai Apple. Cu toate acestea, investitorii sunt fericiti de performantele Amazon, companie care reuseste sa evolueze puternic pe segmentul de cloud computing – venituri de 1,82 miliarde de dolari, in crestere puternica fata de 1 miliard de dolari in urma cu un an.

eBay va avea mari provocari in viitorul apropiat

Veniturile celei mai mari platforme de licitatii din lume au crescut cu 7% si profitul net al companiei a depasit asteptarile analistilor, mai ales datorita diviziei de plati a companiei. Veniturile din divizia marketplace, care a devenit intre timp o companie de sine statatoare, PayPal „rupandu-se” de eBay, a fost lovita de fluctuatiile valutare.

Valoarea actiunilor eBay a crescut cu pana la 5%, pana la circa 66$.

PayPal a generat mai multe venituri decat „core business-ul” platformei eBay, deci se anunta un viitor dificil pentru compania americana, aceasta avand de infruntat, de una singura, giganti precum Amazon, WalMart sau Alibaba.

Per total, eBay a postat un profit de 83 de milioane de dolari si vanzari in crestere cu 6%, de 4,65 miliarde de dolari. Veniturile companiei au fost de 4,38 miliarde de dolari in cel mai recent raport trimestrial. Per total, compania a depasit estimarile analistilor, ramane insa de vazut cum se va descurca fara PayPal si recent vanduta unitate Enterprise, cedata cu 925 de milioane de dolari, mai putin de jumatate fata de cele 2,4 miliarde de dolari pe care compania le-a platit in urma cu patru ani.

Microsoft, lovita "sub centura" Nokia

Microsoft a rarpotat cea mai mare pierdere neta din istoria companiei, gigantul american anuntand pe trimestrul fiscal anterior o pierdere de 3,2 miliarde de dolari, pe fondul disponibilizarilor multiple din cadrul diviziei Nokia si a salarilor compensatorii aferente.

Pierderea a fost anuntata odata cu veniturile de 22,18 miliarde de dolari, declin de 5 puncte procentuale fata de trimestrul anterior. Analistii estimau venituri mai scazute, de 22,06 miliarde de dolari pe trimestrul incheiat la 31 iunie.

Per total, Microsoft a adus cadou investitorilor o pierdere de 3,19 miliarde de dolari in trimestrul fiscal anterior, valoarea actiunilor comapniei depreciindu-se cu 3% dupa anuntarea rezultatelor. Compania a mai fost lovita de continua scadere a pietei de PC-uri.

Exista insa si zone luminoase pentru gigantul american: veniturile din cloud, pentru produse precum Azure, Office 365 si Dynamic CRM Online au crescut cu 88% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 832 milioane de dolari. Veniturile Surface au crescut de asemenea cu 117%, pana la 888 milioane de dolari iar divizia de gaming a inregistrat de asemenea o evolutie solida, de 62%, pana la 63 de milioane de dolari. Microsoft a vandut 1,4 milioane de console X-Box, in crestere de la 1,1 milioane.

Sursa foto: Diego Barbieri / Shutterstock.com" rel="nofollow" target="_blank">Shutterstock: Lupte

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea eCommerce »


Setari Cookie-uri