Companiile high-tech din Europa mizeaza pe o crestere masiva a industriei si se pregatesc pentru aceasta luand in considerare mai multi factori atunci cand isi construiesc retelele logistice, dupa cum reiese din declaratiile respondentilor europeni ai celui de-al cincilea studiu anual UPS “Change in the Supply Chain” - CITC.

Studiul, realizat de IDC Manufacturing Insights pentru UPS, arata ca desi strategia de off-shoring, folosita pentru a diminua costurile prin mutarea productiei in tari cu mana de lucru ieftina, domina in continuare, multe companii au inceput sa adopte right-shoring. 38% dintre respondentii europeni au declarat ca intentioneaza aducerea proceselor de productie mai aproape de piata de desfacere.

Aceasta strategie optimizeaza reteaua logistica in asa fel incat sa fie posibila profitarea de avantajele costurilor si resurselor locale pentru a asigura cele mai bune servicii pentru client si marje de profit pentru companie.

Studiul CITC al UPS arata de asemenea o crestere a gradului de insertie a companiilor high-tech pe piete emergente de adoptare a printului 3D pentru prototipuri si designuri de produse noi.

IDC a intervievat 516 de directori din high-tech din America de Nord, Europa, Asia-Pacific si America Latina. Respondentii sunt profesionisti in domeniul retelelor logistice ale companiilor high-tech, cu functii de raspundere. Analiza arata principalele evolutii ale retelelor logistice, care au implicatii in alegerea furnizorilor si amplasarea facilitatilor companiilor.

„Companiile high-tech pot face fata mai bine cerintelor pietelor dinamice pentru ca observam o crestere a flexibilitatii strategiilor de shoring si de dezvoltare a retelelor logistice,” declara Scott Aubuchon, vice presedinte pentru marketing al UPS Europe. „Companiile din Europa au o abordare holistica a evaluarii costului de transport si a timpului de livrare.”

Near-shoring-ul este o strategie cu popularitate in crestere, care implica aducerea proceselor de productie aproape de piata de desfacere si duce la reducerea transporturilor, cresterea calitatii serviciilor si un control sporit asupra calitatii produselor si drepturilor intelectuale

„Aducerea proceselor de productie si asamblare mai aproape de locul unde exista cerere este un trend,” spune Aubuchon. 35% dintre profesionistii in domeniul retelelor logistice ale companiilor high-tech, cu functii de raspundere, din Europa vor sa adopte near-shoring-ul – cu 9% mai mult decat in 2013. 54% dintre respondentii europeni au mutat procesele de productie mai aproape de locul unde exista cererea acum cel putin doi ani si 34% anul acesta.

Mai mult de jumatate (56%) dintre respondentii europeni considera ca right-shoring-ul e compatibil strategiei lor. Right-shoring-ul ia in calcul diversi factori precum costuri, calitate si timpul necesar redresarii unei disfunctii, pentru a determina proximitatea materiilor prime de linia de productie, depozitare si distributie.

Desi UPS a constatat o crestere a implementarii near-shoring-ului si a right-shoring-ului, off-shoring-ul, care implica mutarea liniei de productie sau asamblare aproape de tarile cu mana de lucru ieftina, ramane cea mai populara optiune. Dintre respondentii europeni, 59% au declarat ca in prezent folosesc cu precadere off-shoring-ul.

Cresterile exporturilor continua; se ivesc noi oportunitati

Prognoza globala de crestere a exporturilor high-tech este pozitiva, fiind valabila inclusiv in Europa, conform studiului CITC. 39% dintre respondentii europeni au declarat ca se asteapta ca exporturile in industrie sa continue in acelasi ritm in urmatorii doi ani, in timp ce 19% se asteapta la un ritm mai alert de crestere.

Companiile high-tech au reusit cu succes sa patrunda pe pietele emergente. Dintre respondenti, 66% dintre cei europeni au declarat ca deja comercializeaza produse in China, 41% in India si 31% in Brazilia. Principalele piete de desfacere pe care au de gand sa le abordeze anul acesta sunt Brazilia, India si tarile APAC (mai putin China).

Desi patrunderea pe noile piete este destul de extinsa, continua sa apara noi obstacole in calea expansiunii economice. La nivel mondial birocratia este cel mai mare impediment, insa in Europa acesta este pe locul cinci in topul problemelor intampinate, dupa dificultatea de a pune bazele operatiunilor initiale, provocarile de natura culturala, mentinerea pasului cu cele mai noi schimbari in legislatie si determinarea pietelor noi care merita abordate. Cea mai mare preocupare normativa europeana este aceea a evidentei si trasabilitatii transfrontaliere, invocata de 44% dintre acesti respondenti, fata de 31% dintre respondentii din toate tarile implicate in studiu.

Respondenti europeni: Printarea 3D utila in procesul de design al produselor
Studiul CITC al UPS arata de asemenea o crestere a gradului de insertie a companiilor high-tech pe piete emergente de adoptare a printului 3D pentru prototipuri si design-uri de produse noi .

66% dintre respondenti au declarat ca au experienta directa in lucrul cu tehnologiile de print 3D, dintre care 28% sunt abia la inceput in intelegerea tehnologiei.

Actualmente principalul uz este in procesul de design al produselor noi, principalul avantaj fiind scurtarea timpului de dezvoltare si productie. In Europa, 70% dintre respondenti folosesc printul 3D pentru a crea noi produse si 63% pentru a produce piese de schimb. La nivel global, doar 24% dintre respondenti au declarat ca folosesc printul 3D in acest scop.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea eCommerce »


Setari Cookie-uri