Tinerii romani cu varste cuprinse intre 15 si 25 de ani nu judeca nici persoanele care cumpara produse contrafacute, nici sursele care vand astfel de produse, rezulta dintr-un amplu studiu realizat de Uniunea Europeana, in Europa.

Tinerii romani evalueaza vanzatorii in principal pe baza comentariilor lasate de alti cumparatori. Pentru a-si da seama daca un Website vinde bunuri contrafacute, tinerii se uita in principal la trei aspecte – termenii de plata, termenii de livrare si de asemenea la seria produselor.

Romanii care au cumparat produse contrafacute s-au aratat multumiti de calitatea lor – in special haine.

In ceea ce priveste continutul ilegal pe care il poti vizualiza/downloada online, romanii il folosesc mult mai mult decat alte state membre ale Uniunii. “Tinerilor romani nu le pasa de unde iau ceva, atata timp cat gasesc ceea ce cauta. De exemplu, o sursa precum YouTube trebuie sa fie legala, avand in vedere ca toata lumea intra pe platforma”, conform studiului.

Cele mai populare canale legale folosite de tinerii romani sunt YouTube, Twitch, Steam, iTunes, SkyFM, in timp ce canalele ilegale cele mai folosite sunt, pe rand, Filelist, Pirate Bay, Torrents, Srialeonline, Kickass, Meciuronline, CoolTV. Doar 27% dintre tinerii romani chestionati in studiu au spus ca nu au accesat niciodata continut ilegal, plasand Romania intre ultimele tari din UE in acest sens.

De fapt, per total, in foarte putine state din UE standardul este acela legal, in detrimentul surselor ilegale. „Statele corecte” sunt Austria, Germania, Danemarca, Finlanda si Suedia. In rest, tinerii nu considera ca ar putea avea probleme daca acceseaza site-uri ilegale.

Noi? Sa folosim intentionat surse ilegale? Nuuu…

Interesant este insa ca tinerii romani care acceseaza site-uri cu continut ilegal si/sau downloadeaza continut ilegal, spun ca folosesc aceste surse dar nu stiu ca sunt ilegale.

Astfel, in tarile Baltice, tinerii recunosc in procent de 50% ca folosesc cu buna stiinta site-uri ilegale, in timp ce procentajul este de doar 17% in Romania, similar cu Slovacia.

Interesant este insa ca romanii, in pondere de 15%, acceseaza (si) continut educational pe site-uri pirat, dublu fata de media europeana.

Produse contrafacute

In Romania, 15% dintre tinerii care cumpara produse online au achizitionat cel putin o data produse contrafacute, fiind constienti de alegerea pe care o fac. Aceasta pondere plaseaza tara la mijlocul clasamentului, mult mai multi tineri din Grecia, Ungaria sau Spania cumparand cu buna stiinta produse false. Austriecii, de partea cealalta, cumpara cele mai putine produse contrafacute (5%).

17% dintre tinerii romani au cumparat insa produse contrafacute, fara sa stie acest lucru decat dupa ce produsul a fost livrat. Aceasta este una dintre cele mai mari ponderi din UE.

70% dintre tinerii romani s-au declarat satisfacuti de achizitiile online facute. Pe ultimele doua locuri se situeaza doar Cipru si Luxemburg, pe primele locuri ca grad al satisfactiei situandu-se Malta, Austria si Estonia. Dintre cei nesatisfacuti, 51% au spus ca produsul a ajuns mult mai tarziu decat se asteptau, in timp ce 49% se asteptau ca produsul sa fie mai bun.

Una dintre problemele indicate de 33% dintre romani a fost faptul ca nu au putut returna produsul, in timp ce 26% au spus ca produsul livrat nu era cel comandat.

Sursa foto: ShutterstocK: Tupungato

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea eCommerce »


Setari Cookie-uri