Una dintre cele mai importante tranzactii ale ultimelor luni, achizitia PCGarage.ro de catre eMag, principalul jucator din online-ul romanesc, este in prezent in asteptarea OK-ului din partea Consiliului Concurentei. eMag, companie cu afaceri de 500 de milioane de euro, domina categoric piata de online din tara.

Chiar daca cota de piata a companiei este mult peste a urmatorului jucator din online, pentru ca o tranzactia eMag-PCGarage.ro sa fie blocata de Consiliul Concurentei sunt necesari mult mai multi factori. „Exista o intreaga documentatie pe aceasta tema, care insa nu este publica. Ce va putem spune este ca lucrurile sunt mult mai complexe de atat, contand foarte multi factori – inclusiv toate pietele pe care activeaza”, spun reprezentantii CC, pentru wall-street.ro.

„Aceasta operatiune de concentrare economica trebuie autorizata de Consiliul Concurentei deoarece indeplineste conditiile prevazute de lege: cifra de afaceri cumulata a companiilor implicate depaseste echivalentul in lei a 10.000.000 euro si cele doua companii implicate au realizat pe teritoriul Romaniei, fiecare in parte, o cifra de afaceri mai mare decat echivalentul in lei a 4.000.000 euro”, conform CC.

In termen de 20 de zile de la inregistrarea notificarii, Consiliul Concurentei va solicita, in scris, completarea si/sau confirmarea informatiilor si va stabili un termen pana la care informatiile solicitate vor fi transmise, fara insa ca acesta sa depaseasca 15 zile de la data solicitarii. In situatii exceptionale Consiliul Concurentei termenul poate fi prelungit cu 5 zile.

Din momentul in care notificarea este completa, Consiliul Concurentei analizeaza in ce masura operatiunea va avea impact asupra mediului concurential. In termen de 45 de zile, autoritatea de concurenta poate emite o decizie prin care autorizeaza tranzactia sau poate declansa investigatie daca are indoieli serioase privind compatibilitatea cu un mediu concurential normal.
In maximum 5 luni de la primirea notificarii complete a unei concentrari economice pentru care s-a declansat investigatie, Consiliul Concurentei poate autoriza operatiunea, poate autoriza cu conditii sau poate respinge tranzactia.

Cu alte cuvinte, tranzactia dintre eMag si PCGarage se va finaliza cel mai tarziu in luna septembrie a anului curent, urmand ca ulterior sa aflam ce planuri are eMag pentru retailerul de componente IT&C.

WALL-STREET.ro va va tine la curent cu cele mai interesante tranzactii si “dedesubturi” ale pietei eCommerce din tara si nu numai.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea eCommerce »


Setari Cookie-uri