O societate aflata in dificultate este definita ca o intreprindere al carei potential de viabilitate manageriala si economica se afla intr-o dinamica descrescatoare, dar al carei titular executa sau este capabil sa execute obligatiile exigibile, aceasta societate neaflandu-se insa in stare de insolventa.
“Declinul unei companii are trei faze: scaderea performantei, definita ca pierdere de profitabilitate sau a cotei de piata, dificultate, atunci cand este vorba de plata datoriilor catre imprumutatori si creditorii comerciali, si criza, definita ca lipsa de lichiditati”, a explicat Corina Dumitru (foto), asociat senior in cadrul firmei de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDK), in cadrul evenimentului Lex Atelier.

Prima modalitate de finantare specifica debitorilor aflati in dificultate o reprezinta creditele bancare
, beneficiul fiind asigurarea de lichiditati. Astfel, debitorul si creditorul au o strategie comuna de protejare a investitiilor anterioare, creditorul cunoscand activitatea debitorului si situatia sa financiara.

Tot din categoria creditelor bancare face parte si imprumutul convertibil, insa acesta a fost acordat de obicei de bancile de investitii, avand avantajul ca influenteaza pozitiv reputatia societatii aflata in dificultate.

A doua categorie o reprezinta finantarile nebancare, fie ca este vorba de fonduri de private equity sau de hedging, acestea putand fi acordate inainte de deschiderea procedurii de insolventa sau dupa deschiderea procedurii.

“Aceste credite au scopul de a asigura fondurile necesare pentru intelegerea cu alti creditori la dobanzi mai mari decat dobanzile bancare, urmarindu-se obtinerea proprietatii asupra activelor sau actiunilor societatii sau subrogarea in drepturile creditorilor”, adauga avocatul NNDKP.

Cea de-a treia categorie este reprezentata de finantarea prin factoring
, care constituie o metoda relativ rapida de asigurare a lichiditatilor necesare acoperirii cheltuielilor presante. Se poate opta pentru plata valorii facturilor minus discount-ul aferent la data cesiunii facturilor sau plata unui avans din valoare facturilor (80%) la momentul cesiunii facturilor, cu restul de pret urmand sa fie platit la data efectuarii platii de catre client.

“Atunci cand se opteaza pentru factoring ca metoda de finantare in reorganizare, clientul platitor trebuie sa fie o societate sau autoritate publica buna platitoare, care nu intampina dificultati economice, iar scadenta facturilor sa nu fie mai mare de 90 de zile”, a spus Corina Dumitru.

In urma cu o saptama, casa de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP) a organizat cea de-a doua editie de la Bucuresti a sesiunii de workshop-uri Lex Atelier, cu noua sesiuni de dezbateri.

Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP), una dintre cele mai mari firme de avocatura de pe piata, fondata in urma cu 20 de ani de sotii Ion si Manuela Nestor, a inregistrat in 2009 venituri consolidate de 16 milioane de euro, in crestere cu 8% fata de 2008.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Proprietar de IMM-uri, caut ieşirea din criză »


Setari Cookie-uri