La sfarsitul acestei saptamani la Bucuresti va avea loc targul specializat in educatie secundara in strainatate in cadrul proiectului World Education. Parinti si copii se vor putea intalni cu reprezentantii numeroaselor scoli si licee de elita din Marea Britanie, Elvetia, Germania sau Spania pentru a afla care sunt oportunitatile de studiu pentru ei. Targul prezinta oportunitati de studiu pentru copii intre 7 si 18 ani, inclusiv oportunitati de studiu de scurta durata pe perioada verii pentru 2012.


Din ce in ce mai multi parinti romani isi inscriu copiii la scoli tip internat sau colegii de renume din Europa. Cei mai multi sunt interesati de oportunitatile de studiu in Marea Britanie, datorita traditiei si standardelor in educatie, precum si oportunitatilor pentru continuarea studiilor la universitatile de top din Marea Britanie.

La nivel international, scenariile de investitii in educatia copilului sunt analizate inca din primii ani de viata ai copilului. In Romania aceasta tendinta poate fi de asemenea observata in ultimii ani. Varsta de la care parintii incep sa exploreze oportunitatile de studiu in strainatate a scazut de la un an la altul.

Obiectivul nu este educatia per se ci maximizarea sanselor copilului ca la sfarsitul anilor de studiu sa aiba o sansa reala pe piata internationala a muncii. Prin prisma acestui obiectiv, universitatile de top din Europa reprezinta o garantie a unui nivel de venit viitor mai mult decat satisfacator.

Pentru a ajunge insa printre candidatii selectati de universitatile de top din Marea Britanie sau din alte tari europene, elevul trebuie sa indeplineasca conditii foarte stricte.

Pentru elevii romani exista mai multe variante prin care pot ajunge sa se numere printre fericitii absolventi ai universitatilor de top, respectiv mai multe scenarii de investitii in educatia lor.

Exista exemple de elevi care au reusit sa fie acceptati de universitati de renume, precum Cambridge sau Oxford pe baza performantelor extraordinare obtinute in anii de scoala si de liceu petrecuti in Romania. Este scenariul cel mai optimist in care elevul obtine o bursa de studiu partiala sau integrala iar parintele trebuie sa asigure doar cheltuielile de trai. Performantele insa trebuie sa impresioneze un juriu foarte exigent in conditiile unei concurente acerbe intre candidati din toate tarile lumii.

Exista si posibilitatea in care elevul sa fie admis din clasa a XI-a sau a XII-a la o universitate de top, pe baza unor performante extraordinare fara bursa de studiu, caz in care taxele scolare si cheltuielile de trai sunt suportate integral de catre parinti.

Pentru a creste insa sansele si a asigura din timp nivelul de performanta solicitat de universitatile de top, parintii si copiii pot opta pentru integrarea in sistemul de invatamant britanic, de exemplu, din timp.

Se poate opta pentru a face ultimii doi ani de liceu intr-o scoala sau intr-un colegiu privat sau de stat pentru a obtine diploma A-levels sau IB (International Bacalaureat), caz in care copilul trebuie sa demonstreze performante bune in anii de scoala si primii ani de liceu, sa recupereze diferentele in timp record pentru a obtine note foarte bune la A-levels sau IB.

Si, bineinteles, exista varianta in care elevul este integrat in sistemul de invatamant britanic inca de la inceputul ciclului gimnazial, intr-o scoala tip internat sau un colegiu privat sau de stat. Aceasta ii va permite sa asimileze toate cunostintele necesare in acelasi ritm cu elevii britanici si sa aiba oportunitatea de a fi recrutat direct de catre universitatile cele mai bune.

Tendinta internationala in ultimii doi ani este de a investi in scolile private europene, care, desi prezinta taxe scolare considerabil mai mari, prezinta o investitie mai sigura prin prisma rezultatelor promise.

Conform statisticilor, absolventii scolilor private monopolizeaza topurile rezultatelor A-levels si sunt de asemenea in topul celor admisi la universitati de top. Conform datelor oficiale, elevii scolilor private au sansa de a obtine rezultate impecabile (A pe line) cu o probabilitate de 4 la 1 fata de cei care invata in scolile de stat. Aceasta le ofera copiilor un avantaj net in procesul de selectie pentru universitatile de top din Marea Britanie care au criterii foarte dure de selectie.

Pe de alta parte, aceste statistici publicate in toamna aceasta, determina schimbarea politicii educationale in scolile si colegiile de stat din Marea Britanie pentru a miscora aceasta distanta.

Taxele de scolarizare pentru unele scoli – internat ar putea parea, la o prima vedere, foarte restrictive. Cu toate acestea, daca se iau in calcul conditiile propuse, calitatea metodelor de predare, dimensionarea grupurilor de lucru astfel incat fiecare elev sa beneficieze de sprijinul direct al profesorilor, nivelul ridicat al supravegherii si conditiile de cazare si masa, numeroasele activitati extracuriculare s.a.m.d investitia deja suna avantajos si promite o viitoare rata de recuperare a investitiei.

Potrivit Independent Schools Councils, costul mediu al scolilor internat in Marea Britanie in 2011 s-a ridicat la 8.384 de lire sterline/trimestru.

Spre deosebire de scolile elvetiene, care rar acorda burse de studii sau, britanicii au o politica de promovare a invatamantului secundar si universitar britanic prin oferirea unor programe speciale de burse si imprumuturi.

Bursele de studiu sunt acordate in functie de performanta elevului sau pentru merite in domeniul artelor sau sportului (scholarships) si, desi mai putin frecvent, cele din motive sociale (bursaries).

Printre scolile participante la targul World Education – Licee de elita din Europa, care va avea loc la Bucureşti la 10 şi 11 decembrie la Hotel Hilton, se numara cateva care ofera oportunitatea de burse care acopera intre 10% si 50% din taxele de scolarizare.

Inregistrarea pentru participarea la targ se face la www.world-education.ro
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Proiectul World Education »


Setari Cookie-uri