Comentarii pe articolul IMM-urile vor ca Finantele sa prezinte mai clar taxele nefiscale


"PRIVILEGII"?!

Mares Stefan la 1 Septembrie 2008, ora 17:11
Doar pentru că uită că nu este cazul să vă lăsati indusi în eroare nici de către domnul Ovidiu Nicolescu, tin să vă reamintesc dacă deja stiti, si să vă informez dacă nu ati considerat necesar până acum să luati act de prevederile unor acte normative privind profesiile librale - că cel putin în cazul Corpului Expertilor Contabili si al Contabililor Autorizati din România O.G. nr. 65/1994 nu contine NICI O PREVEDERE care AR INSTAURA UN MONOPOL. Si, în consecintă, nici tarifele prestatiilor -onorariile- pentru lucrările specifice profesiei contabile, inclusiv expertizele contabile sau certificările de situatii financiare anuale NU SUNT REGLEMENTATE ca si orice alte tarife, si cu atât mai putin ca "taxe nefiscale" de perceput! Nivelul onorariului este negociabil, iar "prestatiile domanei de la etajul trei" sau a dmnului(doamnei) inspector fiscal fac o concurentă neloială de asemenea anvergură încât patronii renuntă la proprii lor salariari, nu pentru a recurge la serviciile unui liber profesionist, ci doar pentru a realiza si această activitate "la negru"! Deci mult mai ieftin pentru că se fac CU TOATE TAXELE EXCLUSE!
Nu aceeasi situatie întâlnim în cazul notarilor! În cazul lor nu atât sau doar externalizarea acestei activităti s-a realizat, cât mai ales privatizarea si implicit privarea bugetului de niste taxe care acum sunt percepute ca onorarii. Culmea este că nici aceste tarife exorbitante ale onorariilor nu a scăpat publicul de înselăciuni privind modul de întocmire si semnare a unor acte autentificate în fata notarului public. Dar, indiferent de caltatea serviciilor prestate de oricare notar, tot ONORARIU se numeste ceea ce unii profesori universitari confundă cu taxe nefiscale, cică obligatorii. Iartă-l Doamne că nu stiu despre ce grăieste!
Si cu totul diferit se pune problema noii specializări apărate de lege, Si anume ceea ce vor să-si asume consultantii fiscali! Această specializare născută prin 2001 mai mult decât viu, a fost resuscitat de prin 2006, când unii si-au propus albirea pietei consultantei fiscale! Ce a iesit? Este secretul viitorului! Deacamdată cert este că atât de bine este reglementată ca profesie liberală, încât este condus de un functionar public! Poate de aici se trage confuzia că ceea ce pretind or fi TAXE si OBLIGATORII" Dar nu sunt. Si cu atât mai putin fiscale, parafiscale, non fiscale sau pseudofiscale! De notat că spre deosebire de prestatiile contabililor sau expertilor contabili, care fiecare poate fi individualizată si comensurată cu exactitate pentru a stabili toate diferentele cantitative si calitate, inclusiv de complexitate, fată de orice altă prestatie contabilă, NOTARILOR PUBLICI, AUDITORILOR FINANCIARI si CONSULTANTILOR FISCALI obiectul prestatiei este individualizat pe si de speta în cauză, asteptările clientului fiind acceasi indiferent de persoana concretă a notarului, auditorului sau consultantului fiscal! Tocmai de aceea notarii, auditorii sau consultantii pentru a evita negocierea onorariului, încearcă să îl impună ca pe un tarif impus de lege sau ca o taxă cică legală, dar... exact această abordare trebuie combătută, si nicidecum lăsată în ceată pentru că asa ar fi prevăzută de lege! Uită că nu este nici prevăzută de sau prin lege si nici nu are ceva comun cu taxele fiscale sau non-fiscale ori parafiscale. Îmi pare rău de clientii care s-au lăsat indusi în eroare. Dar mai stii, chiar or fi conciliati de CNIPMMR ?!

  Inapoi la articolul IMM-urile vor ca Finantele sa prezinte mai clar taxele nefiscale