Comentarii pe articolul Economia a crescut cu 9,3% in T2. Leul si Bursa au reactionat pozitiv


Ne laudam cu ce ?

Mircea Lamurean la 2 Septembrie 2008, ora 10:06
Ne laudam cu ce ?
Poate in trimestrul patru economia romaneasca va avea inca rezultate pozitive datorita unei productii agricole foarte bune si poate si in urmatoarele trimestre se va mentine un ritm oarecare de crestere. Insa pe termen mediu si lung aceasta crestere nu e sustenabila. Nu exista o infrastructura corespunzatoare, nu exista productie industriala "consistenta", nu exista o strategie coerenta si corecta a guvernului (si nu a fost niciodata de fapt). Economia noastra este mica si nu este libera.
Bursa nu a reactionat deloc la aceasta stire - de crestere economica - ci verdele de pe bursa a avut alta cauza, tradusa practic intr-un bilant pozitiv cumparatori-vanzatori. In general o bursa reactioneaza in anticipatie, adica - in cazul nostru - inca inainte ca ministrul finantelor sa se trezeasca si sa-si bea cafeaua care precede discursul in care anunta cresterea economica. Dar daca tot vorbim despre bursa, fenomenul e mai complex. Lichiditatea bursei a fost si este mica in Romania, iar principalii investitori sunt romani (si nu dintre cei mai bogati, care au plasamente prin alte parti). Ei, romanii au fost cei care ai iesit masiv si nu numai datorita panicii cat si datorita lipsei reale de lichiditati sau mai exact pentru faptul ca acesti bani nu erau pregatiti pentru investitii pe termen lung si deci nu puteau fi indisponibilizati decat pentru cateva luni. Acest fapt se vede si in mediul de afaceri de fapt: marea majoritate a firmelor mici si mijlocii sunt neperformante si au probleme reale de lichiditate. Toti datoreaza diverse sume altora si cercul se inchide in mare parte la firmele de stat care datoreaza cel mai mult si nu platesc niciodata. Clasa medie la fel, este pe rosu la bilantul financiar. Pentru ca dorinta de crestere si visurile de imbogatire, sunt inaintea realitatii de obicei. In depresia si disperarea generala de pe bursa exista si un factor malefic in plus: echilibrul nesanatos intre bvb si bursa din Sibiu, care permite fortarea in jos a unor cotatii bvb pentru ca pe piata futures sibiana aceasta scadere sa aduca profituri mari. De ce nu invers, ma intreb. De altfel acolo exista un grup "patetic" care uraste cu pasiune bvb-ul (poate are motive, cine stie). Nu au intrat si inca nu dau semne ca investitori straini vor intra la cumparare pe bursa romaneasca. Unii spun ca suntem prea mici. Adica cu 1-2 milioane de euro te poti juca cu trendul bursier. Sau cu 1 miliard de euro nu ai ce cumpara de pe bvb. In ultimul rand trebuie spus ca investitorii straini nu sunt deloc prosti. Ei nu vor investii in actiuni pentru a oferii altora (investitorilor romani) profituri pe bursa. Vor investii in firmele care ofera un randament bun (minim 20 % pe an) sau au perspective bune pe termen mediu si lung. Uneori unele fonduri de investitii cumpara firme mici penru a le pune impreuna si a concentra piata sau a o curata, vanzand mai departe catre rechini mai mari. Au un motiv serios, cu alte cuvinte. Desigur, vor investii daca au bani si daca problemele financiare legate de criza economica actuala se vor rezolva si la ei in tara si asta probabil mai tarziu decat speram noi.
Deci, cu ce ne laudam: cu 5 km de autostrada la valoarea de 1 mld euro? Cu cele mai mari salarii si cresteri salariale in sectorul de stat ? Cu pensii si facilitati imense pentru "cei alesi" ? Cu profiturile mari ale companiilor multinationale ? Cu neabsorbtia fondurilor structurale ? Cu mediocritatea, amatorismul si fanariotismul clasei politice ? Sa fim seriosi....
Marian Dobrin la 7 Septembrie 2008, ora 15:31
In linii mari continutul mesajului este corect. Vorbeste despre lucruri legate strict de ce se intampla pe bursa. In ceea ce priveste insa cresterea PIB despre care se vorbeste in articol, doresc din tot sufletul sa fie asa. Numai ca analizand ce se intampla in jur nu se poate sa nu observam ca aceasta crestere este datorata mai degraba comertului si constructiilor. Este ca si atunci cand fiecare la noi acasa ne imprumutam de pe unde putem si investim in consumabile (aparatura electronica, masini, etc.). Toti vecinii spun: "le merge bine". De fapt, lupta abia acum incepe pentru ca am investit in ceva care nu produce, doar consuma. Altfel spus, cresterea economica este datorata banii altora nu banilor produsi de noi.
Marian Dobrin, Bucuresti

  Inapoi la articolul Economia a crescut cu 9,3% in T2. Leul si Bursa au reactionat pozitiv

Setari Cookie-uri