Comentarii pe articolul Bilantul fondurilor de pensii obligatorii la aproape un an de la start


S-a intrebat cineva ce se va alege de aceste fonduri in 30 de ani?

Frost Gerald la 8 Septembrie 2008, ora 09:04
S-a intrebat cineva ce se va alege de aceste fonduriin 30 de ani?
Sa nu uitam povestea Enron si ca sa vedeti ce grav este acolo nu era nimeni obligat sa adere la acel fond. In Romania prin lege esti obligat sa contribui la aceste fonduri; oare legea obliga aceste fonduri sa ramana active si prospere in 30 de ani? Eu nu cred. De ce? Pentru ca piata a aratat ca in occident o mare parte a cresterii valorii fondurilor se scurge pe cai bine directionate in fonduri manageriale si prime acordate pozitiilor active din cadrul conducerii fondurilor si doar o valoare mica de 3-4 la suta se adaiga la cresterea fondurilor ori un roman ar putea investi in 30 de ani in alte posibilitati si crea un profit de minimum 50% (exemplu- real estate).
Ce pacat ca poporul roman este asa de redus si nu realizeaza ce teapa le trag astia din guvern! Numai bine
Alex
Mdan la 8 Septembrie 2008, ora 12:45
Alex, dragule, esti pe dinafara. Enron nu a fost un fond de investitii, a fost o companie privata. Oamenii care si-au pierdut banii in scandalul Enron au fost cei care au cumparat actiuni si care au stiut foarte bine la ce riscuri se expun.
Fondurile de pensii obligatorii sunt reglementate in privinta expunerilor, adica nu au voie sa investeasca decat un procent limitat in actiuni sau obligatiuni private, in timp ce cea mai mare parte a banilor se duc catre instrumente cu risc foarte scazut (depozite, obligatiuni de stat).
Performanta fondurilor este excelenta. Dupa un an de scaderi masive pe pietele de capital, randamentele sunt excelente. Uita-te de curiozitate ce performante au avut fondurile mutuale de actiuni (majoritatea au -30 -40% in aceeasi perioada).
Cat despre real-estate, investeste tu acolo si mai vorbim in cativa ani.
Ioan Dorin Tunsoi la 8 Septembrie 2008, ora 23:14
Intr-o economie de piata mai mult sau mi putin coordonata de cerere/oferta servicii vs interese politice, un procent de +6% insemana enorm, fireste in contextul crizei care a cuprins economia globala. Trebuie avut in vedere faptul ca o societate de pensii este, intr-adevar, ghidata de catre legislatia in vigoare si ca pe marginea cheltuielilor exceptionale ocazionate cu comisioane/publicitate/promovare s-au inregistrat si rezultate pozitive in primul an de activitate (si in top am vazut numai companii internationale, nicidecum companii romanesti asupra carora ar putea plana anumite supozitii comuniste).
Carmen Gabriela Moraru la 9 Septembrie 2008, ora 21:25
Daca nu esti informat, nu dezinforma. Exista optiuni, poti alege ce vrei si ce ti se potriveste, chiar pe termen mai scurt. E o forma de economisire, iar romanul nu are educatie pentru a face economii, sa aiba la batranete. O banca puternica la nivel international nu se volatilizeaza iar ING sunt capabili sa suporte si sa investeasca corect. Asa ca taci!

  Inapoi la articolul Bilantul fondurilor de pensii obligatorii la aproape un an de la start

Setari Cookie-uri