Comentarii pe articolul Coca-Cola inchide fabrica din Oradea care avea 102 angajati


Tara europeana

Muncitor In Romania la 21 Septembrie 2008, ora 16:51
Tara europeana
Am si eu o nedumerire: de ce de cate ori pleaca cate o multinationala aratam cu degetul catre muncitorul roman si spunem ca nu suntem productivi, avem pretentii salariale si asa mai departe? Sunt oradean si am lucrat in cateva multinationale in Oradea cativa ani. Am prins si perioada dinainte de aderare la UE si perioada dupa. Pot sa va spun ca acolo unde multinationalele au ramas, salariile sunt la fel ca acum 3 sau 4 ani. Sunt putine categoriile de salariati care intr-adevar au salarii apropiate de cele europene si aici ma refer la partea de management.
Cat despre chirii si costuri, foarte multe multinationale beneficiaza de facilitati si scutiri din partea statuluii, asa ca nici bomba imobiliara nu poate fi un motiv.
Sunt revoltat pentru ca nimeni nu pune punctul pe "i" si se fereste sa arate partea intunecata a acestor multinationale. Va dau niste exemple: in Oradea se produc si asambleaza servere IBM de la primul surub pana la prodususl finit, impachetat, gata de dat clientului. In fabrica intra in acte componente, iar la iesire apar pe facturi si documentele de insotire a marfii tot componente semiasamblate. Adica se produce un bun de la 0 dar noi aparem doar ca tara de tranzit, am asamblat un surub si pentru asta se plateste o suma infima la stat. Normal ca aparem ca si cum nu am produce mare lucru. Daca verificati pe site-ul ministerului de finante aceasta companie, veti vedea ca de cativa ani de cand e deschisa nu a avut profit si merge doar in pierdere, in realitate productia bubuie, se lucreaza in 4 schimburi.
Mai avem langa Oradea niste coreeni care produc LCD-uri. Intr-adevar aici doar se asambleaza si se impacheteaza aceste produse. Pe facturile de iesire a marfii apare pretul de 1 DOLAR pe bucata.
Eu stiu ca impozitul pe profit e de 16%. Ei bine daca ar fi sa calculam profitul acestor fabricii dupa ceea ce apare in acte, nu ar avea bani nici macar sa-si plateasca salariatii.
Chiar nimeni nu vrea sa vada aceste lucruri?

  Inapoi la articolul Coca-Cola inchide fabrica din Oradea care avea 102 angajati

Setari Cookie-uri