Comentarii pe articolul Cum sustine statul roman piata de capital


Intrucat...

Catalin Dimofte la 25 Septembrie 2008, ora 14:30
Intrucat...
1) Conform articolului pe bursa nu sunt decat cateva mii de investitori, indeobste dintre cei mai sarmani cetateni ai Romaniei, efectiv muritori de foame in absenta modestelor castiguri de la bursa (materializate in anii precedenti in cresteri anuale de 100% sau mai mult);
2) Printre zisii amarati se afla (direct sau indirect) si numerosi politicieni, chiar guvernanti (nu exista desigur absolut niciun conflict de interese -- de fapt, ce-i ala conflict de interese?);
3) Bursa a jucat, in cei aproape 15 ani de existenta, un rol absolut colosal in economia Romaniei, majoritatea covarsitoare a celor mai bune companii romanesti obtinand finantari in conditii exceptional de bune prin intermediul acestei institutii (si nu de la banci si/sau din buzunarele actionarilor), in general putem spune ca, fara bursa, Romania ar fi disparut de pe harta lumii;
4) La modul inca si mai general se poate afirma, fara a fi nevoie sa mai si demonstram, ca piata de capital reprezinta o valoare suprema, indispensabila, precum apa si aerul, drepturile omului etc., astfel incat trebuie protejata precum cea mai gingasa faptura si indiferent de costuri.
Avand prin urmare in vedere cele de mai sus, si inca multe altele, propunem urmatoarele:
a) Fiecare investitor la bursa va primi din partea statului roman, cu titlul de despagubire morala, suma de 1 milion euro, suma care, desigur, nu va compensa decat partial stresul si traumele prin care zisii investitori au trecut in ultimul an, dar asta e, facem si noi cat putem, va rugam frumos sa ne iertati...
b1) Statul va face o oferta publica pentru toti investitorii la bursa, prin care se ofera sa rascumpere toate actiunile aflate in posesia acestora, la cel mai mare pret pe care fiecare dintre acestea il va fi atins vreodata (ajustat, desigur, cu inflatia, dobanzile bancare, cresterea sau descresterea, dupa caz, euro, US$, francul elvetian, moneda botswaneza -- pe care va las s-o numiti singuri...).
b2) Pentru a elimina orice banuiala cum ca procedeul descris la pct b1) ar putea fi interpretat ca nationalizare, dupa ce actiunile mai sus-numite vor fi fost rascumparate, ele vor fi returnate in mod gratuit celor care au binevoit sa le vanda anterior statului.
c1) Toti profesionistii pietei de capital, de la simpli brokeri la onorabilele surse citate in acest articol, vor primi din partea statului rente viagere, negociate individual, dar nu mai mici de 10.000 euro/luna.
c2) Pentru simplificarea legislatiei fiscale, se anuleaza orice impozit pe veniturile obtinute de acesti profesionisti, indiferent de sursa.
d) Pentru a nu fi acuzati de manevre populiste, pre-electorale, precizam si sursele din care vor fi acoperite eforturile financiare necesare implementarii masurilor de mai sus.
d1) Principala sursa va fi un "impozit bursier" de 1% aplicat asupra veniturilor tuturor companiilor care NU sunt listate la bursa, in mod special asupra veniturilor micilor intreprinderi familiale, chioscuri etc.
d2) Un impozit de 5% aplicat veniturilor sau/si proprietatilor tuturor cetatenilor romani rezidenti in mediul rural, mama lor de boieri si mosieri nenorociti care stau cu burta la soare pe banii nostri...
d3) In masura in care sursele mentionate la pct. d1) si d2) nu vor fi suficiente, diferenta va fi acoperita prin transferuri de la bugetele diverselor ministere, cu precadere de la cele ale educatiei si sanatatii.
Cu speranta ca in acest mod noi si populatia Romaniei in general vom putea fi iertati de sus-mentionatii investitori si profesionisti ai pietei de capital, pe care recunoastem cu smerenie ca nu-i meritam.
Guvernul Romaniei,
Semnat indescifrabil etc., etc., etc.

  Inapoi la articolul Cum sustine statul roman piata de capital

Setari Cookie-uri