Comentarii pe articolul Romanii se vor putea incalzi cu panouri solare platite de stat


De la vorba la fapta

Liviu Radu la 17 Octombrie 2008, ora 12:12
De la vorba la fapta
S-au mai dat legi, la noi, in acest sens. Problema este ca nu exista un cadru concret pentru aplicarea lor. Eu activez de cateva luni ca si colaborator al unei firme din Timisoara, care aduce si comercializeaza, printre altele, astfel de panouri impreuna cu instalatiile aferente. Cand explici unui om despre beneficiile unor astfel de solutii "green", acesta iti raspunde ca sunt costuri prea mari si ca prefera sa astepte subventii in acest domeniu, asa cum se intampla si in vestul Europei. As vrea si eu sa vad cum se implica ai nostrii alesi in proiecte cu adevarat folositoare mediului si, implicit, populatiei. Eu unul, sunt pesimist in ceea ce priveste momentul in care se vor aloca acesti bani (noiembrie sau decembrie - poate in anul 2012).
Emil Valeanu la 19 Octombrie 2008, ora 11:37
Stimate domnule Radu
Este specific romanului sa fie sceptic. Vrea acum, imediat - sa nici nu investeasca, sa nici nu-l coste, sa primeasca si subventie si daca se poate sa vanda si la altii surplusul de energie creat. Cat costa ? Este prima intrebare standard a romanului. Si urmeaza comentariul: mult dom'le,mult ... si se intoarce
la sistemul pe care l-a folosit si bunicul . Nu-si face calcule de eficienta pe termen lung - o generatie - vrea ca sistemul sa se amortizeze in 6 luni ca si o pereche de papuci. Nu este multumit ca in general vara nu consuma - deci nici nu plateste energie - si iarna sistemul te ajuta cu 25-30%la incalzire. In general problema este de atitudine unde simt un pic de ezitare si la d-voastra. Ce simt eu simte si clientul si ... zice pas . Cu stima ing Valeanu
Marius Varan la 19 Octombrie 2008, ora 14:02
Liviu, explica-mi te rog, cum functioneaza incalzirea pe timp de iarna, cand lumina este limitata?
Gabriel Francisc Kirsch la 19 Octombrie 2008, ora 19:16
Domnilor problemele sunt altele.
Trebuie doar sa extrapolam experienta firmelor care sunt autorizate sa monteze instalatii de gaz. Sunt firmele care detin monopolul si care semneaza pentru lucrari si sunt firmele care efectiv fac lucrarea si care sunt cateii celor care-si dau semnatura. Calitatea muncii depuse o limita care tinde la zero. Nici macar de principiul celor trei planuri prependiculare nu tin cont iar tevile care ar trebui sa protejeze tevile de gaz in zid sunt din plastic cu cu grosimea peretelui mai mic decat teava metalica ce trebuie sa o protejeze si lipita de aceasta. Dar am deviat de la subiect.... cine ne va garanta ca echipamentele furnizate vor fi de la firme consacrate si ca nu vom primi chinezisme la pret de furnitura de marca .,... ca doar sunt banii tuturora nu ?
Radu Liviu la 21 Octombrie 2008, ora 11:36
Pt. Marius Varan:
Principiul e simplu:
Lumina, fie ea slaba, este o radiatie. Daca o putem vedea / capta, nu ne ramane decat sa retinem energia (termica, in cazul de fata) produsa de aceasta radiatie, printr-o izolare cat mai buna fata de exterior. La fel se intampla si in cazul unei sere.
Acum, trebuie precizat faptul ca, iarna, nu ne putem baza exclusiv pe aceste panouri; ele constituie un aport secundar de caldura si ne ajuta sa economisim energia consumata de sistemele clasice de incalzire, care raman surse principale.

  Inapoi la articolul Romanii se vor putea incalzi cu panouri solare platite de stat

Setari Cookie-uri