Comentarii pe articolul Decizia CCR, catastrofala? Analistii vad un curs de 4 lei/euro


salarizare invatamant

Gheorghe Potcovaru la 19 Octombrie 2008, ora 23:21
salarizare invatamant
Toti comentatorii incep cu 'daca toti bugetarii ar cere marirea salariilor'. E posibil, dar e absurda ipoteza. Oricum este o ipoteza stalinista de tipul 'ce ar fi daca toti elevii ar arunca cate o hartie pe jos". Asa ne lamurea dirigintele sa pastram curatenia in clasa 5-a.
Cand parlamentul a hotarat dublarea salariilor (in 2004) numai pentru profesorii universitari a fost o mare smecherie (hotie) a ministrului Athanasiu. Denumirea de profesor universitar este ambigua. Cei din invatamantul universitar nu se numesc toti profesori universitari; ei sunt profesori, conferentiari, lectori sau sefi de lucrari, asistenti si preparatori universitari. Lumea nu stie clar acest lucru; nici cei din invatamantul superior nu sunt fermi, accepta terminologia de profesor universitar, in sensul comun. Aceasta ambiguitate a facut ca lumea sa nu se opuna acelei mariri din 2004. Chiar cei din invatamantul superior au inchis ochii, crezand ca in curand va urma si marirea salariilor celorlalte cadre didactice. Nu s-a opus nimeni ca sa nu fie acuzati de cunoscuta zicala sa moara si capra vecinului.
Acum, ministru Vosganian a chemat minerii, in persoana unui numit Marica; alt lider sindical din domeniul functionarilor publici nu am vazut pe ecranele televizoarelor. Vosganian a amenintat ca si altii vor cere marirea de 50% si chiar au aparut, ca prin minune, acei altii. Dumneavoastra chiar nu observati modul in care guvernul se opune acestei majorari salariale?
In absenta legii salarizarii unitare personalului bugetar, trebuia ca profesorilor universitari sa li se mareasca salariile doar cu 9%, pentru acoperirea inflatiei, iar la celelalte categorii (universitari, preuniversitari, medici si functionari publici) sa se aplice o majorare a salariilor de 1000 de lei, pe langa cei 9% de la 1 octombrie, cu scopul micsorarii decalajului existent fata de salariile din justitie, aparare si ordine publica.
Poate ca majorarea mentionata nu se poate face imediat, ci de la 1 ianuarie, sau mai tarziu. Oricum, pentru o perioada scurta trebuie sa se faca mariri salariale prin translatie (nu proportional) cu scopul micsorarii decalajelor salariale intre categoriile bugetare.
Raportul dintre salariul maxim si minim din sistemul bugetar trebuie reglementat la 3 sau 4 (cel mult) ca in Austria sau in Olanda, tari din care s-au publicat date concrete in acest sens.

  Inapoi la articolul Decizia CCR, catastrofala? Analistii vad un curs de 4 lei/euro

Setari Cookie-uri