Comentarii pe articolul Asigurarile voluntare private de sanatate vor putea fi deductibile


cu sau fara deducere,asigurarile voluntare de sanatate sunt un important pas inainte.

C.M.Dragan-Clubul Contabililor Liberi la 14 Noiembrie 2008, ora 10:48
cu sau fara deducere,asigurarile voluntare de sanatate sunt un important pas inainte.
Prof.univ.dr.doc.C.M.DRAGAN

Notiunea de asigurare voluntara de sanatate, prevazuta de Legea nr. 95/ 2006 privind reforma in domeniul sanatatii (Legea reformei sanatatii), perceputa de majoritatea populatiei ca asigurare privata de sanatate, nu este cu totul noua ca denumire si concept. In forma conturata in anul 2006, asigurarile voluntare de sanatate redefinesc si reasaza un sistem ale carui baze au fost puse inca din anul 2004 prin Legea nr. 212/2004 a asigurarilor private de sanatate, sistem menit sa permita asigurarea medicala si in afara sistemului public. Ceea ce este cert e ca, in prezent, nu pot exista alte asigurari private in afara celor cuprinse in sistemul de asigurari voluntare prevazut de Legea reformei sanatatii. Deci trebuie inteles ca asigurarile voluntare de sanatate reprezinta, de fapt, un sistem facultativ prin care un asigurator constituie, pe principiul mutualitatii, un fond de asigurare, prin contributia unui numar de asigurati expusi la producerea riscului de imbolnavire, si ii indemnizeaza pe cei care sufera un prejudiciu concret in conformitate cu clauzele stipulate in contractul de asigurare.

Sunt eligibile pentru serviciile oferite de sistemul de asigurari voluntare de sanatate orice persoane, cetateni romani, cetateni straini sau apatrizi, care au dreptul la pachetul de servicii medicale de baza in temeiul asigurarilor sociale de sanatate, conform prevederilor legale.
Daca sunteti interesat de acest tip de asigurari si faceti parte din categoria persoanelor eligibile pentru incheierea de contracte de asigurare voluntara de sanatate cu persoane fizice sau filiale autorizate sa exercite activitati de asigurare de sanatate si care isi asuma raspunderea de a acoperi cheltuielile cu serviciile medicale prevazute in contract, s-ar putea ca sistemul de asigurari private sa va aduca o serie de beneficii, atat din punctul de vedere al asigurarii unor servicii medicale prompte si de calitate, cat si din punct de vedere fiscal, dupa cum se va vedea in cele ce urmeaza.

Statutul Romaniei de membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, de la 1 ianuarie 2007, a creat posibilitatea incheierii de contracte de asigurare voluntara de sanatate si cu sucursale ale unor societati de asigurare sau ale unui fond mutual dintr-un stat membru al UE sau apartinand Spatiului Economic European, care detine o autorizatie de la autoritatea competenta a statului membru de origine.

Conform Legii reformei sanatatii, au fost reglementate doua tipuri de asigurari voluntare de sanatate: asigurari de tip complementar si asigurari de tip suplimentar.
(a).Asigurarile voluntare de sanatate de tip complementar suporta total sau partial plata serviciilor neacoperite partial din pachetul de servicii medicale de baza, adica coplatite. Acestea reprezinta diferentele intre tariful decontat de casa de asigurari de sanatate din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate si tariful maximal stabilit de Ministerul Sanatatii.

(b).Asigurarile voluntare de sanatate de tip suplimentar suporta total sau partial plata pentru orice servicii necuprinse in pachetul de servicii medicale de baza in temeiul asigurarilor sociale de sanatate.

Trebuie remarcat si subliniat ca normele metodologice privind asigurarile voluntare de sanatate detaliaza numai conditiile de functionare a sistemului de asigurari voluntare de sanatate de tip suplimentar. Astfel, pe langa precizarea elementelor obligatorii pe care trebuie sa le contina un contract de asigurare voluntara de sanatate, normele metodologice prevad si posibilitatea asiguratorului de a oferi si alte servicii impreuna cu polita de asigurare voluntara de sanatate, in afara celor decontate prin sistemul asigurarilor sociale de sanatate.
In sistemul asigurarilor voluntare de sanatate,un rol esential il au furnizorii de serviciimedicale Atat Legea reformei sanatatii, cat si Normele metodologice prevad ca pot fi furnizori de servicii medicale cu care asiguratorii sa incheia contracte de furnizare de servicii medicale numai cei autorizati de Ministerul Sanatatii Publice in conditiile legii. In completare, se precizeaza ca fiecare asigurator autorizat sa practice asigurarile voluntare de sanatate are obligatia sa obtina avizarea de catre directia de specialitate din cadrul Ministerului Sanatatii Publice a listei furnizorilor de servicii medicale agreati, altii decat cei care se aflau in relatie contractuala cu casele de asigurari de sanatate, si sa reactualizeze aceasta lista inaintea contractarii unui nou furnizor.

In ceea ce priveste asigurarile voluntare de sanatate de tip complementar, la care, asa cum am precizat, nu se face nicio referire in Normele metodologice, furnizorii de servicii medicale trebuie sa aiba o relatie contractuala cu casele de asigurari, avand astfel si obligatia de a accepta coplata de la asiguratorii autorizati sa presteze asigurari voluntare de sanatate de tip complementar sau, prin exceptie, de la asigurati, in conformitate cu lista coplatilor si valoarea ce poate fi acoperita prin sistemul asigurarilor voluntare de sanatate.

Furnizorii de servicii medicale sunt obligati sa elibereze documente justificative de decontare (facturi, chitante) pentru serviciile medicale prestate acoperite prin asigurarile voluntare de sanatate. Trebuie sa se tina insa cont de faptul ca furnizorii nu pot deconta acelasi serviciu atat la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, cat si la asiguratorii din sistemul asigurarilor voluntare de sanatate. Furnizorii privati pot stabili, prin negociere, alte tarife privind asigurarile suplimentare de sanatate decat cele stabilite prin ordin al ministrului sanatatii publice.

Codul Fiscal, in forma in vigoare de la 1 ianuarie 2007, aduce cu sine si mult asteptata prevedere privind deductibilitatea la calculul impozitului pe venit, precum si la determinarea profitului impozabil pentru angajatori, a cheltuielilor cu primele de asigurare voluntara de sanatate.

Astfel, cheltuielile cu primele de asigurare voluntara de sanatate sunt deductibile in limita unei sume reprezentand echivalentul in lei a 200 de euro intr-un an fiscal pentru fiecare participant. Toti cei care au venituri de natura salariala pot avea deducerea din impozit a primelor pentru asigurarile voluntare private de sanatate.
Asigurarile voluntare de sanatate sunt o categorie foarte complexa in sistemul general al asigurarilor, deoarece sunt prea multi factori de care depinde: cererea clientului, oferta posibila si, ca o consecinta, marimea primei. Apoi necesitatile depind de varsta, de sex, de locul de munca, de urgenta in interventii, etc., pentru ca asigurarea de sanatate se face in completarea asigurarilor obligatorii de sanatate prin contributia ce se retine angajatului si se mai cere si angajatoruljui. Din acest motiv societatile practica 4-5 tipuri de asigurari de sanatate, cu oferte diferite, dar si cu posibilitatea ca asiguratul sa treaca de la un tip la altul.(evident,in cadrul celor doua mari categorii prevazute de lege:complementare si suplimentare).
Cu toate acestea,desi asteptam clarificarile legislative de aproape 5 ani,nici acum nu s-a facut lumina: cum se asigura o persoana fizica singura,din ce beneficiaza pensionarul de deducere,sau la toti ceilalti deducerea opereaza asupra impozitului sau asupra contributiei la fondul national de sanatate; apoi cum pot fi corect angrenati operatorii medicali cu statut de institutii publice pentru a presta servicii asigurarilor voluntare(evident contra cost),mai ales ca cei privati activeaza indeosebi in capitala?
Eu sunt specialist in asigurari,am consiliat financiar infiintarea unei societati private de asigurare, supraveghez o astfel de societate,beneficiez de o polita de asigurare facultativa si vreau sa va asigur ca o astfel de a se asigurare se merita si numai pentru trei momente esentiale: (a).interventia prompta, si calificata in cazurile de urgenta,grave,accidente in locuri izolate,etc;(b).asigurarea internarii rapide si a unor conditii optime,civilizate pe timpul spitalizarii (dar aicipana s societatea de asigurare ce s-a asigurat printr-un contract prealabil nu este luata in seama);si(c)obligativitatea de a face un control medical complet si complet in fiecare an la o clinica agreata de societate.
As dori totusi sa ma opresc asupra catorva aspecte care definesc fondul problemei (atentie: o fac pentru a treia oara,din care a doua oara in paginile "9AM"), sub titlul:

Sanatatea asigurarilor voluntare de sanatate

In lumea asigurarilor,in special a clientelei, sunt suficiente confuzii si dorite alte acceptiuni, intre asigurarile de viata, asigurarile fragmentare de sanatate, asigurarea impotriva unor accidente, imbolnaviri, asigurari de calatorie, asigurari medicale, asigurarea tratamentului, arondarea la o anume unitate medicala, etc.
De asemeni, in diverse medii de comunicare se tot face reclama unor asa numite asigurari de sanatate de genul: "societatea X face asigurari de sanatate pentru accidente de munca, asfixie in mediu toxic, caderi de la inaltime pentru cei ce lucreaza in constructii, etc". Asta este o categorie. Alta o fac diverse unitati medicale (recunosc, de prestigiu) care iti ofera tratament divers, chiar pentru orice, contra unui abonament (dar tratamentul il platesti, numai ca ai niste facilitati: prioritate, tarife mai reduse, etc.). Dar astea sunt asigurari in acceptiunea populara a acestora ? Pot fi niste pasi tranzitorii, dar ce faci daca ti-ai rupt piciorul in Semenic si tu esti din Buzau, sau daca ai cazut de la inaltime de pe casa de vacanta ?
Sa nu ne amagim. Asigurarile voluntare/ private de sanatate sunt in fenomen complex, cu actiune multilaterala, si datorita principiului fundamental care sta la baza "sistemului asigurarilor" si anume solidaritatea-sinergia, costul (prima) suportata de asigurat este mult mai mic decat beneficiul potential. Apoi efectul social:desvoltarea sistemului asigurarilor private de sanatate poate avea un efect benefic cu un spectru deosebit. Chiar daca la inceput el este accesibil mai mult paturei mijlocii ca sursa de venituri, dar, inca de la inceput, descongestioneaza sistemul narional (gratuit) de sanatate care se va imparti numai la cei neasigutati. Concomitent se stimuleaza semnificativ dezvoltarea unitatilor private de sanatate, pentru ca societatile de asigurare lucreaza preponderent cu acest sector. In acest cerc sanatos angrenarile sunt reciproce si, n-ar fi exclus, ca peste cativa ani sa ne dam seama ca constatarea lui 9AM ca "unul din 5 angajati din Bucuresti vrea asigurari private de sanatate" ,a fost pesimista. Eu sunt mai convis de constatarea Ministerului Sanatatii Publice cum ca " aproape 5 milioane de romani vor putea intra in acest sistem si vor putea beneficia de facilitatile oferite.".Dar va previn:infiintarea unei societati de asigurari voluntare de sanatate (sau a unei Divizii in cadrul unei societati existente) este o treaba extrem de grea si numai daca avem in vedere :activitatea actuariala pentru stabilirea algoritmelor de calcul a primei,constituirea retelei de unitati medicale colaboratoare care sa acopere tot cuprinsul tarii, asigurarea permanentei absolute pentru interventia rapida atunci cand asiguratul este in dificultate si se poate afloriunde (experienta "OMNIASIG - Vienna Insurance Grup" nu sta la indemana si mai ales la curajul si profesionalismul oricui).Dar lucrurile marete nu se fac decat cu eforturi mari,iar asigurarile voluntare de sanatate se incadreaza aici.

Prof.univ.dr.doc C.M.DRAGAN, 14.11.2008

P.S. Eu am mai scris un material in acest portal "ASIGURARILE FACULTATIVE DE SANATATE" - Comentarii la articolul "Unul din patru Bucuresteni vrea asigurari facultative de sanatate" , dar nu stiu de ce l-ati pitit si nu-l pot gasi nici in portalul meu!?.c.m.draganello
C.M.Draganello la 14 Noiembrie 2008, ora 16:49
Eu sunt C.M.DRAGANELO. Eu v-am scris cele doua materiale:
- Asigurarile private de sanatate si,
- Asigurarile voluntare de sanatate (din acest portal).
Despre aceste asigurari,despre continutul lor,despre modul de calcul a primelor,daunelor si rezervelor va pot scrie un tratat. Un altul despre cum trebuie construita reteaua de contractanti prestatori de srvicii medicale,in sfarsit,inca un volum despre modul concret de operare,cum se raspunde la chemarea asiguratuluisi tot ce se face,in grade diferite de confort,pana cand el ajunge sanatos,din nou acasa.Dar este pacat ca softul asta nu poate rezolva,aceste probleme spre a le reuni intr-un pachet,despre care ar mai putea discuta si altii,pentru ca impreuna,sa gasim cele mai bune solutii.
Prof.univ.dr.C.M.DRAGAN
Profesorul la 27 Noiembrie 2008, ora 08:29
Da,cu sau fara deducere "asigurarile voluntare de sanatate sunt un important pas inainte".Se vor putea rezolva astfel multe din problemele actuale care sunt lasate in plata domnului precum asistenta medicala pentru cei neincadrati,pentru femeile casnice,pentru taranii-fermieri si toti ceilalti care nu contribuie la fondul central de sanatate. Numai ca pentru asta ar trebui sa se implice mai seriosMinisterul Sanatatii Publice sub obladuirea caruia se afla majoritatea covarsitoare a prestatorilor de servicii medicale cu care societatile de asigurare vor trebui sa lucreze pe baza de contract !.
27 nov.2008.PROFESORUL.

  Inapoi la articolul Asigurarile voluntare private de sanatate vor putea fi deductibile

Setari Cookie-uri