Comentarii pe articolul Pierderile din octombrie ale Bursei au redus cu inca 14% activele sectorului SIF


Bursa, incotro?

Cristian Orgonas la 21 Noiembrie 2008, ora 22:05
Bursa, incotro?
De ce au scazut atat de mult pretul actiunilor? In primul rand pentru ca bursa noastra s-a globalizat inainte de termen iar criza a prins-o nepregatita. Poate comparatia vi se pare putin fortata dar imaginati-va ce se intampla daca trimiti un copil la razboi: ii dai o pusca si te astepti de la el sa isi ia adversarul prin invaluire, sa conceapa strategii, sa actioneze in organizat adica. In schimb ce face acesta: la primul foc de arma o ia la fuga. La fel s-a intamplat si cu bursa noastra. Aceasta criza ne-a prins nepregatiti iar disperarea a cuprins cea mai mare parte a investitorilor, acestia incercand sa scape de actiuni cu orice pret. Nu au mai contat rezultatele emitentilor, nu a contat nici faptul ca economia, chiar daca nu duduie macar are un ritm de dezvoltare decent, nici faptul ca aceasta criza probabil ne va afecta doar indirect (nu vom vedea falimente). In schimb au contat foarte mult rezultatele companiilor americane iar actiunile romanesti fluctuau in functie de cum a fluctuat bursa americana in ziua anterioara.

In ultimele luni, pe bvb cuvantul de ordine a fost vinde iar acum s-a ajuns la situatia in care unele dintre companiile listate la bursa au mai multi bani in conturi decat valoreaza la bursa (cu alte cuvinte, o companie care are de ex. 1000 in depozite la banci, valoreaza 800 la bursa). Ilogic, nu?

Sunt justificate valorile actuale ale actiunilor? Sunt convins ca nu, cum la fel de convins sunt ca acum avem o oportunitate extraordinara de a cumpara ieftin. Din punctul meu de vedere, nici o alta afacere nu va genera in urmatorii 3-5 ani profiturile pe care le va aduce bursa. Desigur, nu toate actiunile vor creste in acelasi ritm (unele nu vor creste deloc) dar pe ansamblu, este foarte probabil ca indicii bursieri vor testa noi maxime pana in 2011-2012 iar pentru a ajunge la maxime, indicele BET ar trebui sa creasca cu ~400% iar BET FI cu ~750%.

Pe ce se bazeaza optimismul meu? Din punct de vedere economic, Romania va continua sa creasca (desi nu cu ritmuri de 9% ca anul acesta); in anii urmatori vor veni foarte multi bani de la UE (doar acesti bani pot adauga 1-2% la PIB); investitiile straine record din ultimii 2-3 ani vor incepe sa se vada in scaderea deficitului de cont curent; cele mai multe din actiunile importante sunt puternic subevaluate iar cand lucrurile se vor calma pe pietele internationale, aceste actiuni vor exploda.

Insa, nimeni nu poate spune cu exactitate ce se va intampla pe termen scurt deci nici eu nu va pot lamuri aici. Multi analisti considera ca ceea ce este mai rau nu a trecut inca si ca este posibil ca DJIA sa ajunga la 5-6000 de puncte (acum este 7500) iar in aceste conditii, bursa noastra nu se va duce decat in jos, dar asa cum orice scadere a bursei americane (indiferent cat de drastica) a fost urmata de noi maxime, sunt absolut convins ca la fel se va intampla si acum, iar cand americanii isi vor reveni, toate bursele vor creste.

  Inapoi la articolul Pierderile din octombrie ale Bursei au redus cu inca 14% activele sectorului SIF

Setari Cookie-uri