Comentarii pe articolul Bancile pot fi amendate cu 50.000 lei daca schimba comisioanele din contractele de credit


numai bancile amendate pentru jocul de-a comisioanele?!?

Peter Sragher la 24 Noiembrie 2008, ora 08:30
numai bancile amendate pentru jocul de-a comisioanele?!?
consider ca este o masura buna luata de catre guvernatorul bancii noastre nationale. asta subliniaza inca o data ce bine este sa nu-ti pierzi controlul asupra bancii nationale si a decizilor proactive intru beneficiul tarii ce le poate emite din pozitia sa, pentru a sustine economia romaneasca in momente de criza. (ce-i drept, a fost intarziat in decizii de perioada campaniei electorale, de lipsa de strategie a guvernului liberal si inertia parlamentului, altfel deciziile sale ar fi fost mai prompte. numai ca el nu poate lua decat limitat decizii de unul singur, in timp ce in acest caz este nevoie de un efort concertat.)

de mentionat cum a actionat banca nationala a romaniei in momentul specularii monedei nationale de banci precum goldman sachs si deutsche bank, tinute sub control, mult mai bine decat in polonia si ungaria, de dl. mugur isarescu si echipa sa de la conducerea bancii. s-a demonstrat maturitate, sobrietate, eficienta. ceea ce apreciez la domnia-sa este ca apare in public numai atunci cand are de transmis un mesaj important, la fel ca si fostul sau economist-sef, dl. daniel daianu. daca este de dat un semnal, atunci apare, eficient, pragmatic, cu un umor mai degraba apanajul unui understatement englezesc, decat dambovitean.

este bine ca jocul cu dobanzile ale acestor banci de la noi se incearca a se tine sub control, pentru ca nu poti scoate la infinit castanele din foc cu mainile celor care sunt nevinovati si platesc la timp ratele, fie ele la masina sau ipotecare, incercand astfel sa corectezi pe termen scurt si mediu, ceea ce se va petrece pe termen lung iarasi. caci bunii platnici, cu mici exceptii, vor ramane tot buni platnici, iar cei care au facut din neplata ratelor, chiar daca au fost pusi in situatia platii unei rate penalizatoare - conform profilului lor de risc -, vor fi, in mare parte, cei care nu vor plati iarasi ratele.

dorinta de a face profit este justificata de dezvoltarea societatii crestine, mozaice, buddhiste - se pare ca exista banci islamice care nu isi bazeaza insa activitatea pe realizarea de profit; iata de ce propunerea unor tari islamice ca occidentul sa ia in considerare principiile sistemului lor de conducere a bancilor nu trebuie dintru inceput luat in deradere cu superbie, ci sa constituie mai degraba un semnal asupra functionarii propriului sistem bancar, asupra graduluiin care profitul reprezinta singurul criteriu pe termen lung al viabilitatii unei banci, criteriu care este imperios cerut liderilor unei banci, pentru ca sa nu fie maziliti: ceo-ul sau cfo-ul sau alta persoana din conducere - este de la sine inteles de pe vremea cand bancile erau nevoite sa produca mai mult decat detin, pentru a putea supravietui.

discutia este asupra gradului de profit ce trebuie facut si cum se cuantifica acest profit, cum se evalueaza acest profit. una din invataturile acestei crize este ca nu aveam, cu aveam toate posibilele agentii de evaluare, platite gras si bine, cu toate ca aveam fondul monetar international, cu toate ca aveam banca mondiala, cu ca aveam toate institutele de cercetare economica, cu toate ca aveam toate think-tankurile posibile din lume, unde sunt adunati la creme de la creme ale gandirii economice, etc., nimeni nu a putut sa evalueze la adevarata amplitudine dimensiunile crizei financiare in care ne aflam.

am ascultat la bbc in urma cu doua sau trei saptamani o emisiune despre criza financiara. redactoarea a ales sa vorbeasca si cu doi castigatori ai premiului nobel pentru economie. unul, mai expansiv si dornic de a-si mediatiza punctul sau de vedere - nu-i asa, bbcul se aude in toata lumea si valoarea salariului sau ar putea creste chiar mai iute decat prestigiul lui de persoana atinsa de premiul nobel, adica de geniu - era gata sa continue afirmatiile sale despre criza economica. redactoarea i-a adus insa aminte de afirmatiile sale din luna mai, care nu s-au adeverit decat in foarte mica masura prin criza care a debutat violent in luna septembrie. premiul nobel a spus ca asa este, in mare parte a gresit. nu s-a abtinut sa faca insa in continuare evaluari, cu toate ca se facuse de ras cu cateva luni in urma, asupra solutiilor pentru criza. al doilea invitat, care luase nobelul tot in domeniul economiei - nu-i asa, bbcul se imbraca numai cu nobel - a refuzat insa a face vreo declaratie despre criza financiar-bancara mondiala. motivul: el a spus ca nu da declaratii de presa, pentru ca nu mai intelege nimic. cinstit,. macar acest om este cinstit fata de el si de ascultatori, si nu incearca, prin prestigiul cu care a fost acreditat prin castigarea premiului nobel, sa devina un formator de opinie intr-o perioada care ii scapa de sub controlul experientei, si chiar a inteligentei sale de previzionist asupra fenomeniului economic din perspectiva financiara-bancara.

acum, la tema si o intrebare pentru banca nationala: de ce nu sunt incluse din jocul dobanzilor necontrolate si institutiile financiare nebancare?!? si ele acorda credite din plin.

peter sragher
membru al uniunii scriitorilor din romania

  Inapoi la articolul Bancile pot fi amendate cu 50.000 lei daca schimba comisioanele din contractele de credit

Setari Cookie-uri