Comentarii pe articolul Un castigator al crizei economice : Piata de outplacement


SC ALRO terorizeaza salariati.

Vasile Ilie la 2 Decembrie 2008, ora 17:06
SC ALRO terorizeaza salariati.
Teroarea instaurata de Directia Resurse Umane prin domnii directorii, dl. Dir. Adj. de Resurse Umane ing. Danciu Nicolae si dl. Ing. Durau Nicu Director Resurse Umane incalca art. 41 din Constitutie si art. 59 din Codul muncii, in care este interzisa concedierea salariatilor pe criterii de varsta, optiune politica, handicap etc. Oamenii care depasesc varsta de 50 de ani sau din cauza conditilor nocive de munca sunt bolnavi, se afla pe lista neagra a domnilor Directorii si pur si simplu sunt terorizati. Sunt supusi unei presiuni inimaginabile de hartuire, in ideia ca in cele din urma isi vor da demisia, sau vor cere incetarea activitatii in conditiile art. 55 lit (b) din Codul Muncii.
Art. 59. - Este interzis concedierea salariailor:
a)pe criterii de sex, orientare sexual, caracteristici genetice, varst, apartenen naional, ras, culoare, etnie, religie, opiune politic, origine social, handicap, situaie sau responsabilitate familial, apartenen ori activitate sindical; (intr-o sedinta in care sunt invitati salariatii cu varsta peste 50 de ani, un domn Director foloseste printre altele si urmatoarea exprimare: Iesiti ba afara ca nu va mai vrea societatea sunteti batrani ! )
b)Aceste interdictii sunt o consecinta existentei principiului egalitatii de tratament in cadrul relatiilor de munca, a interzicerii discriminarii (art. 5 din Codul muncii).

Pentru mentinerea si dezvoltarea brandului de angajator este importanta includerea in pachetul de beneficii al angajatului a consultantei de specialitate in vederea gasirii unui loc de munca. O companie care este interesata de soarta fostilor angajati va castiga cu siguranta increderea angajatilor actuali si a candidatilor valorosi de pe piata fortei de munca. In plus, aceasta mentine si o relatie buna cu fostii angajati, putand sa ii readuca in organizatie in momentul deciziei de a continua dezvoltarea companiei.
Asemenea programe sunt complicate asa ca mai simpllu este ,,valiza cu bani"
Avand bani poti inchide si gura presei cum procedeaza ALRO SA.
Cine mai poate nega acum influenta pe care o are managerul societatii dl. dr. ing. Gheorghe Dobra asupra autoritatilor locale cand s-a vazut la televizor ca a fost si la guvern cu valiza cu bani pentru energie mai eftina (sau ca intre uni directori din conducerea Alro si judecatori nu exista relatii de rudenie, nasi, fini).
Cu bani angajatorul a castigat un proces in instanta in cazul unei concedieri in care cel concediat se afla in incapacitate temporara de munca.
Va voi prezenta concluziile in instanta a salariatului concediat sa vedeti cat de nedreapta este instanta.
TRIBUNALUL OLT
Dosar nr. 3890/104/2008
Termen 06.11.2008



DOMNULE PRESEDINTE


Subsemnatul VASILE ILIE cu domiciliul n Slatina, Str. Primverii nr. 16, bl. FA11, sc. 5, ap.9, in calitate de reclamant in dosarul nr. 3890/104/2008 cu termen de judecata in data de 06.11.2008, avand ca obiect ,,contestatie decizie de concediere formulez prezentele:

CONCLUZII

In fapt :

Art. 59. - Este interzis concedierea salariailor:
c) pe criterii de sex, orientare sexual, caracteristici genetice, varst, apartenen naional, ras, culoare, etnie, religie, opiune politic, origine social, handicap, situaie sau responsabilitate familial, apartenen ori activitate sindical; (intr-o sedinta in care sunt invitati toti salariatii din serviciu cu varsta peste 50 de ani, un domn Director foloseste printre altele si urmatoarea exprimare: Iesiti ba afara ca nu va mai vrea societatea sunteti batrani ! )
d) Aceste interdictii sunt o consecinta existentei principiului egalitatii de tratament in cadrul relatiilor de munca, a interzicerii discriminarii (art. 5 din Codul muncii).
Domnule Presedinte puteti observa ca in data de 22.07.2008, prin cererea inregistrata sub nr. 5410/22.07.2008, ( fila5 ) eu am cerut doua zile libere pentru orele suplimentare lucrate si neplatite, cerere care a fost aprobata cu conditia ca aceste zile sa fie din Concediul de odihna pe anul 2008, dupa care in aceeasi zi fara sa mi se comunice, imi trimete o scrisoare recomandata cu notificarea Nr. 5375 din 22.07.2008,(fila 6) prin care in baza art. 65 alin. 1 din Codul muncii coroborat cu art. 65 din CCM Alro, mi se acorda un preaviz de 30 de zile lucratoare, iar la expirarea acestui termen, contractul individual de munca nr.233/21.02.1978, urmeaza sa inceteze cu mentiunea ca unitatea nu dispune de locuri de munca.
Susinerea paratei ca se afla in imposibilitatea de a oferii un alt loc de munca poate fi apreciata ca o gluma proasta. Dupa plecarea celor peste 530 de salariatii, mai multii decat se preconizase, multe formatii au ramas fara personal. Pentru a se cunoaste situatia mai in detaliu prin e-mail dl. Ing. Durau Nicu Director Resurse in data de 02 Iunie 2008, solicita un grafic ( placinta) ( fila 7) cu ponderea efectivelor fiecarui department.
In acelasi timp parata SC ALRO SA face anunturi de angajare si angajeaza pe DIANA GEORGE CATALIN cu specialitatea de Medic veterinr in functia de imginer sistem. (fila 8) si Iagaru Florin de varsta apropiata cu varsta mea (fila 9 ), Barbulescu Vasile (fila 10) si Comanici Adrian (fila 11)
Cum pentru un medic veterinar adus din afara s-a gasit post si pentru un salariat specialist si innovator (fila 12) al societati, nu ?.
In data de 12.04.2008, i-am pus la dispozitie domnului Director de Resurse Umane ing. Durau Nicu o lista cu 33 de posturi (fila 13) in care eu pot lucra exceptand pe cele care nu corespund calificarii mele dar am tinut locul persoanelor ce ocupau aceste functii cand plecau in concediu de odihna. In acest sens prezint Decizia nr. 211/14.02.2003, (fila 14) in care girez si functia de casier.
Depun in instanta ca proba o alta lista cu cativa salariati ce au plecat din societate pana in data de 30.06.2008, si aveau pregatire profesionala ca a mea studii medii ale caror locuri de munca au ramas vacante (fila 15)
Intrucat in speta nu s-a facut dovada ca angajatorul s-a adresat Agentiei Teritoriale de Ocupare a Fortei de Munca, ca a oferit contestatorului un alt loc de munca, masura concedierii luata este nula,
In acest sens, art. 76 din Codul muncii stabileste ca sunt nule absolut orice fel de acte (decizii unilaterale ale angajatorului de concediere a unui salariat) fara respectarea procedurilor si conditiilor impuse de lege.
In alta ordine de idei:
Potrivit art. 60. - (1) Concedierea salariailor nu poate fi dispus:
a) pe durata incapacitii temporare de munc, stabilit prin certificat medical conform legii;
In motivare depun la dosar in ordinea eliberarii certificatele de concediu medical Seria CCMAB nr. 2721354, 2721355, 1963031, 1626701, 3119248 si 3119249.
Nerespectarea acestui articol din Codul muncii conduce la aceeasi sanctiune, respectiv nulitatea absoluta a actului astfel emis de parata.

De fapt : - Abuzul de drept practicat de parata este abuz al dreptului de concediere, exercitat cu exces de zel, anormal, fara just motiv invocand pretexte in loc de motive, afirmand inexactitati privind circumstantele cauzei aparand ca anormala sau inexplicabila, prin examinarea imprejurarilor care au determinat-o ;
Domnule Presedinte potrivit legii in vigoare considerati ca mai poate fi concediat un salariat care are 58 de ani ca varsta, 40 de ani vechime in serviciu si 30 de ani vechime in societatea SC ALRO SA fr s fi fost sancionat anterior sau s fi svrit vreo abatere disciplinar, care are un copil de intretinut in Facultate ( fila 24) si mai are potrivit calculului facut de Casa de Pensii un an si jumatate pana la pensionarea anticipata si 3 ani pana la pensionarea la limita de varsta(fila 25).
Avand in vedere contractul colectiv de munca la nivel de societate, potrivit caruia la :
Art. 65. - (1) In situatia in care organele competente ale societatii au aprobat masuri de reducere a personalului, determinate de desfiintarea locurilor de munca ocupate de salariati ca urmare a dificultatilor economice, transformarilor tehnologice sau reorganizarii activitatii concedierea individuala se va face cu asistenta sindicatelor.
Acordul sindicatului la Notificarea nr.5092/07.07.2008, (fila 26) este ? NU ESTE.
Nerespectarea acestui articol din CCM conduce la aceeasi sanctiune, respectiv nulitatea absoluta a actului astfel emis de parata.

Nerespectarea art. 65 alin.(1) din Codul Muncii
Acest temei de concediere este reglementat de art. 65 -67 din Codul muncii i a suferit modificri de esen prin intrarea n vigoare a Ordonanei de urgen a Guvernului nr. 55/2006, publicat n Monitorul Oficial nr. 788 din 18 septembrie 2006. Potrivit art. 65 alin. (1) din Codul muncii.
Schimbarea conceptiei asupra concedierii salariatului pentru motive ce nu tin de persoana sa - care sta la baza art. 65 din Codul muncii astfel cum a fost modificat prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 55/2006 - ridica, spre deosebire de trecut, la rang de problema importanta a aplicarii acestui text legal, problema existentei sau a inexistenlei abuzului de drept.
In consecinta, analizand dispozitiiie art. 59 alin. (1) art. 60 alin. (1) art. 62 alin. (2) si pe cele ale art. 76 si 77 din Codul muncii, rezulta ca sanctiunea aplicabila actului de concediere intocmit cu nerespectarea conditiilor impuse de lege este nulitatea absoluta.
In drept, cer admiterea actiunii, anularea actului de concediere emis de parata SC ALRO SA, in conditiile art. 108 alin. (1) din CPC, fiind vorba, de fapt, de o concediere nelegala si abuziva, reintegrarea in functia detinuta anterior, obligarea paratei sa faca mentiunile cuvenite in carnetul de munca, a perioadei in care contractul meu individual de munca nr. 233/21.02.1978 a fost suspendat de drept pentru incapacitate temporara de munca, obligarea autorului prejudiciului moral la despagubiri potrivit art. 269 din Codul Muncii, in suma de 200.000 lei, pentru ca sa creiat o situatie cauzatoare de prejudicii, avand in vedere consecintele negative suferite de mine pe plan fizic si psihic care mi-au pus in pericol sanatatea fizica si mentala. Consecintele acestei masuri pentru mine au fost devastatoare, constand in modificari morfo-functionale, mai ales endocrine care dovedesc in mod clar existenta unei legaturi in ceea ce priveste starea mea de sanatate actuala determinata de intensitatea cu care au fost percepute consecintele acestei vatamarii (puteam sa mor ca si alti colegi ai mei daca familia nu era alaturi de mine si in momentul lesinului, pierderi constintei si memoriei sa ma interneze de urgenta in spital, certificatul medical CCMAB 2721354 si urmatoarele), masura in care mi-a fost afectata si situatia profesionala si sociala. n afara traumei psihice suferite datorit Deciziei de concediere nr. 2473 din 04 septembrie 2008, emise de parata, eu avand vrsta de 58 de ani, un copil student n ntreinere i pn anul trecut am fost apreciat n mod deosebit la locul de munc (fiind primul specialist din societate in aceasta meserie), singurul salariat care si-a acupat postul prin concurs, veti adauga i faptul c imaginea mea, ca profesionist, prestigiul de care m-am bucurat, au fost grav afectate de presiunile psihologice, fizice si comportamentale, de discriminarile si favoritismele practicate de parata cauzand sindromul de epuizare si un dezechilibru indelungat.
De asemenea, am suferit i ca urmare a mprejurrii c am ncercat o conciliere cu parata, impreuna cu liderul meu de sindicat Popescu Constantin, dar fr rezultat, pentru obinerea unei alte functii din cele ramase disponibile potrivit listei prezentate de mine domnului Director de Resurse Umane ing. Durau Nicu in data de 12.04.2008, si ca am muncit n locuri de munca inferior salarizate, situaii care mi-au accentuat stresul i disconfortul psihic. Modificarea suferita de Codul Muncii prin Legea nr. 237/2007 i-mi permite sa solicit daune morale paratei SC ALRO SA fara a mai fi nevoit sa plateasc taxa de timbru, intemeindu-mi cererea pe dispozitiile Codului Muncii si nu pe dispozitiile Codului Civil. Potrivit noilor prevederi ale art. 269, alin. 1 din Codul Muncii, modificat prin Legea nr. 237/2007, publicata in Monitorul Oficial nr. 497 din 25 iulie 2007, parata este obligata, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa ma despagubeasca in suma ceruta de mine pentru ca eu am suferit un prejudiciu material si moral din culpa paratei SC ALRO SA in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu, urmare a lezrii demnitii i existenei sentimentului de frustrare create prin maniera abuziv n care am fost obligat sa parasesc societatea. Mentionez ca mi-sa interzis si intrarea in unitate prin suspendarea cardului de acces, ca fiind un infractor. Aceasta inseamna ca eu mereu, am suferit in mod real umilinte, neliniste si surmenare fizica si psihica din partea paratei si uneori aceste abuzuri au fost realizate cu intentie, pentru ca parata are toate mijloacele necesare de a "se juca" cu personalitatea mea, eu urmand sa fiu despagubit pentru aceste umilinte suferite. Astfel, acordarea de daune morale salariatilor concediati abuziv constituie si subiectul Deciziei nr. 721/2006 a Curtii Constitutionale, prin care s-a statuat ca prevederile anterioare ale art. 269 alin. 1 din Codul Muncii nu restrictionau dreptul persoanei, care avea calitatea de salariat si era discriminata la locul de munca, de a solicita instantei judecatoresti daune morale pentru prejudiciul cauzat de angajator, insa aceste daune morale trebuiau cerute nu in temeiul Codului Muncii, ci in temeiul Codului Civil.

Radulescu Maria-Loredana la 2 Decembrie 2008, ora 22:37
Situatia de la ALRO este intradevar una delicata,situatie care din pacate se repeta peste tot in tara.Oricum din criza asta tot cei care muncesc si isi vad de treaba sunt cei care vor fi direct afectati.Din pacate in tara asta sunt promovate prostia,subcultura si nesimtirea ca si valori.
Preda Alin Ovidiu la 16 Martie 2009, ora 20:39
ASA ESTE IN MOMENTUL DE FATA LA SC ALRO SA INTREBATIL PE ADRIAN NASTASE CUM AU VINDUT ALRO

  Inapoi la articolul Un castigator al crizei economice : Piata de outplacement

Setari Cookie-uri