Comentarii pe articolul Primul bancher care spune ca bancile din Romania au nevoie de un plan de salvare


La placinte inainte

Cojan Giani la 11 Decembrie 2008, ora 11:13
La placinte inainte
Mda, acum toti profita sa suga bani de la stat, deci de la contribuabilii pe care tot ei ii inseala cat pot in "ofertele" lor bancare.
Dragos Cazan la 11 Decembrie 2008, ora 11:40
socoteala e simpla: iau banii de la stat si ii trimit la banca mama apoi ,daca merge prost, statul care garanteaza depozitele sa plateasca oalele sparte. majoritatea garantiilor in favoarea bancilor sunt imobile de locuit sau industriale si auto iar valoarea acestora e in scadere dramatica. de ce sa mai cheltuie banca timp si bani cu valorificarea acestora cand e mai simplu sa atraga bani de la populatie si firme, sa-si scoata banii din garantiile de la bnr si apoi cand nu mai are nimic de pierdut(din ce se putea recupera sau valorifica) sa se declare in incapacitate de plati.
Raducu Nita la 11 Decembrie 2008, ora 13:03
Sa le dea cu dobanda variabila si cu comisioane ascunse. Dupa 3 luni sa le dubleze dobanda.
Niculae Olteanu la 11 Decembrie 2008, ora 22:21
Pai daca altfel nu se poate, atunci sa se implice statul si sa ajute la redresarea bancilor "romanesti".
Bogdan la 12 Decembrie 2008, ora 12:05
Mda, bancile straine care nu sunt straine de stimularea cresterii consumului in Romania, prin acordarea de credite cu nemiluita fara sa ceara garantii si chiar mai rau nu stiau acum cateva luni cum sa fenteze regulile BNR ca sa dea cat mai multe credite si sa faca profit, profit, profit acum doresc sa beneficieze de banii de la stat care sunt siguri si cu costuri mai mici decat din atragerea de depozite sau de la actionarii lor.

Din pacate ei vor santaja Romania ca sa primeasca acesti bani direct sau indirect prin participarea lor directa sau indirecta la scaderea ratingului de tara sau prin neacordarea de credite pe piata romaneasca.

Deci, acum acele banci care doreau acum cateva luni o cat mai mica influenta a statului in economie acum o doresc, dorind in continuare sa fie capitalisti fara capital. Ar trebui sa le fie rusine pentru strategia aplicata in tarile din Europa de Est in care nu au avut nici un plan de criza ci au venit doar cu gandul cum sa faca profit pe seama acestor tari, aceleasi banci care au niste servicii jalnice la noi in Romania fata de ceea ce exista in Occident.

In concluzie, statul roman are nevoie si trebuie sa capitalizeze sistemul bancar, dar trebuie sa o faca doar prin bancile romanesti (CEC, Transilvania, Eximbank si Carpatica) dar cu foarte mare atentie la CEC si Eximbank sa nu ajunga niste Bancorex-uri in mainile PDL si PSD.

Esa la 12 Decembrie 2008, ora 15:17
nu va suparati pe mine, dar a citit cineva articolul cu atentie.
Stiu ca titlul este plin de manie proletara si de altfel prost ales - dar daca veti citi cu atentie veti descoperi ca bancile de fapt cer scaderea procentului de RMO.
RMO - rezerva minima obligatorie, pentru cei care nu stiu, reprezinta banii pe care bancile sunt obligate sa-i tina la BNR, aproape pe gratis. Ceea ce au spus bancile este ca in conditiile lipsei de lichiditate existente ar fi o idee buna ca pe termen determinat BNR sa reduca valoarea aceasta. De exemplu de la 18% la 10%.

Deci nimeni nu a cerut bani de la stat, ci s-a cerut ca BNR sa permita bancilor in conditiile in care exista o criza sa permita utilizarea acestor bani pentru creditare. Repet inca odata ca RMO nu sunt banii ai statului, ci banii ai bancilor pe care ei au obligatia sa ii tina la BNR.

Rodica Terhes la 15 Decembrie 2008, ora 21:33
Inainte de a face comentarii fanteziste e bine de stiut ca:
RMO-asa cum s-a mai spus , nu inseamna bani de la stat(contribuabili)
Banii pe care bancile i-au depus la BNR ca rezerve minime obligatorii sunt bani blocati care nu produc , bancile au obligatia de a depune acesti bani pt a acoperii riscurile si pt. care bancile nu primesc nici o dobanda. Daca banca are excedent este obligata sa-si depuna depasirea de plafon tot la BNR si tot fara dobanda, iar a doua zi daca are nevoie de bani trebuie sa plateasca la BNR o dobanda destul de mare+ comisionul de ridicare numerar de 0.5%. Toti acesti bani care nu produc la BNR au o contributie in costrurile clientilor.
Piata va evolua intodeauna functie de diversi factori prin urmare pt. clientii suparati spun urmatoarele:
- asa cum in 2005 un apartament valora mult mai putin ca acelas apartament in 2007 tot asa un credit nu poate fi la fel de ieftin in 2008 ca si in 2005.
- banii sunt tot bunuri care functie de piata pot sa fie mai ieftini sau mai scumpi
Nu putem aprecia lucrurile doar in sensul in care ne convine ca indivizi.
Sigur ca ideal ar fi doar sa castigam mereu dar .....PIATA da sensul.

  Inapoi la articolul Primul bancher care spune ca bancile din Romania au nevoie de un plan de salvare

Setari Cookie-uri