Comentarii pe articolul Sfarsitul crizei, ca si inceputul, va veni din America


Unde au disparut banii?

Dumitru Tudor la 23 Decembrie 2008, ora 11:03
Unde au disparut banii?
Poate ne puteti spune ce se intampla cu banii? Unde au disparut?
in articol se spune ca in urma falimentului Bear si ulterior Stearns Lehman Brothers, a aparut o criza de incredere si nimeni nu a mai imprumutat bani. Dar sa inteleg ca ei exista!? Si la ce sunt folositi ? Si unde s-au ingropat cei din prima transa (350 mld USD) daca pe piata nu se vad?

In Romania a fost la fel, brusc nimeni nu a mai avut bani. Mi se pare cam dubioasa toata aceasta asa zisa criza - pare provocata de anumite interese. Dar cred ca suntem prea mici ca sa ne dam seama. Ca sa intelegi un sistem trebuia sa iesi din el, sa-l privesti din afara, ceea ce pentru noi nu e posibil, prin urmare cred ca nu vom putea explica prea curind ce se intimpla in zilele acestea.

Totusi unde sunt banii???!!!
Tony Romani la 24 Decembrie 2008, ora 05:28
Draga Dumitru,
Criza e provocata de interesele investitorilor. Sunt de acord ca acestia sunt condusi de o panica si reactioneaza mai negativ decat ar trebui, dar perceptia devine realitate in astfel de ocazii.
Intrebarea ta e foarte buna si foarte multi oameni isi pun aceeasi intrebare. Banii exista dar stau cuminti in banci, pana trece criza. De exemplu, inchipuie-ti ca ia ianuarie ai avut 1000 de actiuni la compania X cu o valoare totala de 1000 de euro, dar care pana in martie au scazut la 75% din valoare. In martie ti-ai dat seama ca urmeaza o perioada riscanta si ai hotarat sa vinzi obtinand astfel 750 de Euro. Temandu-te ca ai putea sa pierzi acesti bani la bursa, ai hotarat sa ii pui in banca. Probabil ca banii se afla tot in banca si in ziua de azi, pentru ca tu percepi investitia pe bursa ca fiind riscanta, iar depozitul la banca nu. Daca multiplici acest exemplu de cateva zeci de milioane de ori, vei avea o imagine foarte aproape de realitate. Acest lucru explica partial de ce investitorii imprumuta banii guvernului american cu 0%, fiindca atunci cand nu ai incredere nici macar in banca, preferi sa "parchezi" banii in obligatiuni guvernamentale. Daca totusi ai lasat banii in banca te intrebi ce face banca cu ei. Probabil ca banca se fereste sa ofere credite pentru ca nu stie daca aceste credite vor fi rambursate. Cand milioane de oameni isi pierd joburile si valorile investitiilor imobiliare sunt in cadere libera, pana si bancile prefera sa astepte. Exact asta se si intampla in acest moment si astfel acei 350 de miliarde stau cuminti in trezoreriile bancilor asteptand vremuri mai bune. Este un cerc vicios pe care Federal Reserve incearca sa il sparga prin initiative cu totul noi. Un exemplu sunt imprumuturile oferite de banca centrala direct firmelor trecand astfel peste intermediarii bancari. Sper ca acest raspuns in detaliu sa ofere mai multa claritate. Cu bine.
Tony.

  Inapoi la articolul Sfarsitul crizei, ca si inceputul, va veni din America

Setari Cookie-uri