Comentarii pe articolul 2008 - Inceputul unei noi ere in istoria capitalismului


RIsk & Oportunitate

Elena S. la 29 Decembrie 2008, ora 15:26
RIsk & Oportunitate
Tony,
este relativ simplu sa sustinem un aspect evident, anume

"Ce ar trebui sa fie nou e modul in care abordam riscurile precum si masurile pe care le luam sa ne asiguram impotriva lor"

Asadar, cum vine treaba cu modul "nou" in care tr sa abordam riscurile. Care este "noua" teorie de mngmt al riscului, pe care ar trebui sa o aplicam de acum inainte...?? Suntem cu totii curiosi, intrucat programele de MBA sau marile facultati nu simt un impuls de a modifica ceva in programa prafuita pe care o predau de zeci de ani...., programa depasita de multa vreme nu doar de azi.

In plus, nici bancherii de WS nu se grabesc si nici nu cunosc un alt mod de evaluare a riscului. Tot ce pot face acestia este sa ridice nivelul eticii profesionale, care a fost deplorabil.Ulterior, probabil ca vor fi impinsi de evenimente si vor aple si al alte metode de evalaure a riscului.

Care ete parerea ta visi a vis de aceste doua probleme ( etica si mngmt-ul riscului)

Thx!
Tony A. Romani la 31 Decembrie 2008, ora 07:06
Elena,
Punctul tau de vedere este unul indreptatit iar eu nu sunt la curent cu programele MBA de la alte scoli. Dar stiu ca la scoala la care am urmat eu un curs de MBA, programa este intr-o permanenta schimbare si ce am invatat eu acum 2 ani este deja schimbat in mare parte. Ba mai mult, chiar in aceasta am primit de la decanul acestei scoli o carte pe tema propusa de tine. Cartea se numeste "When Principles Pay" iar scoala este Columbia Business School.
Revenind la intrebarea ta: Etica este inevitabil o alegere personala si cei 7 ani de acasa au o influenta mult mai mare asupra eticii decat orice programa de MBA. Managementul riscului este o materie care evolueaza permanent. Comentariul meu nu se referea insa la managementul riscului, ci mai degraba la "trezirea" noastra, a celor care investim capital, la realitate. Bancherii de pe WS nu sunt investitori, iar riscul de care vorbim nu e al lor. Riscul major este al celui care investeste, iar cel care intermediaza investitia are un risc minor prin comparatie. Abordarea naiva a investitiilor la bursa a dus fara discutie la pierderi majore pentru toti cei care nu au inteles magnitudinea riscului. In final ceea ce sper eu este ca, odata ce s-au fript cu ciorba, acesti investitori vor sufla si in iaurt.
Dan Stefan la 2 Ianuarie 2009, ora 14:28
Hi Tony! Speranta moare ultima! Personal, cred ca trebuie sa vedem lucrurile un pic mai in "adancime" Tony. Ce inseamna concret "revenirea la realitate"?!.
Stii foart bine ca " beauty is in the eye of the beholder..." Asa este si cu realitatea. Asadar, realitatea este relativa si depinde foarte mut de punctul din care o privesti.
Daca, in loc de realitate, ai vrut sa spui "adevarul", atunci discutia se complica si mai mult, intrucat noi nu stim care este adevarul. Aceasta este "realitatea"
Dincolo de jocul de cuvinte, modalitatea prin care incercam, fara prea mare success, sa determinam "realitatea", este prin "masuratori". Masuram totul Tony.., si incercam astfel sa ne facem o idee despre cum functioneaza lumea...
Totusi, exista o diferenta majora intre constantele fizice universale sau alte masuratori in lumea fizica, si ceea ce credem noi ca facem cand masuram fenomenele din lumea financiara.
Spuneai ca programele se modifica si ca aproape totul devine obsolete in programele de MBA... Din nefericire, nu este suficient sa modific programa, inlocuind programe care ne invata lucruri gresite cu alte programe care ne invata alte lucruri gresite..., doar pentru a demonstra existenta unei dinamici, care incearca sa tina pasul cu realitatea ...
Ne aflam intr-un cerc vicios ! Uita-te un pic in urma si vezi de cate ori sa-au modificat concepte , modele, programe, you name it..., si vezi care au fost rezultatele aferente...
Ei bine Tony, rezulatele aferente au fost astea pe care le vedem acum sau in 2001 sau 87 si in alte nenumarate cazuri de default-uri si crize financiare ! Cu ce ne-a ajutat toata stiinta sau laureantii premiului Nobel pt economie, finante, etc,etc ?? Intrebarea este mai mult retorica. Trebuie sa intelegem ca este obligatoriu sa ne reintoarecem la valorile fundamentale , nu la cele fundamental gresite ; la acele virtuti care au existat in personalitatile care au pus bazele natiunii americane ( si sunt exemple destule), nu la ceea ce vedem in prezent sau in trecu

  Inapoi la articolul 2008 - Inceputul unei noi ere in istoria capitalismului