Comentarii pe articolul Asigurarile private, pista gresita


INTR-O MINTE INGUSTA SE SUGRUMA SI CEA MAI TARE IDEIE !

Prof.Univ.Dr.Docent C.M.Dragan la 11 Ianuarie 2009, ora 13:19
INTR-O MINTE INGUSTA SE SUGRUMA SI CEA MAI TARE IDEIE !

Sunt stupefiat,sunt costernat ca cineva mai are curajul sa se pronunte impotriva dezvoltarii sectorului privat,mai ales in domeniul prestarilor cde servicii,si inca ale sanatatii, adica tocmai acolo unde statul se dovedeste a fi cel mai nepriceput organizator. Si inca presupun din text ca aceasta este zona de referinta,pentru ca a lua "ex-abrupto"i ceea ce se regaseste in titlul articolului, adica "Asigurarile private,PISTA GRESITA"-interpretarea ar fi catastrofala ! Vreti din nou sa ne duceti la ADAS - adica la o singura societate de asigurare de stat?.Dar la ce sa te astepti cand de perfectionarea si dezvoltarea unui sector de mare finete,asigurarile de sanatate - se ocupa un "franar"?

Dupa cateva Legi si acte normative ale C.S.A. pentru reglementarea asigurarilor private de sanatate ,dupa infiintarea si punerea in opera a primelor societati sau departamente specializate in astfel de sigurari,vine un "specialist" care constata ca "asigurarile private merg pe o partie gresita"!?.Si faseste si argumentul:fiscalitatea nu poate suporta deducerea primei la astfel de asigurari , adica o reducere maxima a impozitului pe venit de 9,6o Lei/luna !(adica o floare la butoniera unui costum Pierr Carden).In loc sa se vina cu propuneri de ameliorare,de perfectionare - ca aici exista loc suficient indiferent de domeniu - se da veridictul :nu se poate ! ;pista este gresita !

Spre a va demonstra ca astfel de "specialisti"merg pe piste gresite,pe care nu le cunosc,indrasnesc sa sistematizez in continuare cateva aspecte ale acestei probleme care,au mai fost in paginile acestui portal.



I . ASIGURAREA SANATATII SI VIRTUTILE EI

In sistemul actual de sanatate finantat din contributia angajatului si angajatorului la fondul central de sanatate, dominat de o veritabila harababura, de foarte multe pasari de la un medic la altul (unele inerente: medicul de familie - laboratorul de analize - apoi iar medicul de familie - daca e cazul te trimite la un medic specialist - iar vii la medicul de familie pentru reteta sau pentru internare. Si asta intr-un caz fericit; dar mai sunt si alte implicatii, cerinte, greutati, inclusiv neortodoxe. Ori, asigurarea voluntara privata de sanatate poate sa-ti schimbe fundamental viata pentru ca ea este un important pas inainte prin insasi conceptia si mecanismul sau de functionare (principiul pietei : B M B (bani- marfa(servicii)-bani).

Asigurarile voluntare de sanatate sunt o categorie foarte complexa in familia generala a asigurarilor, deoarece sunt prea multi factori de care depinde: cererea clientului, oferta posibila si, ca o consecinta, marimea primei. Apoi necesitatile depind de varsta, de sex, de locul de munca, de urgenta in interventii, etc., pentru ca asigurarea de sanatate se face,totusi, in completarea asigurarilor obligatorii de sanatate(evident,mai mult sau mai putin,in functie si de felul asigurarii voluntare) prin contributia ce se retine angajatului si se mai cere si angajatoruljui. Din acest motiv societatile practica 4-5 tipuri de asigurari de sanatate (si chiar variante ale fiecarei clase), cu oferte diferite, dar si cu posibilitatea ca asiguratul sa treaca de la un tip la altul

Notiunea de asigurare voluntara de sanatate, prevazuta de Legea nr. 95/14 aprilie 2006 privind reforma in domeniul sanatatii (Legea reformei sanatatii), perceputa de majoritatea populatiei ca asigurare privata de sanatate, nu este cu totul noua ca denumire si concept. In forma conturata in anul 2006, asigurarile voluntare de sanatate redefinesc si reasaza un sistem ale carui baze au fost puse inca din anul 2004 prin Legea nr. 212/2004 a asigurarilor private de sanatate, sistem menit sa permita asigurarea medicala si in afara sistemului public. Ceea ce este cert e ca, in prezent, nu pot exista alte asigurari private in afara celor cuprinse in sistemul de asigurari voluntare prevazut de Legea reformei sanatatii. Deci trebuie inteles ca asigurarile voluntare de sanatate reprezinta, de fapt, un sistem facultativ prin care un asigurator constituie, pe principiul mutualitatii, un fond de asigurare, prin contributia unui numar de asigurati expusi la producerea riscului de imbolnavire, si ii indemnizeaza pe cei care sufera un prejudiciu concret in conformitate cu clauzele stipulate in contractul de asigurare.

Sunt eligibile pentru serviciile oferite de sistemul de asigurari voluntare de sanatate orice persoane, cetateni romani, cetateni straini sau apatrizi, care au dreptul la pachetul de servicii medicale de baza in temeiul asigurarilor sociale de sanatate, conform prevederilor legale.
Daca sunteti interesat de acest tip de asigurari si faceti parte din categoria persoanelor eligibile pentru incheierea de contracte de asigurare voluntara de sanatate cu persoane fizice sau filiale autorizate sa exercite activitati de asigurare de sanatate si care isi asuma raspunderea de a acoperi cheltuielile cu serviciile medicale prevazute in contract, s-ar putea ca sistemul de asigurari private sa va aduca o serie de beneficii, atat din punctul de vedere al asigurarii unor servicii medicale prompte si de calitate, cat si din punct de vedere fiscal, dupa cum se va vedea in cele ce urmeaza.

Statutul Romaniei de membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, de la 1 ianuarie 2007, a creat posibilitatea incheierii de contracte de asigurare voluntara de sanatate si cu sucursale ale unor societati de asigurare sau ale unui fond mutual dintr-un stat membru al UE sau apartinand Spatiului Economic European, care detine o autorizatie de la autoritatea competenta a statului membru de origine.

II. CATEGORII FUNDAMENTALE DE ASIGURARI DE SANATATE

Conform Legii reformei sanatatii, au fost reglementate doua tipuri de asigurari voluntare de sanatate: asigurari de tip complementar si asigurari de tip suplimentar.

(a).Asigurarile voluntare de sanatate de tip complementar suporta total sau partial plata serviciilor neacoperite partial din pachetul de servicii medicale de baza, adica coplatite. Acestea reprezinta diferentele intre tariful decontat de casa de asigurari de sanatate din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate si tariful maximal stabilit de Ministerul Sanatatii.

(b).Asigurarile voluntare de sanatate de tip suplimentar suporta total sau partial plata pentru orice servicii necuprinse in pachetul de servicii medicale de baza in temeiul asigurarilor sociale de sanatate.

Nota : Acest sau de mai sus te duce obligatoriu la multiple tipuri si clase de asigurari volunare de sanatate,in cadrul celor doua legiferate,asa cum le-am mentionat mai inainte.

Trebuie remarcat si subliniat ca normele metodologice privind asigurarile voluntare de sanatate detaliaza numai conditiile de functionare a sistemului de asigurari voluntare de sanatate de tip suplimentar. Astfel, pe langa precizarea elementelor obligatorii pe care trebuie sa le contina un contract de asigurare voluntara de sanatate, normele metodologice prevad si posibilitatea asiguratorului de a oferi si alte servicii impreuna cu polita de asigurare voluntara de sanatate, in afara celor decontate prin sistemul asigurarilor sociale de sanatate(si care formeaza tipul generic de asigurari detip complementar).


III. OFERTE SI CONDITII

Pentru a va putea spune ceva mai concret si mai la obiect ,indeodebi despre servicii,oferte si conditii,este interesant sa apelam la expertiza primelor societati private de asigurari de sanatate.

Incercand o sistematizare a "Conditiilor speciale pentru asigurarea voluntara/suplimentara de sanatate", pe care aceasta societate le ofera, as putea sa le grupez astfel:
1.Un control medical sistematic/an de asigurare;
2.Consultatii de specialitate, inclusiv una la domiciliu (3 pe an);
3.Proceduri de diagnosticare, pentru absolut orice are nevoie asiguratul (una pe an, dupa o schema prestabilira, este obligatorie);
4.Transport medical de urgenta in cazul unei imbolnaviri sau accidentari grave;
6.Alte servicii de ingrijire a sanatatii peste nivelul standard: camera de spital cu 1 sau 2 paturi, posibilitatea ca un membru de familie sa locuiasca cu dumneavoastra in spital, medic special care sa se ocupe de dumneavoatra, hrana imbunatatita, etc.;
7.Proceduri si tratament fizioterapeutic;
8.Alte oferte si cerinte convenite intre parteneri.
In conditiile fundamentale -anexa la polita de asigurare sunt detaliate toate ofertele,sunt specificate conditiile,modalitatile de lucru siinca multe altele astfel incat asiguratul sa stie exact ce trebuie sa faca,unde sa apeleze,ce drepturi dar si obligatii are.
Marea oferta a societatii mentionate consta in diversitate si atotcuprindere,pentru ca este greu ca sa nu se regaseasca fiecare cu partea din asigurarile voluntare care il intereseaza.Sa privim,spre edificare,avantajele pe care le prezinta Programul de asigurari Omvisan- cum l-au denumit asiguratorii :
Retea naional de furnizori de servicii medicale;
Diversitatea i calitatea deosebit a serviciilor medicale acoperite la care pot avea acces persoanele asigurate;
Pot fi asigurate persoane ntre 0 i 99 ani; nu exist limit de vrst de intrare i de ieire din asigurare;
Sunt acoperite inclusiv afeciunile cronice preexistente i afeciunile grave ale asiguratului;
Sunt acoperite inclusiv perioada de sarcin, naterea i luzia;
Sunt acoperii i sportivii de performan att n timpul antrenamentelor ct i al competiiilor;
Nu exist excluderi legate de ocupaii sau hobby-uri cu un grad ridicat de risc, prima fiind adaptat n funcie de fiecare situaie;
Programarea serviciilor medicale se face prin intermediul Medifon, serviciul telefonic specializat, disponibil 24 de ore din 24; apelul este preluat de un medic care poate asigura consilierea medical primar i programarea ctre serviciul medical necesar;
Decontarea serviciilor medicale se face de ctre Asigurator direct ctre clinica sau spitalul agreat;
Accesul asigurailor la echipamente i tehnici moderne, performante, servicii medicale de calitate, tratamente personalizate;
Nu exist perioad de ateptare pentru acoperirea oricror servicii medicale efectuate n policlinici, clinici particulare, farmacii, staii de ambulan;
Perioada de ateptare de 6 luni specific doar pentru spitalizare poate fi eliminat prin plata anticipat a ultimelor 6 luni din durata poliei;
Nu exist franiz;
Planurile de asigurare de sntate de o diversitate i complexitate progresiv sunt concepute pentru toate vrstele, necesitile i posibilitile financiare (primele de asigurare- cele mai avantajoase);
Produsele de asigurare pot include si componente de profilaxie, de diagnosticare, dar si de tratament (medical, farmaceutic, fizioterapic i chirurgical) ale bolii n condiii de ambulator i de spitalizare.
Produsele de asigurri au un raport pre/ beneficiu extrem de avantajos.
Desigur,mai sunt si alti parametri de caracterizare,mai ales cand este vorba de o intreaga familie a asigurarilor de sanatate,dar aici am incercat sa enuntam mai ales ce-l intereseaza pe asiguratul client.

IV. PRESTATORII DE SERVICII MEDICALE


In sistemul asigurarilor voluntare de sanatate,un rol esential il au furnizorii de servicii medicale,asa cum s-a vazut sau s-a dedus simai inainte (pentru ca nu le-amputut ocoli).

Atat Legea reformei sanatatii, cat si Normele metodologice prevad ca pot fi furnizori de servicii medicale cu care asiguratorii sa incheia contracte de furnizare de servicii medicale numai cei autorizati de Ministerul Sanatatii Publice in conditiile legii. In completare, se precizeaza ca fiecare asigurator autorizat sa practice asigurarile voluntare de sanatate are obligatia sa obtina avizarea de catre directia de specialitate din cadrul Ministerului Sanatatii Publice a listei furnizorilor de servicii medicale agreati, altii decat cei care se aflau in relatie contractuala cu casele de asigurari de sanatate, si sa reactualizeze aceasta lista inaintea contractarii unui nou furnizor.

In ceea ce priveste asigurarile voluntare de sanatate de tip complementar, la care, asa cum am precizat, nu se fac suficiente referiri(ba ciar nici clarificari) in Normele metodologice, furnizorii de servicii medicale trebuie sa aiba o relatie contractuala cu casele de asigurari, avand astfel si obligatia de a accepta coplata de la asiguratorii autorizati sa presteze asigurari voluntare de sanatate de tip complementar sau, prin exceptie, de la asigurati, in conformitate cu lista coplatilor si valoarea ce poate fi acoperita prin sistemul asigurarilor voluntare de sanatate.

Furnizorii de servicii medicale sunt obligati sa elibereze documente justificative de decontare (facturi, chitante) pentru serviciile medicale prestate acoperite prin asigurarile voluntare de sanatate. Trebuie sa se tina insa cont de faptul ca furnizorii nu pot deconta acelasi serviciu atat la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, cat si la asiguratorii din sistemul asigurarilor voluntare de sanatate. Furnizorii privati pot stabili, prin negociere, alte tarife privind asigurarile suplimentare de sanatate decat cele stabilite prin ordin al ministrului sanatatii publice.

V. LOGISTICA ASIGURARILOR VOLUNTARE


Asigurarile,ca segment al vietii noastre de zi cu zi ,sunt un fenomen economic deosebit de complex,fara sfarsit si chisr greu de priceput in tainele si secretele lui,asa ca nu despre ,ele as mentiona acum, ci doar despre cateva aspecte care-i intereseaza mai mult pe asigurati :oferta,prima si dauna.
(1).Prima de asigurare. Mai inainte am enuntat, destul de succint, oferta elementelor asigurarii de sanatate pe care o garanteaza o societate. Din aceasta, asiguratul isi poate alege un "pachet", existamd si diverse forme standard, din care asiguratul isi alege ce doreste (spre exemplu, unul nu vrea proceduri fizioterapeutice, un barbat nu are nevoie de tratament ginecologic, o femeie nu vrea tratament de prostata). Deci oferta este un prim element de care depinde marimea primei. Apoi mai sunt:
-Conditiile de munca: unul este functionar public, unul este profesor, altul este ing. miner in subteran, unul este deltaplanist, si asa mai departe; deci profesia, locul de munca, dificultatile si riscurile ei influienteaza si marimea primei.
- Varsta este alt factor care influenteaza marimea primei, pentru ca riscul inbolnavirii este mai ridicat in primii ani de viata, apoi scade si ramane scazut multi ani, dupa 4o de ani incepe sa creasca si creste accelerat dupa trecerea peste speranta medie de viata
.- Mai sunt si alti factori, precum starea generala de sanatate (la date incheierii primei asigurari), conditiile de viata, de locuit, de transport, etc.
Asa se ajunge la o negociere prelungita cu clientul potential asigurat, se iau in consideratie cerintele lui, dorintele lui, posibilitatile societatii, etc. si - folosindu-se metode stiintifice de calcul, statistice, matematicile actuariale, teoria jocurilor, reguli minimale impuse de organismele interne si internationale, ETC. - se ajunge la marimea PRIMEI. Eu va asigur ca ea este foarte rezonabila; spre exemplu: un profesor in prag de 7o de ani, cu o stare generala de sanatate buna, asigurat "full", cu tot ce poate oferi (oferta a fost enuntata mai inainte), plateste o prima anuala mai mica decat prima semestriala pentru asigurarea casco a unui autoturism mediu (oare la cine tineti mai mult: la dvs. sau la fierul din garaj?!).

(2).Marimea daunei. Pentru a intelege cum opereaza societatea de asigurare amintita, sa presupunem un caz: te afli in concediu la ski pe muntele Semenic. Cazi cu skiurile intr-o prapastie, iti fracturezi un picior (poate ai si alte leziuni). Tu sau unul din anturajul tau formeaza numarul din cardul de asigurare la care raspunde (24 h. pe zi, 365/366 zile pe an) " medicul de garda" al societatii.
Din acest moment te ia in primire "asigurarea": anunta ambulanta, care, la randul ei, te transporta la o unitate medicala de prim ajutor si apoi (sau direct) la un spital de specialitate pentru reducerea fracturii si celelalte tratamente necesare. Pe timpul spitalizarii asiguratorul se ocupa de tine (medic sa te supervizeze in numele ei, hrana suplimentara, etc.) apoi te duce acasa si asteapta sa pleci iar la ski ! Deci, compania de asigurare se ocupa de toate acestea; te afli in permanenta legatura cu ea pentru a vedea de ce mai ai nevoie si achita totul in urma ta. Aceaste cheltuieli insumate formeaza dauna (va propun sa olasati in fata asiguratorilor ca asta este problema lor de foc si echilibru !)
Aceasta este asigurarea voluntara/ privata de sanatate si as vrea sa se inteleaga ce baza logistica insemneaza: sute de unitati sanitare si de interventie, care sa acopere intreg teritoriul tarii, cu potential complex si multilateral de tratament, cu care sa ai incheiate contracte ferme de prestatii cu decontare ulterioara, pe care sa o actualizezi si sa o largesti continuu .


VI. DEDUCTIBILITATEA FISCALA

Codul Fiscal, in forma in vigoare de la 1 ianuarie 2007, aduce cu sine si mult asteptata prevedere privind deductibilitatea la calculul impozitului pe venit, precum si la determinarea profitului impozabil pentru angajatori, a cheltuielilor cu primele de asigurare voluntara de sanatate.
Astfel,la art.21,ali.3 , in categoria cheltuielilor deductibile la calculul impozitului pe veniturile de natura salariala ale persoanelor fizice se introduce lit.k :
k) cheltuielile cu primele de asigurare voluntar de sntate, n limita unei sume reprezentnd echivalentul n lei a 200 euro ntr-un an fiscal pentru fiecare participant.
Astfel, cheltuielile cu primele de asigurare voluntara de sanatate sunt deductibile in limita unei sume reprezentand echivalentul in lei a 200 de euro intr-un an fiscal pentru fiecare participant. Toti cei care au venituri de natura salariala pot avea deducerea din impozit a primelor pentru asigurarile voluntare private de sanatate.
In luna nov.a.c.,Comisia pentru Buget, Finante si Banci a Camerei Deputatilor a aprobat ca suma de 200 euro, reprezentand prime pentru asigurari voluntare private de sanatate, sa fie deductibila anual la calculul impozitului pe venit. Totodata, aceasta suma va fi deductibila si la calcularea impozitului pe profit la angajatori.

Astfel, toti cei care au venituri de natura salariala (inclusiv pensii impozabile credem noi-) pot avea deducerea din impozit a primelor pentru asigurarile voluntare private de sanatate. De asemeni, sunt deductibile la determinarea profitului impozabil, potrivit prevederilor art. 21 alin. (3) lit. k) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificrile i completrile ulterioare, cheltuielile cu primele de asigurare voluntar de sntate, efectuate de angajator potrivit Legii privind reforma n domeniul sntii nr. 95/2006, cu modificrile i completrile ulterioare. .
Cursul de schimb utilizat pentru determinarea echivalentului n euro este cursul de schimb LEU/EUR comunicat de Banca Naional a Romniei la data nregistrrii cheltuielilor..
Nota : Acuma sa nu va faceti prea mari iluzii : deducerea echivalentului in Lei a 200 Euro anual,insemneaza scaderea din venitul supus impozitarii a unei sume de aproximativ 60 Lei/lunar,si prin consecinta,o reducere a impozitului datorat (si implicit stopat la sursa)de 9,60 Lei pe luna. Si asta-i tot ! . Dar efectul psihologic este mare,ca i-ti da si nu-ti ia,ca se recunoaste valoarea sistemului,ca statul te sprijina si elcum poate.
Dupa cum vedeti,s-au rezolvat multe,dar,cu toate acestea,desi asteptam clarificarile legislative de aproape 5 ani,nici acum nu s-a facut lumina: cum se asigura o persoana fizica singura,din ce beneficiaza pensionarul de deducere,sau la toti ceilalti deducerea opereaza asupra impozitului sau asupra contributiei la fondul national de sanatate; apoi cum pot fi corect angrenati operatorii medicali cu statut de institutii publice pentru a presta servicii asigurarilor voluntare(evident contra cost),mai ales ca cei privati activeaza indeoseb iin capitala?



VII. SANATATEA ASIGURARILOR DE SANATATE

In lumea asigurarilor,in special a clientelei, sunt suficiente confuzii si se pare ca s-ar dori alte acceptiuni, intre asigurarile de viata,asigurarile voluntare,asigurarile private, asigurarile fragmentare de sanatate, asigurarea impotriva unor accidente sau imbolnaviri, asigurari de calatorie, asigurari medicale, asigurarea tratamentului,arondarea la o anume unitate medicala, etc.
De asemeni, in diverse medii de comunicare se tot face reclama unor asa numite asigurari de sanatate de genul: "societatea X face asigurari de sanatate pentru accidente de munca, asfixie in mediu toxic, caderi de la inaltime pentru cei ce lucreaza in constructii, etc". Asta este o categorie. Alta o fac diverse unitati medicale (recunosc, de prestigiu) care iti ofera tratament divers, chiar pentru orice, contra unui abonament (dar tratamentul il platesti, numai ca ai niste facilitati: prioritate, tarife mai reduse, etc.). Dar astea sunt asigurari in acceptiunea populara a acestora ? Pot fi niste pasi tranzitorii, dar ce faci daca ti-ai rupt piciorul in Semenic si tu esti din Buzau, sau daca ai cazut de la inaltime de pe casa de vacanta ?
Sa nu ne amagim. Asigurarile voluntare/ private de sanatate sunt in fenomen complex, cu actiune multilaterala, si datorita principiului fundamental care sta la baza "sistemului asigurarilor" si anume solidaritatea-sinergia, costul (prima) suportata de asigurat este mult mai mic decat beneficiul potential.

IMPACTUL SOCIAL. Desvoltarea sistemului asigurarilor private de sanatate poate avea un efect benefic cu un spectru deosebit. Chiar daca la inceput el este accesibil mai mult paturei mijlocii ca sursa de venituri, dar, inca de la inceput, descongestioneaza sistemul narional (gratuit) de sanatate care se va imparti numai la cei neasigutati. Concomitent se stimuleaza semnificativ dezvoltarea unitatilor private de sanatate, pentru ca societatile de asigurare lucreaza preponderent cu acest sector. In acest cerc sanatos angrenarile sunt reciproce si, n-ar fi exclus, ca peste cativa ani sa ne dam seama ca constatarea lui 9AM ca "unul din 5 angajati din Bucuresti vrea asigurari private de sanatate" ,a fost pesimista. Eu sunt mai convis de constatarea Ministerului Sanatatii Publice cum ca " aproape 5 milioane de romani vor putea intra in acest sistem si vor putea beneficia de facilitatile oferite.".Dar va previn:infiintarea unei societati de asigurari voluntare de sanatate (sau a unei Divizii in cadrul unei societati existente) este o treaba extrem de grea si numai daca avem in vedere :activitatea actuariala pentru stabilirea algoritmelor de calcul a primei,constituirea retelei de unitati medicale colaboratoare care sa acopere tot cuprinsul tarii, asigurarea permanentei absolute pentru interventia rapida atunci cand asiguratul este in dificultate si se poate afla oriunde .Dar lucrurile marete nu se fac decat cu eforturi mari,iar asigurarile voluntare de sanatate se incadreaza aici.
Despre aceste asigurari,despre continutul lor,despre modul de calcul a primelor,daunelor si rezervelor va pot scrie un tratat. Un altul despre cum trebuie construita reteaua de contractanti prestatori de servicii medicale,in sfarsit,inca un volum despre modul concret de operare,cum se raspunde la chemarea asiguratuluI si tot ce se face,in grade diferite de confort,pana cand el, asiguratul ajunge sanatos,din nou acasa. Pentru asta muncim fara menajamente,deopotriva cercetatori,oameni de stiinta,profesori,specialisti si manageri de marca,sufletisti indragostiti de asigurari,de multe ori uitand ca trebuie sa ne mai SI odihnim sau ca economia de piata vrea si profit !.

Prof.univ.dr.doc.C.M.DRAGAN
Clubul de la Buzau - Clubul Contabililor Liberi
15.01.2009

  Inapoi la articolul Asigurarile private, pista gresita

Setari Cookie-uri