Comentarii pe articolul Relaxarea creditelor, masura necesara pentru deblocarea pietei rezidentiale?


Nu e destul

Mircea Lamurean la 19 Ianuarie 2009, ora 10:54
Nu e destul
E o masura insuficienta. Nici macar din punct de vedere psihologic, nu e suficienta. Pe de alta parte, daca s-ar relaxa creditarea in continuare, se pune problema ce sa finantezi ? Neperformanta ? Sau poate nu exista doritori de credite acum. Sunt putine companii care doresc extinderea pe creditare, in conditiile in care criza economica e la inceput, randamentul operational e relativ mic si profitul nu e suficient pentru a acoperii dobinda si rata. Bancile au devenit prea lacome, valoarea banilor scade cu 2-4 % peste inflatie si un randament intr-o investitie rar depaseste 15-20 %. Rezulta ca o creditare in conditiile actuale pune compania in situatia de a lucra pe plantatia bancilor si a fiscului, sfirsind intr-un faliment aminat, pana la urma (l-as numi status falimentar). Ori in aceste conditii o companie sanatoasa cauta sa minimalizeze pierderile si sa se conserve. Ramin in discutie creditele catre persoane fizice. Dar acestea sunt deja foarte indatorate si daca iau credit, il iau ca sa cirpeasca sacul vechi. Sau sa dea tunuri. Iar daca in conditii de neplata bancile incep executiile, se pune intrebarea catre cine sa vinda ? Daca vind prea jos doar pentru a se indestula, bulverseaza complet piata, care si asa e gituita. Apar alte falimente generate de scarerea imobiliara...etc
Revenind la companii : daca se admite plata TVA doar la incasarea facturii, si scutirea de impozit pentru profitul reinvestit in operational, incasarile la buget sunt diminuate in conditiile in care si asa sunt in cadere libera. Sunt masuri juste dar de asemenea riscante pentru bugetul Ro.
Solutii ? Relaxarea creditarii pentru companii autohtone la un nivel rezonabil, utilizarea fondurilor structurale, a granturilor UE, facilitati fiscale pentru IMM uri si mai putin pentru companii mari, facilitati fiscale pentru companiile straine care investesc in Romania, masuri drastice pentru blocarea atacurilor speculative, iar nu in ultimul rind, controlul riguros al banului public (aducerea salariilor si pensiilor uriase din anumite domenii, la un nivel de bun simt, controlul investitiilor si achizitiilor pe bani publici, reducerea -sau anularea- facilitatilor unor categorii sociale si profesionale fata de altele: de exemplu : justitia, armata, securitatea...etc au acea casa de asigurati OPSNAJ, prin care totul este gratis, sper de osebire de restul populatiei) etc etc
In concluzie, situatia e extrem de potrivnica mediului economic si fara masuri clare, bine gindite si riguros aplicate, vor fi probleme mari.
Tiberiu Placinta Contantin la 19 Ianuarie 2009, ora 22:55
tinand cond de principalul motiv pentru care ne aflam aici, relaxarea creditelor nu face decat sa alimenteze criza ...o incercare de deblocare care nu are viitor inca de cand a fost pusa pe hartie ... practic nu pot sa inteleg de ce incercam sa amanam efectele ei ba mai mult chiar sa ridicam gradul de risc, cand am putea intampina toata aceasta problema prin masuri drastice inca de la inceput, ar fi cativa pasi care ar scoate in evidenta avantajul economic. momentan suntem inca feriti de probleme...rata de insolvabilitate nu este exagerata.
la cat de relaxate erau societatile de credit au cam trecut peste multe masuri de precautie...stres testul este deja istorie... ma bucur de efectele crizei...o vad ca o curatenie in snobism...imi pare rau pt "victimele" colaterale, dar este un rau necesar. toate lucrurile cu adevarat importante fie erau supraevaluate fie isi pierdeau din valoare...este oare greu sa observam ca bucuriile constau in lucruri marunte? pana cand vom face diferenta intre lux si necesitati mai avem mult... suntem la jumatatea primului sfert din inceput...cei care au cu adevarat probleme se numara printre cei care exploatau piata cu diverse servicii si investitii. vad zi de zi cum cad acele imperii construite din turta dulce si zahar. nu ma bucur pt pierderile lor, ma bucur pentru o stabilitate a valorilor, fie ea si temporara prin blocare....bun si atat pentru cei care var sa deschida ochii si sa invete ceva.

  Inapoi la articolul Relaxarea creditelor, masura necesara pentru deblocarea pietei rezidentiale?

Setari Cookie-uri