Comentarii pe articolul Care este viitorul pietelor financiare?


Si daca "CF" urile vor fi nationalizate?

Mike B la 26 Ianuarie 2009, ora 09:11
Si daca
Si daca Tony, trendul continua si dupa primii "monstri sacri" care au fost (de facto_ "nationalizati" va urma un trend de "nationalizare" a ceea ce numesti tu CF-uri? Daca guvernele vor avea participatii in marile conglomerate care deveni nimic mai mult decit "utilities"?
La o criza fara precedent rezultatele vor fi probabil fara precedent !
As fi curios, Tony, daca te-ai gindit la ceva care nu exista inca, la ceva care nu este o rearanjare a "jucatorilor" actuali si a "modusului operandi" actual?
Tony A Romani la 26 Ianuarie 2009, ora 19:49
MIke,

Cu siguranta exista posibilitatea ca aceste CF-uri sa fie nationalizate. Dar nu se va intampla cu toate cele care exista si chiar si in cazul celor care vor fi nationalizate, acest lucru se va face in ideea de a proteja competitivitatea lor, nu de a o distruge. Iar in timp statul se va retrage din actionariat, redandu-le independenta. Una din masurile pe care o astept este ca aceste conglomerate vor fi fortate sa renunte la portofoliul de alternative investments (FIA) si la departamentele de proprietary trading, dar articolul meu ia acest lucru in considerare. Astfel CF-urile isi vor pastra retelele extinse de retail si chiar le vor creste. In plus nimeni nu le va opri sa ofere produse bursiere de genul ETF si sa devina practic de front line pentru o multitudine de produse financiare. Aici nu e suficient spatiu sa discut cum se vede toata piata din unghiul din care privesc eu, si de asta a trebuit sa ma rezum la ce mi s-a parut mai important.
Pe scurt, serviciile oferite de CF-uri vor deveni commodity (sau cum spui tu "utilities") si vor avea preturi minuscule, CF-urile actionand pur si simplu ca intermediari universali in toate tipurile de tranzactii financiare.
Mike B la 26 Ianuarie 2009, ora 20:49
Inteleg perspectiiva ta Tony. You, certainly, have a valid point.
In Mexic bancile au fost vindute la banci spaniole si americane, in Chile cam la fel, dar in Suedia au fost nationalizate si dupa citiva ani buni au fost din nou scoase pe piata, spre profitul "taxpayer"-ilor.
Eu ma gindeam nu la faptul ca produsele devin "commodities" ci la varianta in care institutiile CF devin "utilities" .... acelas gen de fenomen care s-a intimplat cu companiile de telefon (MaBell si BabyBell-urile acuma citiva ani buni)
Ce crezi de varianta asta?
Tony A Romani la 27 Ianuarie 2009, ora 01:17
Acum am inteles la ce te referi. Industria de telefonie si cea de distributie electrica au devenit "regulated utilities" pt ca era anormal sa fie construite 2 sau mai multe infrastructuri paralele la nivel national, si prin urmare compania sau grupul de companii care detineau infrastructura avea un monopol natural care putea fi abuzat. Asta a silit guvernul sa le transforme in regulated industries. Din cauza ca structura financiara nu necesita propriu-zis some redundant infrastructure, cred ca guvernul nu va actiona la fel si in acest caz. Ce cred va trebui sa faca guvernul (si asta spune Paul Volcker intr-un raport pe care il voi discuta peste cateva zile) este sa incerce sa izoleze partea de retail banking and credit "that cannot be left to fail" pt care va impune niste reguli extrem de stricte iar pentru restul de business lines va da mana libera si va permite falimentul oricui si in orice conditii to re-establish the "free arbiter".

  Inapoi la articolul Care este viitorul pietelor financiare?

Setari Cookie-uri