Comentarii pe articolul Romania va avea un al treilea mare producator de gaze, cu 10% din piata


Sperante desarte

Storm Bogdan la 2 Februarie 2009, ora 02:05
Sperante desarte
As fi un om fericit sa vad aritcole indreptate spre a ne face mandri, dar totusi va rugam, nu ne mai tratati ca si cum n-am avea pic de cultura economica. Daca nu ma insel, tot ce apartinea Romaniei a fost dat Petrom si implicit OMV. Deci tot ce se exploateaza de catre aceasta companie este "trimis" acasa in Austria si pe urma vandut noua. Descoperirea de noi zacaminte, fie ele de gaze sau petrol nu o sa ajute cu nimic Romania, preturile nu vor scadea, poate chiar vor creste pentru a "justifica" investitiile.

Amagirea asta denota lipsa de interes fata de informatiile realiste. Oare daca verificam Midia Resources SRL s-ar putea sa gasim niste personaje cunoscute in spate. Nu ar pernite niciodata Petrom sa-i fure cineva Felia de piata, si culmea, cu 10% din total.
Vasile Mihai Dumitriu la 2 Februarie 2009, ora 11:21
Storm Bogdan are dreptate. E adevarat populatia Romaniei, cea care ar trebui sa fie de drept unicul beneficiar al resurselor acestei tari, n-o sa se bucure de ieftiniri la gaz sau petrol...
Firmele astea multinationale nu au mama, nu au tata: daca pot (si pot) te jefuie, iti iau 3 randuri de piele. Vezi cazurile: Romtelecom, producatorii nationali de ciment: Holcim, Romcim-Lafarge, Carpatcement Heilderberg, Petrom-OMV, toate bancile privatizate.
Acestia trateaza clientul roman ca pe unul din lumea a 3a: spre exemplu dobanzile la banci sunt cu 10-15% mai mari decat in UE, cimentul s-a vandut anul trecut si cu 30RON/sac in timp ce in UE pretul mediu era undeva la jumatate, firmele petroliere romanesti extrag titeiul si gazele naturale la un pret derizoriu si apoi il vand la pompa la un pret mai mare decat in Grecia (de ex.).
Ar fi totusi un singur motiv de bucurie nationala: faptul ca imperiul sovietic ar pierde pt. prima oara ceva in favoarea Romaniei dupa semnarea pactului Ribentrop-Molotov. si s-ar mai marii PIB-ul cu cateva procente+implicit bani mai multi din buget pt. ca taxe se platesc, TVA, impozit pe profit, etc.
Oricum eu unul o sa ma bucur pentru ca a fost ceva al Romaniei si va reintra in patrimoniul sau. Firmelor astea multinationale nu le prevad un viitor prea lung...asa ca...
Catalin Dimofte la 2 Februarie 2009, ora 12:01
Storm Bogdan nu are dreptate si asta nu din lipsa de cultura economica, asa cum spune dansul, ci din informatie incompleta. Nu TOT ce apartinea (si mai ales va apartine Romaniei) a fost dat Petrom si mai departe OMV.
La data privatizarii Petrom detinea un numar de licente pentru anumite perimetre (desigur, de departe cele ami multe si mai bune, pentru ca intr-un fel si le cam alesesera singuri, de multa vreme), dar nu pentru toate. De altfel, daca mai cautati putin prin media o sa vedeti ca si acum mai exista niste minusculi producatori independenti, cu niste mici perimetre prin Moldova, Rompetrol se jucau si ei cu doua perimetre prin Oltenia etc.
La fel si Sterling (care sunt o companie mica, un "junior", dar nu intrutotul necunoscuti, cred ca-s listati si la Londra...).
Intru-totul de acord insa ca nu va exista un impact semnificativ (si in orice caz nu in jos) la capitolul preturi, iar asta nu din cauza vreunei conspiratii, ci pur si simplu pt. ca acel gaz va fi mult mai scump de exploatat decat cel onshore. De altfel, ar fi foarte surprinzator ca Sterling, sau Midia, sau cum ii mai cheama sa reuseasca treaba asta singuri; o sa imparta tortul cu vreunul/vreunii din cei mari, care au resursele financiare si tehnologice pentru asa ceva, iar ei se vor multumi cu felia mai mica. Eu as paria pe Total.
Dar sa nu vindem pielea ursului din padure; haideti intai sa mai asteptam pana maine sa vedem ce se-ntampla la Haga...
Stoica Doru la 2 Februarie 2009, ora 20:01
Intru totul de acord cu Catalin. Exista totusi si unele avantaje.1. Noile zacaminte vor fi concesionate de statul roman. Poate cu mai mult cap- a se citi redeventa incasata, care sper sa fie in concordanta cu preturile de pe piata, nu la nivelul redeventei pe care o plateste acum OMV-PETROM, o suma derizorie si se pare fixa si deci nenegociabila timp de aproape 10 ani, conform declaratiilor din presa, ptr ca se stie contractul de privatizare PETROM este secret, sau era cel putina pana acum un an. 2. Fluctuatiile de pret al gazului ar fi legate numai de evolutia economoica a pietei si mai putin de lungimea ghearei ursului din Siberia, care inceraca sa isi regleze conturile cu diversi, sau sa isi acopere deficitele si problemele legate de criza prin tot felul de m,anevre mai mult sau mai putin oculte. 3. Ar insemna inca cateva mii de noi job-uri, care pe seceta asta ar fi numai binevenite. Probabil ca ar mai fi ceva avantaje, ma gndesc in primul rand la cel moral-ascendentul pe care l-am avea asupra Ucrainei-in cazul in care decizia ne va fi favorabila. Probabil ca ar las-o mai usor si cu Bastroe. Una peste alta ar fi un succes. Deie Domul asa sa fie. Doamne ajuta.

  Inapoi la articolul Romania va avea un al treilea mare producator de gaze, cu 10% din piata