Comentarii pe articolul Inginerii: Tehnicieni sau manageri?


Ganditi-va bine inainte sa urmati o cariere de inginer sau orice alta cariera!!!!!!

Jan Jan la 19 Februarie 2008, ora 13:57
Ganditi-va bine inainte sa urmati o cariere de inginer sau orice alta cariera!!!!!!
Salut! Ma bucur foarte mult de aparitia acestui articol. Haideti sa va spuna un viitor inginer cum sta treaba. Cand eram in liceu imi doream sa ma fac doctor sau avocat. Apoi in clasa a XII - a m- am decis sa ma fac inginer fara sa stiu in ce intru. In primul an si in al doilea ne-au omorat cu niste matematici fara aplicabilitate. Apoi in continuare au urmat specializarile. Surpriza: notiuni inventate acum 50-60 de ani, si acelea prezentate defectuos, multe foi scrise degeaba, stres la examene, dar totul e bine cand se termina cu bine. Acum sunt in anul 5 si o sa termin. Experienta relevanta nu am cat ar trebui. In plus mi-am dat seama ca nu imi place aceasta meserie. De ce? Intri la o facultate care mai rau iti spala creierul si in plus iti dai seama ca lucrurile pe care le-ai invatat le puteai citi din niste carti si iti trebuie o goraza de timp sa ajungi la nivelul de azi. Sa nu ma intelegeti gresit, nu fac parte din aceia care invata 2-3 limbaje de programare si spun ca sunt ingineri, va vorbeste un om care a vazut ce presupune a fi inginer in adevaratul sens al cuvantului. Sfatul meu pentru cineva are vrea sa devina inginer: sa se asigure ca are unde sa faca practica in cei 5 ani de facultate, dar sa se fereasca de domeniul service sau mai rau sa stea la scoala prin laboratoare doar de amorul artei! Evident ca si incredibilul sistem de invatamant romanaesc, in care orice este posibil si in care banul conteaza, contribuie la frustrarea si nefericirea viitorului inginer. Eu am lucrat in facultate doar ca sa fac rost de bani si din fericire la locurile de munca am avut parte de o ucenicie unica: aceea de a invata cum sa fi un lider capabil. Asa ca dupa facultate o sa imi deschid o afacere. In domeniu ingineriei evident, deoarece nu accept sa fi irosit degeaba 5 ani de facultate si din viata. Pentru cei ce citesc acest comentariu cam lung dealtfel: alegeti cu grija si multa bafta!
Oana Halichi la 19 Februarie 2008, ora 17:56
Dragul meu,
Nu pot sa ma abtin si de accea iti si scriu...sti ce inseamna sa termini Politehnica in Bucuresti, sa fi in toti anii bursier, avand un pic media peste 8?...se pare ca nu...sti ce inseamna sa stai sa vezi strungurile de 50-60 de ani si sa le studiezi...scheme structurale,fiecare mecanism?...sti ca tot ce-i nou functioneaza pe acelasi principiu, chiar daca sunt automatizate?...sti ca eu am terminat anul trecut si ca acum sunt stagiar in afara tarii la a treia companie din lume in semiconductoare?...am studiat semiconductoare? Raspuns nu...insa am terminat UPB-ul...si sunt mandra de asta, nu am fost niciodata tocilara, am facut proiecte pentru altii, am invatat ptr o bursa de 1.200.000 ...ca sa-mi pot sa.mi cumpar o pereche de cizme...am dat lectii colegilor mei, i-am invatat matematica, matematici speciale, analiza,...rezistenta materialelor...mecanica...sti care este sistemul de invatamant din afara?...pai nu-l cunosti...dak amaratul de profesor vine si scrie pe tabla ore in sir si incearca sa ne suporte...in afara ...ai totul in power point si inveti(adica c nu inveti )acasa...iar in lab vezi echipamente de ultima generatie...insa care au aceeasi baza, acelasi principiu...da-mi voie sa-ti spun ca tu baza nu o ai...o sa-ti deschizi o companie..hum interesant, si o sa vinzi arbori si roti dintate fara sa ai idee ce anume este important...vei fi un chinez ce copia totul..insa ei s-au schimbat, vor calitate...Mult succes
Coca Cudrud-Ibor la 20 Februarie 2008, ora 11:16
Ca si principiu, ai perfecta dreptate ,multora le lipseste baza, sau nu sint constienti ca principiile mecanicii, termodinamicii, resistenta materialelor, ramine aceeasi si dau vina pe profesori , dar asta nu scuza invatamintul rominesc pentru lipsa din laboratoare. Eu termin ingineria materialelor, un domeniu cu aplicabilitate foarte mare in inginerie, dar asa cum bine spui baza nu trebuie sa iti lipseasca, si oricum in functie de domeniul in care lucrezi tehnologia poate fi diferita, asta nu inseamna ca daca nu cunosti fluxul tehnologic nu esti un inginer bun. Oricum cert este ca piata muncii in Romania inca nu ofera salarii pe masura muncii depuse, indiferent de profitul pe care il au companiile fie ele si cu capiral integral strain sau multinationale.
Oana Halichi la 20 Februarie 2008, ora 15:57
Sa nu uitam ca in afar tarii, orice facultate de stat are o taxa, pe care orice student o plateste, cuprinsa intre 1000-10.000euro sau mai mult in functie de prestigiul universitatii respective, taxa ce la noi nu exista, la noi invatamantul superior este gratuit, deci nu putem acuza pe nimeni de lipsurile din laboratoare, atata timp cat ele sunt intretinute de sponsori, insa putem acuza viitorii absolventi de liceu, care nu profita de sansa de a invata gratuit.
Tin sa precizez ca UPB-ul este recunoscut in toata Europa, ca o univeristate in care mai exista reguli, reguli poate pastrate de profesori care au trait in epoca comunista(aceia intre 70-80 de ani care sunt palizi, si ajung la facultate la ora7 in loc de ora 8), reguli conservate, ce ne ajuta sa progresamiar saracia sa o substituim prin creatie...

Marinescu Cristian la 25 Februarie 2008, ora 23:29
Oana , ai mare dreptate , insa , asa cum tu insati ai recunoscut , ai dat meditatii altora , ai incercat sa intelegi lucrurile in profunzime etc.Fiecare , in functie de modul de crestere al randamentului sau intelectual ,poate alege un fel sau altul de a se dezvolta si pregati pentru cariera.Tu ai realizat acest lucru invatand si intelegand foarte bine bazele ingineriei , principii perene si esentiale pentru o cariera de succes.Dar pentru altii , cum e Jan , este mai usor sa se dezvolte la locul de munca.Deci, e foarte posibil ca ,pentru tipuri diferite de oameni , amandoi sa aveti dreptate in felul vostru.Si mai e ceva:putini sunt aceia care au rabdare sa invete principiile - ei asteapta , si de multe ori au dreptate , ca experienta sa ii invete.
Bubulina la 17 Iunie 2008, ora 18:34
Inteleg ca majoritatea sunteti ingineri, dar invatati sa scrieti limba romana, oameni buni! Si cand vine vorba despre UPB, este o mare inutilitate (exceptie fac cei 3 profi ca lumea in cinci ani de zile) si studentii sunt complet pe dinafara, neinteresati si scarbiti si ei ca si profesorii care se tarasc prin amfiteatre. Cat despre oamenii care ajung in Politehnica la ora 7, eu nu cred ca mai exista vreunul si "creatiile" mentionate sunt inexistente... Parerea mea.
O sa fiu si eu inginer si nu pot spune ca imi pare rau. Sunt dezamagita in schimb de calitatea profesionala a colegilor mei si a metodei "lasa-ma sa te las". E evident ca invatamantul din Romanica mai are multe de schimbat pana sa ajunga sa fie recunoscut si competent.
Vasi la 9 Iulie 2008, ora 17:38
Salutare! Si eu am norocul sa urmez un invatamant politehnic. La Academia Tehnica Militara profilul Transmisiunui! Sunt primul an dar mi-am format deja o parere....Cred ca nu e ceea ce ar trebuii sa fie! Cei care tocesc au castig de cauza iar asta mi se pare f trist! Incerc sa ma adaptez!
Claudiu la 19 Noiembrie 2009, ora 13:42
Nu va faceti cine stie ce sperante, cam la orice profil la univeristatile tehnice e cam la fel., 3 ani de chestii inutile urmati de 2 ani (mai nou un singur an) de specializare, nu mai stiu exact ca eu am terminat in 2004. diploma e doar ca sa ai intrare la un concurs/interviu. eu de ex mi-am dat seama prin anul 4 cand am inceput specializarea ca ceea ce studiez in facultate e total neaplicabil in viata reala, profesori care repeta de 30 de ani aceleasi materii/metode invechite. oricum in anul 4 e cam greu sa te transferi la alta specializare fara zeci de diferente, oricum profesorii ne-au spus ca la politehnica nu se cauta toceala, in principiu se cauta sa ti se formeze un mod de a gandi, de a gasi raspunsuri diferite la probleme tehnice.
acum lucrez intr-un cu tot altul domeniu fata de cel in care am absolvit, terminand electrotehnica lucrez in IT. conteaza f mult ce va doriti in viata: cariera - adica vreti salariu mare cu pretul orarului prelungit, timp putin pt hobby uri sau familie, eventual sanatate precara in viitor sau vreti sa va urmati o pasiune, un vis, domeniul in care dimineata mergeti cu zambetul pe buze la serviciu, poate ceva mai prost remunerat dar plin de alte satisfactii care conteaza pt uniicu cum ar fi viata privata bine delimitata, timp cu familia etc.
fiecare cu ce isi doreste, eu am ales a doua varianta si pot spune ca din cele 3 chestii pe care si le doreste fiecare angajat: salariu, placerea si recumoasterea muncii/functie/colegi/sefi, orar ..le-am atins pe toate 3 in proportie de 90%.
in concluzie, nu disperati cand iesiti de pe bancile scolii/facultatii, daca aveti ambitie puteti migra incet incet spre domeniul unde va simtiti impliniti si care va face sa zambiti.
Utre la 4 Iunie 2010, ora 08:06
trebuie urmaca cariera de inginer fiind cea mai banoasa fapt constatat,si mentionat in lucrarile sale de catre prof.phd.mircea h.orasanu ;
Intelectual la 8 Decembrie 2010, ora 17:06
O facultate la care majoritatea obiectelor de studiu sunt obiecte de scoala profesionala nu poate fi decat o scoala de ucenici ce produce muncitori. Singurele lucruri interesante sunt disciplinele din primii ani,mate, fizica. Au si pus admiterea la mate si fizica ca sa-si dea aere de intelectuali, cand sunt niste surubari si niste muncitori.
Exemple de obiecte de scoala profesionala:
Desen tehnic
Electrotehnica
Actionari
Organe de masini
Intelectual la 8 Decembrie 2010, ora 17:08
Inginerii nu sunt intelectuali pt ca urmeaza o scoala industriala si fac materii de scoala profesionala.
Marius la 18 Martie 2011, ora 13:37
Parerea mea este ca trebuie sa va mai ganditi in ceea ce priveste studiile superioare, spunea cineva mai sus de principii, facultatea te invata principiile, bazele domeniului respectiv, facultatea te invata sa inveti, iti spune unde sa cauti, iti face cunostinta cu domeniul pe care il studiezi, eu termin ingineria electrica in timisoara anul acesta si nu pot spune ca sunt extraordinar de multumit datorita profesorilor care se uita prea mult afara in loc sa ne invete ce trebuie sa ne invete. experienta nu poti avea cu facultatea pentru ca sunt studii superioare, nu practici superioare sper sa ma inteleaga cineva. si materiile din primii ani sunt extraordinar de impoartante in ceea ce urmeaza, cel putin unde studiez eu, nici eu nu le-am dat importanta si drept urmare sunt nevoit sa reiau ce nu am invatat din urma. acuma, nasol e cu salariile de la noi din tara, asta va nemultumeste pe cei mai multi. dincolo sunt salarii mari dar au asteptari de la dumneavoastra, asteptari la care sincer extrem de putini se ridica, la mine in an .. am 1 din 10 sau chiar mai putin. trist e ca tinerii nu mai dau importanta viitorului si fac o facultate de gura pairntilor sau la misto ca nu vor sa isi ia viata in piept. va multumesc

  Inapoi la articolul Inginerii: Tehnicieni sau manageri?

Setari Cookie-uri