Comentarii pe articolul Prima pensie privata din Romania


Daca s-a respectat legea, nu e posibil

Constanta Raileanu la 23 Februarie 2009, ora 14:40
Conform legii pensiilor private, pilonul II, daca aveti sub 35 ani si pana la data de 17 ianuarie 2008 nu ati aderat la un anume fond de pensii, veti fi automat si aleatoriu distribuit de catre CNPAS la un fond de pensii privat autorizat. Administratorul caruia i-au fost repartizati aleatoriu participanti de catre CNPAS are obligatia de a va notifica in termen de 15 zile calendaristice de la data inregistrarii dvs ca participant la fondul de pensii administrat privat, cu privire la denumirea fondului de pensii administrat privat si a administratorului acestuia.

Persoanele aflate intre 36 si 45 de ani nu sunt obligate dar pot alege sa participe la un fond de pensii privat, urmand ca in cazul alegerii sa primeasca doua pensii, una de stat si cealalta privata.
Angajatii de peste 45 de ani NU au voie sa contribuie la Pilonul II, obligatoriu (pentru ca perioada de contributie ar fi prea mica, respectiv de mai putin de 20 de ani). Totusi, cei cu varste cuprinse intre 45 si 52,5 ani pot contribui la un fond de pensii private facultative (Pilonul III). Pe langa planurile de pensii, angajatii de peste 45 de ani pot oricand economisi prin alte instrumente de pe piata financiara, de la asigurari de viata cu economisire la fonduri mutuale.
Deci, cum a cotizat la pilonul II un om aflat in pragul pensionarii? S-a pensionat la 46 de ani?
Biancu la 23 Februarie 2009, ora 14:52
http://www.mmuncii.ro/pub/imagemanager/images/file/Statistica/Statistici%20lunare/s58.pdf

Deci din 4,7 milioane de pensionari in sistemul public, doar 2 milioane sunt cu limita de varsta si stagiu complet. Restul de 2,7 milioane sunt pensionari anticipat sau alte cazuri. Vorbim de sistemul public. In aceste conditii, vi se mai pare ciudat faptul ca avem un pensionar din sistemul public la o varsta de 30-40-50 de ani, cat o avea acest salariat?
Costel Lungu la 23 Februarie 2009, ora 15:42
oricum stirea asta e ciudata si miroase a publicitate dechizata!
Muresan Stefan la 26 Februarie 2009, ora 17:12
Este perfect posibil, poate nu ati vazut ca respectivul a activat in conditii speciale si s-a pensionat mult mai devreme.

Nu cred ca a facut parte din Ministerul de Interne (ca parca ei nu pot cotiza la pilonul II), poate a fost miner sau altceva.

Interesant este modul cum i s-au dat banii : o suma unica, inteleg ca s-a dat o decizie speciala pentru asta, ca nu era asa ceva in lege ;)

Oricum, nu a luat mare lucru pentru ca nu a apucat sa cotizeze serios... Sa-i toace linistit !

  Inapoi la articolul Prima pensie privata din Romania

Setari Cookie-uri