Comentarii pe articolul Credit Europe Bank le-a cerut unor angajati demisia


ce se intampla in credit europe bank

Babu la 3 Martie 2009, ora 11:20
Salutari Colegi Angajati (CEB) Credit Europe Bank!
Va scriu, inca, in calitate de coleg angajat…..
Zilele trecute, m-a cheamat HR-ul (Resursele Umane) din Centrala sa-mi propuna desfacerea contracului de munca pe cale amiabila. Ce presupune calea amiabila? Demisia mea iar ei in schimb ofera 3 salarii.
In situatia mea sunt deja si alti colegi.
CEB incearca si vrea sa evite concedierea colectiva ce impune prevederi speciale si mai multe salarii compensatorii iar odata cu acestea fuga de raspundere pentru aplicarea procedurilor premergatoare ( reorganizare, recalificare, oferta unui loc de munca in cadrul aceleasi societati, sesizare inspectoratul de munca…) si a procedurilor ulterioare concedierii (masuri de protectie legala, masuri active de combatere a somajului, salarii compensatorii…)
Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia.
Salariatii concediati pentru motive care nu tin de persoana lor beneficiaza de masuri active de combatere a somajului si pot beneficia de compensatii in conditiile prevazute de lege si de contractul colectiv de munca aplicabil.
De ce nu ne informeaza HR-ul, ca in cazul unei concedierii individuale, ce are cauza serioasa si reala, CEB este obligata la plata unui salariu compensatoriu?
In concluzie nu am fi castigat in plus decat 2 salarii si am fi pierdut avantajul de a fi somer ( pozitie care ofera intr-un viitor raport contractual de munca prevederii speciale cu avantaje atat pt angajator si angajat).
Ce va srie in CV-ul nostru? Mi-am dat demisia sau mi-a incetat contractual de munca prin desfiintarea postului ca urmare a dificultailor financiare pe care le are Credit Europe Bank?
Ar fi necesar sa dezbatem criteriile dupa care se fac concedierile? Cum s-au identificat posturile care se vor reduce? Daca exista mai multe posturi de aceeasi natura trebuie stabilite de la inceput cele care se desfiinteaza si nu sa fim chemati la HR pe diferite criterii....
CEB actioneaza in mod rezonabil? Reducerea posturilor este singura solutie? Au fost probate toate variantele de restructurare fara concediere de personal? ---- Exemple: initierea unui program de lucru redus, redistribuirea personalului existent, renuntarea la persoanele care indeplinesc conditiile de pensionare, incetarea angajarilor etc….----
Reducerea numarului de personal este o consecinta a Adunarii Generale a Asociatilor sau se iau masuri de genul: trebuie sa dam afara cate 2 persoane de la fiecare sucursala pe criteriile alese de directorul sucursalei?
CEB fuge de raspunderea consecintelor desfiintarii posturilor pentru o perioada mai lunga de timp?
Discutii ar mai fi…..
In realitate este o concediere colectiva, pe care CEB o trateaza ca o suma de concedieri individuale!
Pentru aceste motive merita sa ne manjim cu trei salarii?

  Inapoi la articolul Credit Europe Bank le-a cerut unor angajati demisia