Comentarii pe articolul Dimensiune uriasa a pachetului de salvare: Romania ar putea primi 20 mld. euro de la FMI


pb e in spendthrift money/bani cheltuiti aiurea de guvern

Ciprian Ungureanu la 11 Martie 2009, ora 09:46
Inteleg faptul ca acest imprumut ne ofera credibilitate pe plan extern, si ca pe termen scurt va echilibra balanta de plati si va mentine cursul de schimb stabil.
Dar dupa? Dar oare ce facem cu banii? De fapt ce va face guvernul/BNR cu banii, caci acolo se va decide?

Daca te imprumuti, tre sa fii constient ca in viitor tre sa ai niste venituri mai mari ca sa platesti datoria, nu? Asta indiferent pe ce nivel te afli.

Agentiile de rating tocmai aici vad una din problemele esentiale ale Romaniei in faptul ca guvernul iroseste aiurea foarte multi bani.

Nu vad de ce statul s-ar amesteca in sectorul privat si sa recurga a nationalizari/pachete de sprijin, atata vreme cat are o istorie extrem de bogata pe ultimii 20 de ani a unui manger extrem de incompetent si extrem de corupt.

Pe salarii in domeniul public? Pai sa fim seriosi, actualul sistem e deja falimentar, nu va face decat sa intarzie dezastrul. Atata vreme cat administrezi resurse cu valoare sub costul de administrare nu poti fi decat falimentar.

Recent, se vorbeste adesea de investitii in infrastructura. Termenul asta de "infrastructura" e cat se poate de generic. Poate sa insemne de exemplu
investitii in reamenajarea unor sedii ale unor institutii publice, reamenajare facuta evident de apropiati ai actualei conduceri cu la preturi peste piata, care insa nu va adunce nici un plus de valoare, de venituri viitoare. Exemplele sunt multe in acest sens, si sunt ferm convins ca le exclud pe cele din infrastructura agricola, caci de acolo nu vin banii asa de multi si asa de repede.
Nu vreau sa insist pe agricultura, este doar un exemplu. Cert este ca banii astia care vin, ar trebui sa se duca acolo unde Romania are avantaje competitive reale, caci acolo poate fi EFICIENTA. Asta e regula esentiala pe o piata globala in continua schimbare. Altfel raul devine si mai rau, e doar o chestiune de timp.

Negru Ioan la 11 Martie 2009, ora 12:26
Eu cred ca Ciprian are perfecta dreptate cand intreaba in ce ramura a economiei se vor investi acesti bani astfel incat profiturile suplimenatre obtinute la buget sa fie destul de mari ca sa acopere atat rata cat si dobanda acestor uriase imprumuturi.

Eu am fost unul din cei care credeau in onestitatea (partiala) a PD-L, dar acum vad ca si ei au luat obiceiurile PNL si PSD, sa ne minta in fata: banii vor fi folositi de firme private care, dupa sifonarea fondurilor FMI vor disparea sau se vor declara in faliment, urmand ca viitoarele generatii sa plateasca iar oalelel sparte de un guvern ireponsabil.

Poate ca imprumutul e necesar, dar nu in aceasta cantitate: datornicii sunt in majoritate banci private sau intreprinderi care oricum erau falimentare (lucrau pe baza de imprumuturi pe care nu le mai pot restitui). Credeti ca, dupa revenirea la normal a economiei mondiale (daca si cand???) acestia vor fi mai profiatabili decat pana acum? Deci, de ce mai trebuie sa fie creditati? Sa aruncam alti bani intr-o groapa fara fund? Nu e mai bine sa-i lasam sa se restructureze de pe acum, chiar cu costurile sociale implicate/ (oricum, este de asteptat ca c aceste firema sa dea faliment peste alti 2-3 ani...).

Guvernul ar trebui sa fie mai explicit si mai transparent: pana acum atat dl Presedinte cat si Dl. PM au venit cu informatii generale care nu m-au convins dupa cum sunt sigur ca nu au convins 80% din cei care sunt , cat de cat, interesati de economia si politichia acestei tari...

Sa nu ne lasam prostiti de asa zisa reabilitare termica a cladirilor cu ajutor de la stat: asta ne se va spune, ni se va arunca in fata ca o mare investitie facuta din banii FMI. In plus, astanu va aduce profituri prea insemnate la buget si oricum, banii vor veni de la UE, deci din cota nerambursabila. Desigur, guvernantii nu vor sa ne spuna asta.

  Inapoi la articolul Dimensiune uriasa a pachetului de salvare: Romania ar putea primi 20 mld. euro de la FMI

Setari Cookie-uri